Trecem prin cea mai grea perioadă din ultimii 30 de ani, iar stresul și depresia sunt o amenințare tot mai mare. Din fericire, există tehnici care te pot ajuta să îți controlezi emoțiile și să îți păstrezi echilibrul chiar și în cele mai grele situații. Le aflăm de la instructorul de yoga Mădălina Bozeanu.

Madalina este instructor acreditat Hatha Yoga, practică yoga de peste 7 ani, organizează cercuri de femei, cursuri despre chakre și studiază diverse terapii psiho-somatice.

1. Suntem bombardați de știri negative și pericole. Cum ne ajută yoga să ne păstrăm echilibrul în astfel de perioade?

Yoga, și mai precis partea meditativă din yoga, de conștientizare și ancorare în momentul prezent ne ajută să ne bucurăm de ce avem aici și acum. Știrile negative ne fac mintea să creeze scenarii care produc la rândul lor tot felul de emoții. Și e sănătos să trăim emoțiile alea, dar să știm să ne reîntoarcem în prezent când e prea mult. Să știm să restabilim echilibrul corpului, făcându-l să se simtă viu și în siguranță în același timp. Să ieșim din minte și să fim mai mult în corp. Iar corpul este mereu în momentul prezent.

2. Dacă nu am mai practicat yoga până acum, este indicat să o facem pe cont propriu, fără să fim ghidați de un instructor? Care sunt riscurile la care ne putem expune?

Depinde de atitudinea cu care încep să practic yoga. Dacă vreau să fac acrobații sau performață din prima, e foarte posibil să mă accidentez sau să mă descurajez. Dacă o iau pas cu pas, și construiesc în timp, și îmi ascult corpul și propriul ritm, atunci am șanse să deschid poarta către o nouă cale de echilibrare interioară. Da, un instructor ar fi ideal în mod special la început. Și recomand câteva clase online unu la unu, pentru ca practicantul să poată fi însoțit pas cu pas de către instructor, chiar și de la distanță.

3. Instructorii de yoga s-au împărțit în această perioada în 2 tabere: cei care țin sesiuni de yoga online și cei care nu sunt deloc de acord cu această abordare. De ce crezi ca a apărut această discrepanță și în ce tabăra ești?

Știu că sunt instructori care nu sunt de acord cu predatul online, dar tocmai acum, când stresul este și mai mare, să ne oprim din practică? Eu consider că și online-ul, cu minusurile lui, ajută foarte mult în contextual actual. Pe propria piele am experimentat cum energia și emotiile dintre oameni se transmit în continuare, chiar și între ecrane. Da, nu poți să faci ajustări fizice și trebuie să ai încredere că oamenii se vor misca cu blândețe și vor avea grijă singuri să nu se accidenteze. Dar acum, mai mult decât oricând, este important să păstrăm spiritul comunității și legătura dintre noi. Deci da, sunt pro clase de yoga online LIVE.

4. În cadrul unui interviu, Sadhguru spunea că “în vremuri grele precum acestea ne descoperim adevărata natură”. Ce putem face dacă nu suntem multumiți de ceea ce descoperim?

Fiecare umbră, fiecare parte negativă, are și o parte însorită, luminoasă. Așa cum fiecare parte luminoasă are câte o umbră. Deci dacă descopăr că sunt o persoană leneșă, asta poate să fie doar o extremă a adevărului complet. Iar trăsătura generală de caracter să fie că îmi place să iau lucrurile pas cu pas, să mă bucur de tihnă și de liniște. Deci am un avantaj din a căuta deja liniștea și calmul, în timp ce alții nu pot sta locului. Dacă descoper că sunt o persoană irascibilă, asta este din nou o extremă a pasiunii. Deci îmi place să mă implic și am emoții puternice. Aici pot începe să numesc mai clar ce emoții se trezesc în mine, ce limite îmi sunt încălcate, șamd.

Fiecare așa-zis defect vine cu un cadou în spate. Primul pas este să îl accept și apoi să investighez ce este acolo? Cum îl pot folosi în favoarea mea și unde? Poate că mi se pare că e imposibil să folosesc lenea la ceva? Dar îmi pot găsi un hobby mai tacticos, versus ceva foarte activ. La fel cum dacă mă enervez des pot să devin în timp mai conștient de ce mă declanșează din exterior și să îmi folosesc pasiunea în scopuri constructive.

5. Pentru ca efectele benefice ale practicii yoga să se observe, ce rutină ar trebui să adoptăm? Când, cum și cât de des să practicăm?

Depinde de fiecare în parte. Eu personal susțin o practică meditivă zilnică. Apoi, în functie de vârstă și de resursele de energie, se pot practica asane de la zilnic la cel puțin o dată pe săptămână. Cel mai important este să existe o rutină. Adică să știu că în ziua x voi practica yoga. Va fi momentul în care sistemul meu nervos se va regla și corpul va respira mai profund și mai bine. Și cu cât practica este mai constantă, cu atât organismul va ști să nu stocheze stresul în corp pe termen lung, ci să-l elimine în următoarea sesiune de yoga.

6. Tehnicile de mindfulness sunt renumite pentru că au abilitatea de a relaxa mintea și corpul. Care sunt tehnicile pe care le pot folosi și începătorii pentru a se liniști în această perioadă?

Cea mai simplă tehnică, pe care o recomand oricui: 3 RESPIRAȚII CONȘTIENTE ABDOMINALE – durează 10 secunde și se pot face oriunde și oricând. Dacă mă simt stresat, simt că îmi bate inima prea tare, sau este un gând pe care îl tot rumeg, atunci mă opresc, îmi îndrept coloana, și respir conștient și profund de cel puțin trei ori. Iar dacă vreau să meditez mai mult, recomand să începeți cu 10 minute zilnic. Pe mine m-a ajutat foarte mult aplicația de meditații ghidate Headspace.

7. Alimentația joacă și ea un rol în găsirea și menținerea unui echilibru – cum arată frigiderul unui instructor de yoga, ce mănânci tu în această perioadă petrecută acasă?

Am mâncat mai multe legume, mai multe verdețuri și snacksuri cât mai puțin procesate: semințe și popcorn făcut în casă. Dar mi-am dat voie să mănânc fără regrete și o pizza când mi-a fost poftă! Cred că este important să nu facem o schimbare bruscă în dietă. Dacă vrem să îmbunătățim ceva, să o facem treptat și trainic. Corpul și sistemul nervos sunt deja destul de stresate și nu vrem să adăugăm un nivel extra de stres.

8. Dacă ar trebui sa faci un top al celor mai eficiente asane pentru găsirea echilibrului mintal, care ar fi primele 3 posturi recomandate?

Orice postură în care ai stabilitate și confort ar fi potrivită – definiția unei asane, de altfel. Depinde de nivelul de practică și de preferințele personale. Dacă ar fi să aleg pentru mine, sunt cele mai de bază posturi, dar în care mă simt excelent mereu:

  • Balasana – Child’s Pose – poziția fetală cu o pernă sub abdomen, pentru extra susținere;
  • Tadasana – Mountain Pose – în picioare cu coloana perfect dreaptă – pentru întărirea mușchilor spatelui și alungirea coloanei – pentru că stăm prea mult jos;
  •  Viparita Karani – Legs Up the Wall – întins pe spate cu picioarele în sus, sprijinite de perete – excelentă pentru când nu poți adormi, s-au umflat picioarele sau ai prea multe gânduri .

Sunt trei posture simple pe care le poate face oricine, de orice vârstă și orice nivel de practică yoga!

9. Care sunt sfaturile tale, din perspectiva de instructor de yoga, pentru cei care nu reușesc să își stăpânească emoțiile și gândurile negative din cauza noului coronavirus?

În primul rând nu trebuie să le stopăm. E important să le privim și să le conștientizăm. Să pot să trec în postura de observator și să îmi zic: “azi simt anxietate”, “site-ul ăsta îmi crește senzația de teamă”, “conversația cu persoana asta mă enervează”. După observare, e important să nu mă blamez că simt acele emoții. Orice emoție blamată, rejectată sau ascunsă duce la efecte ascunse ale stresului și la psihosomatizări. E important să o accept cu blândețe. Că nu e permanantă emoția niciodată, oricare ar fi natura ei. Abia după ce am observat-o și i-am dat spațiu să fie, decid ce fac mai departe: schimb canalul, închid conversația, sau îmi fac un ceai cald.

10. Poți recomanda câteva cărți celor care sunt preocupați de dezvoltarea personală și spirituală și care au în această perioadă mai mult timp pentru citit?

Trei cărți citite recent, foarte potrivite momentan:

  • Omul în căutarea sensului vieții de Viktor Frankl – o carte care să dea mai mult sens experienței trăite acum. Poate să pară sumbră prima parte, despre Holocaust, dar este plină de speranță și de claritate.
  • Viața secretă a copacilor de Peter Wohlleben – pentru că tot ni s-a trezit dorința de apropiere cu natura în ultimele luni. Am descoperit lucruri uimitoare despre reziliența copacilor.
  • Poate ar fi mai bine să discuți cu cineva de Lori Gottlieb – o lectură captivantă și educativă în același timp, despre un psihoterapeut și pacienții săi.

Pe Mădălina o găsiți la Samadhi Yoga, pe Facebook, dar și pe Instagram.