Manipularea psihologică este o formă de exploatare emoțională, prin care cineva te poate controla cu scopul de a obține anumite beneficii. Din nefericire, de cele mai multe ori, persoanele manipulate nici măcar nu își dau seama că sunt victime ale unui asemenea abuz.

Cu toții suntem manipulatori într-o oarecare măsură, însă este o mare diferență între manipularea acceptată din punct de vedere social, făcută prin gesturi simple precum contactul vizual ori un zâmbet la momentul potrivit, și manipularea agresivă, al cărei scop este de a controla gândurile și acțiunile unei persoane.

Pentru a contracara manipularea, trebuie, în primul rând, să identifici manipulatorul. Și poți face asta observând niște semne clare, care îl trădează. Iată 10 moduri în care acționează un manipulator:

  1. Folosește o conexiune emoțională puternică, pentru a te determina să te simți obligat să faci anumite lucruri. De exemplu, dacă ești într-o relație și partenerul face pași rapiziîn viața ta, te vei simți constrâns să arăți reciprocitate. Iar acela este momentul în care manipulatorul acționează.
  2. Speculează slăbiciunile victimei. Un bun manipulator va observa vulnerabilitățile victimei sale și le va folosi în avantajul său. De exemplu, un bărbat care vrea să controleze emoțional partenera îi va sublinia acesteia în mod constant defectele sale, astfel încât să îi distrugă stima de sine. Apoi, îi va fi mult mai ușor să o manipuleze.
  3. Minte în permanență. O persoană manipulatoare își bombardează victima cu minciuni al căror scop este să denatureze realitatea în folosul personal. Dacă ținta manipulării descoperă aceste minciuni, agresorul nu va recunoaște, ci fie va continua cu minciunile, fie va adopta postura de victimă, insinuând că nu este înțeles și că este judecat pe nedrept. Manipularea psihologică este ca un cerc vicios din care îți pare imposibil să ieși.
  4. Te copleșește cu informații și statistici. Manipulatorul joacă adesea rolul de expert în orice domeniu, oferind interlocutorului senzația că este foarte informat, așadar merită să fie ascultat și crezut. Acesta va folosi întotdeauna informații precise (corecte sau nu) pentru a își convinge victima că are dreptate.
  5. Generalizează și exagerează, astfel încât victima să fie confuză și să se simtă incapabilă să facă față discuției. Este mult mai greu pentru o persoană să facă fața unor acuzații care includ noțiuni precum “niciodată” sau “întotdeauna”, decât în situațiile în care se folosește un exemplu concret. Spre exemplu, dacă un superior spune unui angajat “niciodată” nu ajungi la timp la serviciu, sunt șanse mari ca angajatul să se piardă și să nu își găsească cuvintele. Pe de altă parte, dacă acestuia i se spune “ieri nu ai ajuns la timp”, poate explica situația specifică.
  6. Ridică vocea pentru a domina victima. Manipulatorul poate folosi un ton al vocii mai ridicat și agresiv pentru a își domina victima. De multe ori, țipetele sunt acompaniate de anumite gesturi agresive, care sporesc impactul negativ asupra victimei.
  7. Folosește lipsa timpului pentru a crește presiunea pusă pe persoana pe care dorește să o manipuleze. Aceasta este o tactică des întâlnită în manipularea în masă. De exemplu, cineva vrea să te determine să faci o achiziție, iar tu stai pe gânduri. Manipulatorul invocă atunci un argument precum “trebuie să vă hotărâți acum, mai este o persoană interesată, care dorește să facă achiziția”. În cele mai multe cazuri, victima ia decizia de a cumpăra produsul/ serviciul respectiv imediat.
  8. Folosește umorul pentru a te face să te simți inferior. Sarcasmul, remarcile critice spuse cu zâmbetul pe buze, sub formă de glumă, precum și bullying-ul sunt adesea arme folosite de către manipulator cu scopul de a te face să te simți inferior și de a te controla.
  9. Te șantajează emoțional în mod intenționat. De exemplu, atunci când faci ceva care nu este pe placul manipulatoului, acesta poate alege să îți aplice tratamentul tăcerii sau să disimuleze supărarea, astfel încât tu să te simți vinovat și să reconsideri decizia luată.
  10. Joacă rolul victimei. Din dorința de a te controla mai ușor, manipulatorul poate pretinde că are probleme de sănătate, probleme la locul de muncă ori alte slăbiciuni, cu scopul de a te face să simți compasiune pentru el. În acest fel îi va fi mult mai ușor să dețină controlul asupra ta.

Dacă te regăsești în situațiile descrise de mai sus, e posibil să fii victima manipulării. În general, manipularea psihologică este asociată cu următoarele trei senzații: frica, obligația și vina. Concret, ești împins de la spate să faci un lucru deși te temi, ai senzația că ești obligat chiar să faci acel lucru și totodată, dacă alegi să nu îl faci, te simți vinovat.