Masca de față DIY poate fi folosită atunci când nu mai găsești măști chirurgicale în farmacii. Cu toate că nu ne protejează în totalitate de noul coronavirus, medicii și autoritățile ne recomandă purtarea măștilor când ieșim din casă, în contexul răspândirii comunitare a acestui virus. Doar purtarea unei măști chirurgicale nu previne infectarea cu SARS-CoV-2, însă reduce răspândirea acestuia.

Noul coronavirus se transmite prin particulele de salivă împrăștiate de o persoană infectată prin strănut, tuse sau chiar vorbit. Având în vedere că persoanele infectate sunt contagioase înainte de apariția simptomelor, este foarte util ca toți să purtăm o mască pe față ori de câte ori ieșim din casă și avem contact cu alte persoane. Mai mult decât atât, atunci când porți mască, îți conștientizezi mai bine gesturile, ceea ce înseamnă că poți controla instinctul de a atinge nasul sau gura cu mâna. Așadar, dacă pui mâna pe o suprafață contaminată, vei reduce riscul de infectare prin evitarea atingerii feței. Trebuie să știi că purtarea măștii trebuie asociată cu spălarea frecventă a mâinilor și cu distanțarea socială pentru a fi cu adevărat eficientă. Așadar, dacă te-ai autoizolat la domiciliu, atunci când trebuie să ieși din casă pentru cumpărături sau pentru a merge la medic, este indicat să folosești o mască pentru a îți acoperi gura și nasul. Mâinile trebuie curățate și dezinfectate cu aceeași strictețe, chiar dacă porți mască.

Cum să faci o mască de față DIY, pas cu pas, dacă nu ai mașină de cusut

Pentru a face o mască ai nevoie de următoarele:

 • O bandană, un tricou vechi sau o bucată de material (dacă folosești o bucată de material textil, alege una cu țesătura cât mai deasă și spal-o înainte, pentru a te asigura că nu intră la apă);
 • Hârtie de filtru pentru cafetieră;
 • Elastice de bani sau de păr.
 1. Începe prin a tăia partea de jos, mai îngustă, a hârtiei de filtru. Păstrează partea de sus, pe care o vei folosi pe post de filtru pentru masca DIY.
 2. Așază bandana sau bucata de material pe o suprafață întinsă, pune în mijloc hârtia de filtru și apoi împăturește bandana astfel încât hârtia să rămână pe mijloc, iar bandana să aibă o formă dreptunghiulară.
 3. Ia un capăt al bandanei și introdu un elastic de bani, pe care îl vei amplasa la o distanță de 3 degete de capăt. Împăturește marginea bandanei și coase-o sau capseaz-o astfel încât să rămână prinsă pe interior când îți pui masca pe față. Procedează la fel și la celălalt capăt al bandanei. Acum îți poți așeza masca pe față, prinzând elasticele după urechi.

Această mască trebuie spălată și călcată după fiecare utilizare, astfel încât să fie dezinfectată. Ideal ar fi să îți confecționezi două măști și să le porți pe rând. Dacă ai material la dispoziție și nu duci lipsă de timp liber, poți face un gest frumos și poți confecționa măști și pentru cei dragi, pentru vecini sau pentru cunoștințe. În acest fel, ajuți comunitatea să facă față mai bine crizei cauzată de această pandemie de Covid-19.

Cum să faci o mască DIY, dacă ai mașină de cusut

Dacă ai o mașină de cusut, ai nevoie de următoarele lucruri:

 • O bucată de material;
 • Bolduri;
 • Foarfecă;
 • Elastice;
 • Ață.
 1. Taie materialul textil în formă dreptunghiulară. Partea de sus și partea de jos a dreptunghiului le vei îndoi cam 1 cm și apoi vei coase pentru a fixa.
 2. Pe lungime, împăturește materialul astfel încât să capete aspect de acordeon, exact ca în imaginea de mai jos. Poți folosi bolduri pentru a fixa materialul plisat, pentru a putea apoi să îl coși pe cele două laturi rămase necusute.
 3. Apoi, vei plia materialul și pe lateralele dreptunghiului, de data aceasta însă mai mult – cam 2 cm. Vei coase apoi pentru a fixa și prin interiorul tunelului format, vei trage elasticul pe care îl vei lega apoi la capete.

Probează masca și verifică dacă ți se așază perfect pe față. Dacă îți este largă, mai strânge elasticele. Dacă simți că nu ai suficientă îndemânare pentru a putea confecționa o mască de față, te poți uita la câteva tutoriale video înainte de a începe.  

Cum să porți masca de față DIY dacă vrei să fie eficientă

Pentru ca masca să fie eficientă, este important să o porți și să o manipulezi corect. Iată cum trebuie să procedezi:

 • Spală-ți mâinile cu apă și săpun preț de 20 de secunde înainte de a îți pune masca ori de a o atinge;
 • Asigură-te că masca îți acoperă în totalitate nasul și gura;
 • Nu atinge masca după ce o fixezi pe față întrucât o poți contamina;
 • Nu îți da masca jos în public;
 • Odată ce ai ajuns acasă și vrei să o dai jos, spală-ți mâinile și desprinde masca trăgând elasticele de pe urechi. Imediat vei spăla masca pentru a te asigura că aceasta nu contaminează alte obiecte și suprafețe din casă. La final, îți vei spăla mâinile cu apă și săpun. După ce masca se usucă, o poți călca la temperatură mare.