Irigatorul bucal, cunoscut și sub denumirea de aparat de duș bucal, câștigă tot mai multă popularitate, în defavoarea aței dentare. Iată de ce este recomandat să folosești un irigator bucal, dar și cum se utilizează în mod corect acesta!

O igienă dentară necorespunzătoare poate determina îngălbenirea dinților, însă totodată poate cauza o serie de alte probleme mai grave precum apariția cariilor, pierderea dinților sau afecțiuni gingivale. Dacă în urmă cu 10 ani credeam că spălatul pe dinți de două ori pe zi este suficient pentru o dantură sănătoasă, între timp specialiștii au aprofundat subiectul acesta și au ajuns la concluzia că spălatul pe dinți dimineața și seara nu este suficient. Particulele de mâncare, dar și placa bacteriană pot rămâne prinse între dinți, în spații în care periuța de dinți nu are acces. Iar aici intervine igiena interdentară, care se face cu periuțe de dinți interdentare, ață dentară și, bineînțeles, cu irigator bucal.

Cum funcționează irigatorul bucal

Irigatorul bucal este un dispozitiv care eliberează cu presiune un jet de apă ce curăță eficient atât spațiile dintre dinți, cât și zonele dintre gingie și dinte.

Presiunea dușului bucal va curăța foarte eficient rămășițele dintre dinți, însă fără să agreseze smalțul dintelui ori gingiile.

Cine ar trebui să folosească un duș bucal:

 • Persoanele care își doresc o dantură sănătoasă și un zâmbet frumos;
 • Pacienții care au implanturi dentare;
 • Persoanele care au aparat ortodontic;
 • Pacienții cu afecțiuni parodontale.

Cum se folosește corect dușul bucal

Pentru a te bucura de avantajele folosirii unui asemenea dispozitiv, trebuie să știi cum să îl folosești în mod corect. Iată câteva recomandări în acest sens:

 • Dușul bucal trebuie folosit cel puțin o dată pe zi, de preferat înainte de periajul dinților;
 • Se poate folosi apa de gură, sub forma diluată în apă, pentru curățarea danturii cu irigatorul bucal;
 • La primele utilizări, este indicat să se folosească dușul bucal la o intensitate mică, iar apoi, treptat, să se mărească intensitatea;
 • Poți începe curățarea cu dușul bucal din spate, de la măselele dintr-o parte, pentru ca apoi să ajungi la dinții din față și să închei cu molarii din partea cealaltă. Este important să cureți dinții atât pe partea exterioară, cât și pe interior. Curăță mai întâi dinții de sus, apoi pe cei de jos.

Avantajele irigatorului bucal

Principalele avantaje ale folosirii irigatorului bucal sunt:

 • Este ușor de folosit;
 • Jetul de apă pătrunde în zone în care nici periuța de dinți, dar nici ața dentară nu ajung;
 • Permite curățarea în profunzime a aparatului dentar.

Dușul bucal te ajută să menții o respirație proaspătă pe perioade îndelungate și o igienă dentară mai bună. Pentru ca acesta să fie eficient, este important să investești într-un irigator bucal cu număr mare de pulsații, care să asigure o presiune a apei suficient de mare, încât să aibă puterea de a îndepărta placa bacteriană, dar și resturile alimentare din locurile greu accesibile.

Dezavantajele irigatorului bucal

În ciuda avantajelor acestui dispozitiv, există și câteva dezavantaje, pe care trebuie să le iei în calcul înainte de a investi într-un asemenea accesoriu:

 • Nu este întotdeauna eficient în proporție de 100% în îndepărtarea plăcii, uneori fiind nevoie să folosești și ața dentară în paralel;
 • Este costisitor, comparativ cu ața dentară.

În concluzie, atât irigatorul bucal, cât și ața dentară sunt recomandate pentru menținerea unei igiene bucale corecte. Alegerea dintre cele două metode de curățare – cu dușul bucal sau cu ața dentară – îți aparține și se face în funcție de diferite criterii precum bugetul, preferințele personale ori sfaturile primite de la medicul stomatolog. Orice variantă ai alege, nu uita că e necesar să cureți de cel puțin două ori pe zi dinții prin periere, dar și cu duș bucal/ ață dentară dacă îți dorești o dantură sănătoasă, cu un aspect plăcut.

Foto: Instagram

Cum alegi irigatorului bucal potrivit

Dacă te-ai hotărât să investești într-un irigator bucal pentru îmbunătățirea igienei dentare, este bine să știi câteva lucruri înainte de a face achiziția, astfel încât să alegi cel mai potrivit produs pentru tine.

Există mai multe tipuri de irigatoare bucale. Irigatorul obișnuit este cel care poate fi folosit de oricine, are rolul de a îndepărta placa bacteriană și alte resturi dintre dinți și nu prezintă caracteristici suplimentare. Pe de altă parte însă, există și dușul bucal ortodontic, care este ideal pentru purtătorii de aparat dentar. Irigatorul bucal periodontal este recomandat celor care au probleme gingivale. Dacă nu te poți hotărî între aceste tipuri de irigatoare bucale, trebuie să știi că dacă investești într-un irigator mai scump, va avea capete pentru toate situațiile descrise mai sus. Așadar, îl poți folosi pentru toate problemele.

Alege unul cu mai multe trepte de intensitate. În funcție de sensibilitatea dinților tăi, poți avea nevoie de un irigator bucal mai puternic sau mai slab. Cu cât numărul de pulsații este mai mare și presiunea mai crescută, cu atât dinții vor fi curățați mai bine. Ideal ar fi să alegi un irigator bucal cu mai multe trepte de intensitate, astfel încât să îl poți regla în funcție de nevoile tale.

Irigatoarele bucale pot avea surse de apă diferite. Există irigatoare bucale care se conectează la o sursă de apă din casă – fie la robinet, fie la duș. Acestea sunt recomandate familiilor mari, care folosesc la comun un asemenea dispozitiv, schimbând doar capetele înainte de utilizare. Există și irigatoare bucale cu rezervor propriu mare, de cel puțin 1,5 litri, care necesită reumplere la un anumit număr de utilizări. Cel mai practic irigator bucal este însă cel fără fir, al cărui rezervor este foarte mic și trebuie realimentat cu apă o dată la două spălări.

Pot avea diverse funcții suplimentare. De pildă, unele irigatoare bucale au sistem antibacterian, care îți vor permite să folosești apă de gură pentru o curățare mai riguroasă, în timpă ce altele au funcția de masaj pentru gingii.