Mulți dintre noi folosim mănuși chirurgicale când ieșim din casă. Întrebarea este: în ce măsură sunt acestea eficiente și reușesc să ne protejeze de noul coronavirus? În acest articol îți oferim răspunsul la întrebare, precum și o serie de ponturi care să te ajute să te protejezi mai bine.

Medicii epidemiologi susțin că cea mai eficientă metodă de protecție împotriva noului coronavirus rămâne spălatul frecvent al mâinilor cu apă și săpun, iar purtarea mănușilor nu poate înlocui necesitatea spălării și dezinfectării mâinilor. Însă dacă mănușile îți amintesc, pe parcursul zilei, să nu îți atingi fața, e bine să le porți, pentru că ajută.

Virusul SARS-CoV-2 nu se transmite prin contactul cu pielea de pe mâini, ci se transmite prin mici particule de salivă pe care le atingem cu mâinile și apoi le punem în contact cu mucoasele prin atingerea nasului, gurii sau ochilor. Așadar, dacă purtatul mănușilor te împiedică să îți atingi fața, fă asta. Însă dacă ai falsa senzație că mănușile creează o barieră între tine și virus și îți atingi fața chiar și în timp ce porți mănușile, eficiența acestora este 0.

Când porți mănuși, trebuie să pleci de la premisa că sunt infectate, astfel încât să îți ții mâinile la distanță de față. Pe parcursul zilei, e recomandat să le dezinfectezi ori de câte ori ai ocazia. De exemplu, dacă mergi la cumpărături, e bine să îți dezinfectezi mâinile chiar dacă porți mănuși, imediat ce ajungi în mașină sau la birou. În acest fel, reduci riscul de contaminare a suprafețelor cu care intri în contact.

Trebui să știi că și atunci când îți dai mănușile jos îți poți contamina mânile, de aceea este obligatoriu să te speli cu apă și săpun ori de câte ori îți dai mănușile chirurgicale jos. De asemenea, mănușile chirurgicale ar trebui folosite o singură dată, apoi aruncate la coșul de gunoi.

Cum să îți dai mănușile chirurgicale jos, pentru a reduce riscul de contaminare

  1. Prinde cu degetul mare și cu arătătorul de la o mână capătul mănușii de la cealaltă mână, fără însă să atingi pielea din zona încheieturii mâinii. Trage în jos mănușa, până când o scoți complet de pe mână, apoi arunc-o.
  2. Cealaltă mănușă o vei prinde prin introducerea degetelor de la mâna fără mănușă, în interior, pe piele. O vei trage apoi cu grijă, fără să atingi partea exterioară a mănușii, care poate fi contaminată. Arunc-o și pe aceasta imediat la coșul de gunoi.

Mănușile chirurgicale sunt de unică folosință, însă dacă ai la dispoziție o singură pereche, poți încerca să o cureți într-o soluție făcută din apă și săpun, în care le vei lăsa la înmuiat cel puțin 20 de minute. Poți folosi și dezinfectant sub formă de gel pentru a le curăța. Specialiștii sunt însă de părere că aceste metode de curățare poate afecta latexul din care acestea sunt confecționate.

Dacă folosești mănuși din bumbac sau alte materiale textile, este absolut necesar să le speli cu apă și săpun, poate chiar și cu puțin clor, după fiecare utilizare.

În ce condiții te protejează mănușile chirurgicale de noul coronavirus

Mănușile chirurgicale te protejează de acest virus numai dacă sunt folosite în paralel cu alte măsuri de protecție mult mai eficiente. Iată despre ce este vorba:

  • Spălarea și dezinfectarea frecventă a mâinilor;
  • Distanțarea socială;
  • Purtarea măștilor chirurgicale ori de câte ori este necesară interacțiunea cu alte persoane;
  • Evitarea atingerii feței.

Așadar, atâta timp cât respecți și celelalte recomandări pentru reducerea riscului de Covid-19, mănușile chirurgicale te pot feri de infectare. Însă dacă purtarea mănușilor este singura metodă de protecție, aceasta nu te va proteja deloc de noul coronavirus.

Când este recomandat să porți mănuși chirurgicale pentru a te proteja de noul coronavirus

Purtarea mănușilor este recomandată atunci când te expui prin interacțiuni sociale ori prin desfășurarea unor activități în locuri prin care au trecut foarte multe persoane. Iată când e bine să porți mască chirurgicală și mănuși:

  • Când mergi la cumpărături;
  • Când mergi la serviciu, dacă nu lucrezi de acasă;
  • Când ieși la plimbare în apropierea casei;
  • Când te duci la rudele în vârstă să le lași alimente și medicamente, chiar dacă nu ai contact direct cu acestea.