Oamenii de știință susțin că visele avute pe timpul nopții nu au nicio semnificație aparte, ci sunt pur și simplu scenarii făcute de subconștient, însă interpretarea imaginilor din timpul somnului este un subiect ce fascinează de sute de ani. Încă din cele mai vechi timpuri oamenii au fost interesați de semnificațiile ascunse ale viselor, care ar putea să ne ghideze într-o direcție sau alta ori să ne prevină, când pericolul se apropie.

Fie că ești convins că visele au o însemnătate, fie că ești de părere că acestea nu au un sens aparte, merită să afli cum sunt interpretate în popor 10 cele mai comune vise.

Interpretarea viselor

1. Ești urmărit de ceva/ cineva

Subconștientul îți poate transmite că eviți anumite probleme, de teama de a le confrunta. Cu cât fugi mai mult de acestea, cu atât mai aproape vor fi de tine. Este momentul să iei taurul de coarne și să îți rezolvi problemele din trecut.

2. Cazi în gol

Căderea în gol apare adesea în visele noastre. Acest vis poate transmite faptul că ai de-a face cu anxietate, senzația de pierdere a controlului și nemulțumiri pe plan personal/ profesional. Potrivit statisticilor, visul în care cazi în gol este cel mai frecvent.

3. Ai nevoie la toaletă

Nevoia de urinare apărută în timpul visului poate semnala faptul că ai, în realitate, nevoie să mergi la toaletă. Atunci când nu este, însă, vorba de o nevoie fiziologică, trebuie să lași trecutul în urmă și să renunți la resentimente.

4. Ești dezbrăcat în public

Acest vis este asociat cu lipsa încrederii în sine, cu rușinea, umilirea și vulnerablitatea. Psihologii sugerează chiar că acesta este un semn că trebuie să te eliberezi de anumite constrângeri, gânduri sau situații.

În perioada adolescenței, acest vis apare mai des, deoarece la această vârstă, oamenii se simt mai vulnerabili și expuși.

5. Ai un examen și nu ești deloc pregătit

Acest vis este des întâlnit în rândul studenților și poate fi asociat cu stresul specific examenelor importante. Totodată, poate însemna și că ești prea aspru cu propria persoană.

6. Zbori

Dacă ai visat vreodată că zbori, în mod cert îți amintești euforia simțită în acele momente. Acest vis este adesea unul lucid, adică ești conștient de faptul că visezi, însă totodată ești capabil să te bucuri de senzațiile plăcute resimțite. Poate fi vorba și că te afli într-o perioadă de tranziție.

7. Persoane decedate

Dacă în visul tău apar cadavre, atunci subconștientul îți transmite că ești înconjurat de persoane toxice. Dacă visezi persoane dragi care au murit, înseamnă că încă nu ai reușit să treci peste pierderea acestora.

8. Crimă

Dacă în vis comiți o crimă, este posibil să fie vorba despre agresivitate reprimată. Analizează situațiile în care te afli și rezolvă-ți problemele care ar putea naște furie și agresivitate. Pe de altă parte, dacă visezi că ești martor la o crimă, e posibil să fii furios pe cineva anume.

9. Vrei să alergi și nu poți

Dacă visezi că te afli în pericol, însă nu poți alerga să te salvezi, e posibil să ai probleme la capitolul stima de sine. În general, acest vis apare când te afli în impas la locul de muncă sau în viața personală și nu te simți capabil să rezolvi problemele ivite.

10. Cauți ceva ce ai pierdut

Dacă pe parcursul visului cauți cu disperare un obiect pierdut sau chiar o persoană, este posibil ca subconștientul să îți transmită că nu ai nevoie de lucrurile pe care nu le mai ai și că trebuie să accepți pierderea acestora.

Interpretarea viselor în scop reacreativ, pentru autoanaliză sau chiar în scop distractiv este recomandată, însă trebuie să fii vigilent și să nu cazi în capcana interpretării acestora în mod serios, astfel încât să îți ghidezi viața și acțiunile în funcție de mesajele pe care crezi că le transmit visele avute.

Dacă te preocupă în mod deosebit interpretarea viselor, îți poți face un jurnal al viselor, astfel încât să observi mai bine fiecare element. Pe măsură ce timpul trece, avem tendința de a uita momente importante din vis, de aceea este indicat să faci un rezumat al visului imediat ce te trezești, înainte de a ieși complet din starea de somn.