Unele înțepături de insecte pot cauza reacții alergice la nivel cutanat, însă cele mai multe dintre ele se ameliorează de la sine în câteva ore. Iată cum arată cele mai comune înțepături de insecte, dar și când e cazul să te alarmezi din cauza unei asemenea leziuni.

Din momentul în care temperaturile încep să crească,  suntem mai expuși riscului de înțepături de insecte, mai ales dacă petrecem foarte mult timp în aer liber. Țânțarii, căpușele, păianjenii ori albinele ne pot cauza neplăceri în sezonul cald, de aceea trebuie să știm cum să identificăm insecta care a provocat leziunile ce apar pe corp, cum să le ameliorăm, dar și cum le putem preveni.

Fie că vorbim despre înțepături sau mușcături de insecte, în primă fază apare o durere asemănătoare celei provocate de o mică înțepătură cu acul ori de o ciupitură, iar apoi apar simptome specifice reacției alergice precum pruritul, umflarea sau înroșirea zonei. Reacția alergică apare ca urmare a pătrunderii veninului insectei în piele. Cel mai bun lucru pe care îl poți face este să te abții de la a te scărpina pentru că astfel vei împrăștia veninul pe o suprafață mai mare, iar procesul inflamator va fi amplificat.

Cum identifici și tratezi corect fiecare înțepătură

Ințepătura de țânțari este una dintre cele mai frecvente pe timpul verii. Leziunea apare imediat, are o formă rotunjită, se umflă rapid, se întărește și provoacă mâncărimi puternice. De multe ori, apar mai multe mușcături de țânțar în aceeași zonă.

Dacă în alte zone ale lumii mușcătura de țânțar poate fi periculoasă pentru că aceste insecte pot fi purtători de malarie ori de virusuri precum Zika, în România nu există asemenea riscuri. Leziunea va trece de la sine în 2-3 zile, însă e bine să nu te scarpini. Poți folosi comprese cu gheață sau mixtură mentolată din farmacie pentru a reduce disconfortul cauzat de această ciupitură.

Foto: Pinterest

Ințepătura de purice cauzează, de asemenea, prurit puternic și uneori chiar și durere. De cele mai multe ori, leziunile cauzate de purici apar pe picioare, însă nu e exclus să le regăsim și pe alte zone de pe corp. Leziunile provocate de mușcăturile de purice sunt rotunde, cu un halou roșu de jur împrejur, și apar adesea în formațiuni de cel puțin 3-4.

Ele dispar în câteva zile de la sine, însă simptomele pot fi ameliorate cu creme și loțiuni din farmacie, care au abilitatea de a reduce senzația de mâncărime. Și compresele cu gheață pot fi folosite în acest scop.

Foto: Pinterest

Mușcătura de păianjen este, de cele mai multe ori, inofensivă. Însă dacă păianjenul este unul veninos, pot apărea complicații și e bine să apelezi de urgență la ajutor medical. În România există doar câteva specii de păienjeni veninoși, iar riscul de a fi mușcat de o asemenea insectă este redus.

Leziunea provocată de mușcătura de păianjen poate fi recunoscută cu ușurință – aceasta este mai mare decât cea provocată de un țânțar, însă la fel de tare. Senzația de mâncărime în zona leziunii este foarte intensă. Compresele reci pot fi folosite pentru ameliorarea simptomelor neplăcute. Dacă apar manifestări precum febra ori problemele de respirație în urma unei mușcături de păianjen, supravegherea medicală este necesară.

Foto: Pinterest

Mușcătura de căpușă este extrem de periculoasă, întrucât poate cauza Boala Lyme. Căpușa rămâne înfiptă în piele și cu cât extragerea acesteia se face mai târziu, cu atât riscul de îmbolnăvire este mai mare. Ideal este ca aceasta să fie extrasă în primele 24-48 de ore de la pătrunderea la nivel subcutanat, pentru că în această situație, riscul de transmitere a bacteriei care provoacă boala Lyme este mai mic.

Dacă ai identificat o căpușă la nivelul pielii, mergi de urgență la medic, pentru a îți fi extrasă corespunzător. Dacă încerci să o scoți pe cont propriu din piele, există riscul ca aceasta să se rupă și o parte să rămână în continuare în piele.

Mușcătura de căpușă nu determină întotdeauna apariția unei leziuni, iar atunci când o face, aceasta leziune poate să apară și la o lună după mușcătură. Vei observa o zonă rotundă, roșie, încercuită de un halou.

Foto: Pinterest

Ciupitura ploșniței de pat nu este dureroasă, întrucât aceasta eliberează o substanță cu efect anestezic în momentul în care mușcă pielea. Însă câteva ore mai târziu apar mâncărimile și mici leziuni roșii, ușor umflate, la nivelul pielii. Pruritul persistă până la 3 zile, iar leziunile pot rămâne pe piele chiar mai mult timp. Iritația cauzată de ploșnița de pat dispare de la sine, însă se pot folosi creme antiinflamatoare sau comprese pentru reducerea disconfortului.

Foto: Pinterest

Înțepătura de albină sau de viespe este, în primul rând, mult mai dureroasă decât cele menționate mai sus. În momentul injectării veninului, persoana înțepată de albină sau de viespe resimte o durere intensă, după care zona se înroșește și începe să se umfle. Apar senzația de mâncărime și durere, însă în câteva ore situația se îmbunătățește. În cel mult câteva zile, leziunea dispare. Există însă situații mai complicate, în care înțepătura de albină sau de viespe poate deveni fatală. Acest lucru se poate petrece în cazul în care este înțepată o persoană alergică la acest tip de venin. Simptomele prin care se manifestă reacția alergică apar în primele minute după înțepătură. Este vorba despre febră, durere de cap, umflarea feței, a limbii, a buzelor ori a întregului corp, respirație greoaie sau leșin. Într-o asemenea situație, este esențial să se apeleze de urgență numărul de telefon 112.

Foto: Pinterest

Mușcăturile de păduchi provoacă mâncărimi la nivelul scalpului. Păduchii se pot lua prin contact direct cu o persoană care are. Aceștia nu dispar decât dacă se administrează un tratament special la nivelul scalpului și pe podoaba capilară, care omoară păduchii și distruge ouăle acestora.

Foto: Pinterest

Ce poți face după ce ești mușcat sau înțepat de o insectă

  1. Spală imediat zona respectivă cu apă și săpun, pentru a reduce riscul de infectare a leziunii.
  2. Identifică insecta și asigură-te că nu ai alergie la veninul acesteia. În caz contrar, apelează la medic.
  3. Folosește comprese reci pentru ameliorarea mâncărimii și pentru reducerea inflamației.

Cum reduci riscul de a te alege cu înțepături de insecte, când petreci timp în natură

  • Acoperă-ți pielea cu haine și accesorii dacă petreci timp în zone cu vegetație bogată sau pe malul lacurilor;
  • Poartă haine în culori neutre, fără imprimeuri florale, când știi că vei petrece timp în aer liber;
  • Evită să te dai cu parfum sau să folosești loțiuni de corp parfumate când ai de gând să petreci timp în natură;
  • Folosește repelent pentru insecte, pentru a le ține la distanță, în zilele petrecute afară.