Lucrul de acasă nu vine numai cu avantaje, mai ales dacă nu știi cum să te organizezi și să separi viața personală de cea profesională. Pentru a da randament la job, fără ca viața personală să îți fie afectată, este esențial să stabilești niște limite clare, pe care să le respecți cu strictețe.

Importanța unui program de lucru

Cea mai mare greșeală pe care o poți face, atunci când începi să lucrezi de acasă, este să nu îți faci un program de lucru pe care să îl respecți în fiecare zi, indiferent de starea pe care o ai sau de cât ai de lucru. Disciplina este foarte importantă pentru că un program foarte flexibil, chiar lejer, îți va afecta calitatea muncii și totodată te va face să lucrezi până târziu și să ai senzația că lucrezi tot timpul.

Așadar, în timpul lucrului de acasă, împarte-ți ziua în două: program de lucru și timp liber. Fixează-ți intervalul orar în care vei lucra și apoi comportă-te ca și cum ai merge la serviciu. Asta înseamnă că nu vei întârzia și nu vei lua pauze mai lungi decât cele de la birou. Dacă primești telefoane în timpul programului de lucru, vei discuta strictul necesar, apoi te vei scuza pe motiv că ai treabă și vei reveni cu un telefon în timpul liber. Dacă nu procedezi așa, în loc să ai un program de lucru de 7-8 ore, vei ajunge să stai la birou până la 10 ore.

Teoretic, când lucrezi de acasă, ar trebui să îți termini treaba chiar mai repede decât la birou, pentru că nu îți distrage nimic atenția, nu pierzi timp cu socializarea cu colegii și nici pe drum către birou și seara, înapoi către casă. Așadar, ar trebui să ai mai mult timp liber decât atunci când mergi la birou.

Ponturi pentru planificarea eficientă a zilei de lucru de acasă

 • Stabilește intervalul orar în care vei lucra – ideal ar fi să începi dimineața, cât mai devreme, pentru a termina la o oră rezonabilă, astfel încât să te poți bucura cu adevărat de mai mult timp liber.
 • Stabilește încă de la început intervalele orare dedicate pauzelor, altfel riști să cazi în capcana pauzelor prea dese, care are ca și consecință prelungirea programului de lucru cu cel puțin 1-2 ore.
 • Nu amesteca treburile casnice cu programul de lucru. Există tentația să mai bagi o mașină de spălat rufe sau una de vase în timp ce lucrezi, pentru că ai senzația că așa împuști doi iepuri deodată, însă te înșeli. Vei lucra printre picături toată ziua și frustrările nu vor întârzia să apară, pentru că se creează senzația că lucrezi încontinuu, cât e ziua de lungă. Termină-ți programul de lucru și abia apoi ocupă-te de treburile casnice.
 • Pentru a putea respecta mai bine acest program, creează-ți un spațiu special dedicat muncii, astfel încât să îți fie mai ușor să separi task-urile de la serviciu de cele ce țin de gospodărie. Așază-te la birou și nu te ridica decât în pauzele deja stabilite și la final de program.
 • Tentația de a lucra mai mult decât trebuie este și ea mare, mai ales dacă în permanență primești mail-uri cu task-uri mici, pe care le poți face în câteva minute. Este însă important să îți setezi alarma la ora la care trebuie să închei programul și să respecți această oră. Dacă nu este nimic urgent, amintește-ți că și mâine e o zi în care te poți ocupa de lucrurile care au rămas nerezolvate astăzi.

Depresia cauzată de împărțirea incorectă a programului de lucru și a timpului liber

O problemă cu care te poți confrunta dacă lucrezi de acasă este depresia. Aceasta apare în mod deosebit la persoanele care nu reușesc să stabilească limite clare între viața profesională și cea personală și au un program zilnic haotic, care nu le permite nici să fie eficienți la job, dar nici să se bucure de timp liber alături de cei dragi.

Echilibrul între job și timp liber este important, altfel se instaurează haosul. Dacă în timpul programului de lucru nu reușești să te detașezi de lucrurile ce țin de confortul casei tale, nu vei da randament și mai mult ca sigur vei fi nevoit să lucrezi ore suplimentare, pentru a termina ce aveai de făcut. Iar asta înseamnă că îți rămâne tot mai puțin timp liber, cu toate că te afli acasă.

Pe măsură ce frustrările și depresia apar, vei fi tot mai puțin eficient, te va cuprinde apatia și vei avea probleme de concentrare. Poți preveni însă un asemenea scenariu prin menținerea unui echilibru între viața profesională și cea personală. Iar acest echilibru se atinge prin disciplină, program bine pus la punct și respectarea unor limite clare.

Ponturi pentru menținerea echilibrului între job și viață personală, în perioada în care lucrezi de acasă

 • Respectă cu strictețe programul de lucru;
 • Învață să spui “nu” atunci când trebuie, nu considera că trebuie să accepți orice task, chiar și atunci când nu ai timp, numai pentru că lucrezi de acasă;
 • Tentația de a pierde timp pe social media în timpul programului de lucru este mare, însă trebuie să te abții, dacă vrei să îți termini treaba mai repede, pentru ca apoi să te poți bucura de timpul liber;
 • Nu pierde mult timp la telefon, ci comportă-te ca și cum ar fi o zi obișnuită la birou, în timpul căreia nu ai timp să stai minute în șir de vorbă cu prietena cea mai bună, cu mama sau cu iubitul – poți face asta la final de program;
 • Folosește-ți cu înțelepciune pauza de prânz. Dacă ești acasă, nu înseamnă că e indicat să gătești un preparat extrem de complex la prânz, astfel încât să petreci ore în șir în bucătărie. Mai degrabă, pregătește un prânz rapid și lasă gătitul pentru cină. Nu uita: cu cât ai pauze mai mici, cu atât mai repede vei termina programul de lucru în ziua respectivă.

Impactul pe care îl pot avea lucrul de acasă și autoizolarea asupra relației de cuplu

Statisticile arată că, în China, după perioada de carantină instituită pe fondul pandemiei de Covid-19, rata divorțurilor a crescut considerabil. Lucrul de acasă a dus la conflicte între parteneri, însă vestea bună este că unii au renunțat la cererea de divorț la câteva zile după ce au depus-o.

Lucrul de acasă poate avea avantaje pentru viața de cuplu, însă în aceeași măsură poate cauza și o serie de probleme. Dacă știi cum să te organizezi și reușești să comunici eficient cu partenerul de viață, aceste săptămâni de autoizolare sau carantină nu vor face altceva decât să vă sudeze și mai tare relația.

Sfaturi pentru armonie în relații, când ambii parteneri lucrează de acasă:

 • Încercați să vă faceți amândoi același program de lucru, de la care să nu vă abateți, astfel încât timpul liber să îl puteți petrece în 2, cu activități relaxante;
 • În această perioadă este firesc să fiți copleșiți de tensiuni și gânduri negative, însă e important să vedeți în partenerul de viață un aliat, nu un inamic;
 • Discutați cu calm de fiecare dată când apare o situație neplăcută și încercați să fiți mai toleranți;
 • Împărțiți “frățește” treburile casnice, astfel încât să nu apară discuții pe această temă. Vă puteți ocupa pe rând de curățenie, cumpărături sau gătit ori puteți face totul împreună – decizia vă aparține.
 • Petreceți timpul liber atât cu activități de cuplu, cât și pe cont propriu. De pildă, în timp ce unul dintre parteneri grădinărește, celălalt poate considera mai potrivit să citească o carte – nu este recomandat să faceți absolut totul împreună.
 • Discutați, în această perioadă, și cu alți oameni. Apelurile telefonice și video cu cei dragi pot fi o gură de aer proaspăt în momentele de autoizolare.

Află dacă ești pregătit să faci față pandemiei de coronavirus. Începe quiz-ul.