Se pare că, în zilele noastre, chiar și cele mai perfomante mașini de spălat nu reușesc să elimine toate bacteriile. Deși rufele par complet curate, asta nu înseamnă că sunt și sterilizate. Mai mult decât atat, specialiştii susţin că maşinile de spălat din zilele noastre sunt chiar mai puțin eficiente în dezinfectarea hainelor, deoarece folosește o temperatură de curățare mult mai scăzută decât o mașină de spălat mai puțin performantă. 

Acest lucru a fost descoperit în Germania, unde mai multe bacterii au fost găsite pe hainele bebelușilor dintr-o unitate medicală de terapie intensivă neonatală. După mai multe investigaţii, s-a constatat faptul că sursa acestor bacterii era spălătoria spitalului. Faptul că mașinile de spălat din aceasta incintă foloseau temperaturi mai scăzute decât o mașină de spălat industrială, utilizată în mod normal în spitale, a condus la imposibilitatea eliminării acestor patogeni de pe hăinuțele celor mici. Din fericire, niciun bebeluș nu a fost infectat cu vreun patogen periculos.

Ce se află, de fapt, în mașina de spălat

Oare această descoperire ar trebui să îngrijoreze cu privire la supraviețuirea bacteriilor în mașina de spălat? Specialiștii dau mai multe răspunsuri în acest sens.

Unii dintre ei consideră ca acela a fost un caz izolat și s-a produs din cauza faptului că mașina de spălat se afla într-un spital, adică într-un mediu expus bacteriilor. Alții arată faptul că mașinile de spălat actuale au un program de spălare la temperaturi mai scăzute de 140°F. Acest lucru determină supraviețuirea patogenilor pe haine și în interiorul aparatului. Cercetătorii au descoperit bacterii care se dezvoltă chiar in garniturile de cauciuc, care apoi se răspândesc în ciclul de clătire al hainelor folosind apă rece. 

Pericolele bacteriilor din mașina de spălat

Deși cercetătorii au demonstrat prezența mai multor patogeni ce se pot răspândi ușor pe haine, s-a arătat și faptul că majoritatea bateriilor din mașina de spălat sunt inofensive. Zilnic, oamenii sunt expuși patogenilor, iar organismul are propriul său mecanism de apărare împotriva lor. Această descoperire a cercetătorilor este utilă pentru acele familii care au în casă nou-născuți sau membri de familie abia externați, care au un sistem imunitar foarte scăzut. În cazul acestor persoane, spălarea hainelor la temperatură ridicată și uscarea corespunzătoare a acestora este foarte importantă. 

Mai mult decât atât, formarea bacteriilor în mașina de spălat poate dezvolta un miros neplăcut ce se poate imprima pe haine.

Cum păstrezi mașina de spălat curată

Este important să îți menții mașina de spălat curată și liberă de orice bacterii. Cu cât această igienizare este mai des efectuată și realizată în mod corect, cu atât hainele vor fi mai sterile, iar sănătatea membrilor familiei va fi asigurată. 

Pentru aceasta, ar trebui ținut cont de faptul că mediul propice de dezvoltare al bacteriilor este mediul umed, așa că este de evitat depozitarea mașinii de spălat în garaje sau magazii.

Printre bacteriile ce se pot dezvolta în acest mediu sunt E.coli, salmonella și Klebsiella oxytoca care pot duce la pneumonie, infecții ale pielii, crampe abdominale, diaree sau stări de vomă. Cei mai expuși oameni la infectarea cu acești patogeni sunt cei care au un sistem imunitar foarte scăzut. 

Este recomandată igienizarea mașinii de spălat o dată pe lună. Poți folosi soluții cumpărate care vor elimina depunerile de calcar și rămășițele de detergent din interiorul mașinii sau poți opta pentru prepararea în casă a unor soluții de curățare.

Curățarea mașinii de spălat cu bicarbonat

Prima dată, golește interiorul mașinii de orice haine sau textile, apoi pregătește jumătate de pahar cu bicarbonat amestecat cu jumătate de pahar cu apă. Toarnă compoziția în compartimentul pentru detergent și pornește programul de spălare.

Curățarea mașinii de spălat cu oțet

După ce te-ai asigurat că mașina de spălat este goală, amestecă o cană de apă cu două căni de oțet și un sfert de cană de bicarbonat de sodiu, apoi toarnă compoziția în compartimentul pentru detergent și pornește programul de spălare.