Cu siguranță ai auzit de intoleranța la gluten până acum, când tot mai multă lume caută să scoată acest ingredient din alimentație. Dar ce este, de fapt, glutenul și cum ne poate afecta?

Glutenul este o proteină întâlnită în cereale precum grâul, secara și orzul, dar și în alte alimente, precum sosuri sau condimente.

Intoleranța la gluten, sau boala celiacă, este o afecțiune autoimună, declanșată la de consumul acestui ingredient. Organismul distruge mucoasa intestinală a intestinului subțire, iar rezultatul este rata slabă de asimilare a nutrienților, provocând simptomele specifice afecțiunii.

Gradul de intoleranță poate varia, o persoană care nu este diagnosticată cu boala celiacă poate avea totuși o sensibilitate la gluten, iar un meniu care conține gluten această substanță îi va provoca neplăceri.

Te-ai întrebat vreodată dacă ar trebui să excluzi și tu glutenul din meniu? Iată aici simptomele principalele pentru intoleranța la gluten:

Meteorism

Meteorismul, cunoscut și după termenul popular de balonare, apare în general după mese și se manifestă prin umflarea vizibilă a stomacului și prin reținere de gaze.
Deși meteorismul poate avea multe cauze, este un simptom manifestat adesea la persoanele cu intolerantă la gluten.

Constipația, diareea și flatulența

Acestea pot fi o altă consecință a asimilării proaste a nutrienților după consumul de gluten, rezultând în probleme digestive.
Deși constipația, diareea sau flatulența ocazionale nu sunt neapărat un motiv de îngrijorare, dacă se manifestă cu regularitate trebuie luate în seamă, putând duce la probleme serioase de sănătate, deshidratare și oboseală.

Dureri abdominale

Durerea abdominală este un simptom des întâlnit la multe afecțiuni, dar este, totodată, cea mai comună manifestare a intoleranței la gluten.
Dacă durerile apar de fiecare dată după masă, există șanse mari să se datoreze sensibilității la gluten.

Scăderi bruște în greutate

Două treimi dintre pacienții diagnosticați cu boala celiacă manifestă scăderi în greutate înainte de diagnosticare.
Aceasta poate fi o consecință a celorlalte simptome provocate de sensibilitatea la gluten, iar o scădere bruscă și nemotivată în greutate este o problemă care nu ar trebui ignorată niciodată.

Migrene

S-a remarcat, în unele cazuri de afecțiuni celiace, că acestea sunt corelate cu migrenele. În cazul în care migrenele apar regulat și aparent nemotivat, pot fi o urmare a intoleranței la gluten.

Oboseală

Atenție, oboseala este adeseori normală și nu este neapărat legată de boala celiacă. Însă o oboseală constantă, manifestată mai ales după mese care conțin gluten, poate avea această cauză.
De asemenea, în cazul intoleranței la gluten, oboseala poate fi o consecință a anemiei cauzate de lipsa de fier.

Anemie și lipsă de fier

Anemia provocată de lipsa de fier este o deficiență comună în lume și se manifestă prin oboseală, dureri de cap, slăbiciune.

Intoleranța la gluten face dificilă absorbția fierului în organism, acesta fiind unul dintre cele mai întâlnite simptome ale bolii celiace.

Dureri musculare și de articulații

Persoanele cu intoleranță la gluten pot avea un sistem nervos sensibil, iar glutenul poate cauza inflamații, ceea ce duce la dureri de mușchi și articulații.

Amorțirea membrelor

Amorțeala brațelor și picioarelor poate fi asociată și unei deficiențe a vitaminei B12 în organism sau în cazul persoanelor cu diabet.
Totuși, persoanele cu intoleranță la gluten sunt predispuse și ele la astfel de afecțiuni.

Probleme ale pielii

Sunt cazuri în care intoleranța la gluten nu se manifestă prin probleme digestive, ci prin afecțiuni la nivelul pielii, precum:

Psoriazis – o afecțiune la nivelul celulelor pielii, care se manifestă prin apariția unor pete roșii;
Alopecia – căderea părului;
Urticaria – mâncărimi ale pielii.

În tratarea pacienților celiaci s-a remarcat o îmbunătățire vizibilă a sănătății pielii după eliminarea glutenului din alimentație.

Depresie

Persoanele cu intoleranță la gluten pot fi predispuse la depresii, din cauza nivelului scăzut de serotonine, interferența exorfinelor de gluten cu sistemul nervos central sau a microbacteriilor din intestin.

Anxietate

Anxietatea reprezintă starea de nervozitate și agitație, adesea corelată cu depresia. Este o manifestare a intoleranței la gluten întâlnită la aproape jumătate dintre cei diagnosticați.

Neclaritatea în gândire

Neclaritatea în gândire, incapacitatea de a gândi coerent și oboseala mentală sunt simptome adeseori asociate cu intoleranța la gluten. Nu se știe exact cauza, dar poate fi legată de o reacție la anticorpii din gluten.

Boli autoimune

Boala celiacă este ea însăși o boală autoimună, însă, mai mult, crește predispoziția la apariția altor boli autoimune, precum cele ce afectează tiroida.

Acest tip de afecțiune se manifestă mai ales la pacienții diagnosticați cu boala celiacă, nu și la cei cu sensibilitate la gluten.