Tot mai multe cazuri de ipohondrie asociată cu Covid-19 sunt identificate de specialiștii în psihologie, pe fondul pandemiei cu SARS-Cov-2. Ipohondria este caracterizată de teama exagerată de a suferi de o afecțiune gravă, poate chiar fatală, însă fără ca diagnosticul să fie pus. Această tulburare face parte din sfera anxietății și poate fi combătută cu ajutorul unui specialist.
Dacă în cele mai multe cazuri ipohondria nu are neapărat un fundament logic, pe fondul pandemiei, aceasta poate fi mai ușor de înțeles. Asta pentru că este firesc să ne facem griji cu privire la îmbolnăvire într-o perioadă în care riscul de infectare cu noul coronavirus este foarte mare.
Știrile pe care le vedem zilnic la televizor despre evoluția pandemiei, cazurile diagnosticate în jurul nostru, precum și măsurile de prevenție pe care suntem obligați să le luăm (purtarea măștii de protecție, verificarea temperaturii corporale înainte de intrarea în magazine, dezinfectarea mâinilor) favorizează declanșarea ori agravarea problemei ce ține de ipohondrie asociată cu Covid-19.
Persoanele care suferă de anxietate generalizată ori depresie sunt mai predispuse să dezvolte ipohondrie în perioada aceasta, însă și persoane care nu au asemenea tulburări psihice pot dezvolta o teamă irațională și gânduri obsesive cu privire la infectarea cu noul coronavirus.
Cuprins articol
Cum îți dai seama dacă este vorba despre ipohondrie asociată cu Covid-19
Este firesc să fim cu toții îngrijorați în această perioadă, însă există câteva semne care indică faptul că îngrijorarea s-a transformat deja în ipohondrie – iată care sunt acestea:
- Teama exagerată cu privire la starea de sănătate – verificarea temperaturii corpului de mai multe ori pe zi, fără existența vreunui simptom, nevoia de a merge la medic fără simptomatologie;
- Insomnii asociate cu grijile exagerate cu privire la noul coronavirus;
- Probleme de concentrare;
- Consumul abuziv de țigări, alcool sau alte substanțe pentru reducerea gândurilor negative cu privire la îmbolnăvire.
Dacă observi semnele enumerate mai sus, probabil că suferi de ipohondrie asociată cu Covid-19 și ar fi bine să apelezi la ajutorul unui specialist. Un psiholog te poate ajuta să faci față pandemiei fără să îți fie afectată considerabil calitatea vieții.
Sfaturile psihologilor pentru combaterea ipohondriei cauzată de noul coronavirus
- Acceptă faptul că este firesc să fii stresat și nu te judeca foarte aspru
Primul pas în combaterea tulburărilor anxioase este acesta: acceptarea. Psihologii ne recomandă să acceptăm stresul generat de pandemie, întrucât este firesc ca în această perioadă să fim îngrijorați și neliniștiți. Stresul trebuie privit ca un mecanism de supraviețuire, nu ca pe ceva de care trebuie neapărat să scăpăm pentru că ne provoacă disconfort.
Nu te judeca foarte asupru pentru că nu faci altceva decât să îți accentuezi stările neplăcute. Amintește-ți că toți trecem printr-o perioadă dificilă și că nu este o problemă cu care doar tu te confrunți. Îți va fi mai ușor să faci față situației dacă ai în vedere aceste lucruri.
- Privește ipohondria ca pe o manifestare a anxietății
Ipohondria ne face să ne imaginăm simptome care nu există, de aceea este foarte ușor să ne credem deja bolnavi dacă suferim de această tulburare. Amintește-ți că ipohondria este doar o manifestare a anxietății și nu îți lăsa gândurile să te controleze. Dacă ți se pare că te sufoci, gândește-te că hiperventilația este primul semn al anxietății, deci este foarte probabil ca senzația de lipsă de aer să fie o manifestare anxioasă, nicidecum un simptom al Covid-19.
- Folosește tehnici de relaxare în momentele în care panica se instalează
Ipohondria ne face să intrăm în panică, iar astfel apar simptome ale anxietății precum agitația, neliniștea, senzația de sufocare, starea de rău general, pulsul accelerat. În momentele de panică este foarte important să folosești tehnici de relaxare, care îți vor regla respirația și te vor ajuta să te relaxezi.
Respirația abdominală este cea mai eficientă tehnică de relaxare în asemenea momente. Încearcă să respiri abdominal menținând un ritm care induce calm. Inspiră pe nas preț de 4 secunde, ține-ți respirația 2 secunde, apoi expiră lin timp de 6 secunde. Repetă exercițiul de câteva ori și vei simți cum corpul ți se relxează treptat iar gândurile se limpezesc.
- Fă mișcare
Mișcarea fizică este o altă metodă eficientă de relaxare. Chiar dacă angoasele îți dau senzația de paralizie, fă un efort și mișcă-ți corpul. Vei observa că efortul fizic te ajută să îți găsești echilibrul psihic. Mergi pe jos, aleargă sau fă orice alt tip de mișcare preferi, în fiecare zi, mai ales în perioadele zilei în care te simți copleșit de gânduri și emoții.
- Limitează expunerea la știrile de la televizor și din social media
Cu cât primești mai multe informații despre noul coronavirus, cu atât ipohondria se va manifesta mai agresiv. Încearcă să limitezi, pe cât posibil, expunerea la asemenea informații. Poți să urmărești știrile o dată pe zi, însă nu mai mult de atât.
Sănătatea mintală este foarte importantă, mai ales în perioade dificile și inedite cum este aceasta, cauzată de pandemia de Covid-19. Medicii și autoritățile ne recomandă să avem grijă de sănătatea corpului și să ne luăm măsurile necesare pentru reducerea riscului de infectare, însă nici sănătatea mintală nu trebuie neglijată.
Dacă te simți copleșit de situația aceasta, apelează la ajutorul unui psiholog sau chiar la cel al unui psihiatru, pentru a reuși să faci față cu bine pandemiei și din punct de vedere mintal și emoțional. Și discuțiile cu cei apropiați te pot ajuta – încearcă să fii sincer cu aceștia și cere ajutor.
Comenteaza