Din cele mai vechi timpuri, oamenii au crezut că luna are un anumit impact asupra organismului. Folclorul, miturile și legendele urbane susțin această teorie. Vrei să afli cum îți afectează luna plină organismul și ce influență poate avea asupra ta? Acest articol îți răspune la toate întrebările de acest gen.

Luna plină – cele mai populare mituri, demontate

Luna plină coincide cu menstruația femeii – Fals! Potrivit unui mit vechi de sute de ani, fazele lunii se sincronizează cu fazele ciclului menstrual al femeii, ba chiar luna ar putea avea un impact asupra fertilității acesteia. O serie de studii făcute în ultimii 20 de ani arată că sincronizarea fazelor lunii cu ciclul menstrual nu poate apărea decât din pură coincidență, niciodată pentru că luna ar avea un efect asupra ovulației. Cercetătorii din Nepal au monitorizat ciclul menstrual a 980 de femei, pe perioada unui an, pentru a vedea dacă există sau nu sincronizare între fazele lunii și cele ale ciclului menstrual. Bineînțeles, rezultatele studiului au fost clare: nu există nicio conexiune între lună și sistemul reproducător feminin.
Luna plină cauzează tulburări de somn – Fals! În popor, se spune că luna, în perioada în care este plină, favorizează insomniile. Cu toate că studiile făcute în domeniu nu au dovedit că anumite faze ale lunii pot cauza insomnii, oamenii de știință au observat că în nopțile cu lună plină oamenii au tendința de a adormi cu 5 minute mai târziu, dar și de a se trezi mai devreme cu 15-20 de minute. Totodată, somnul este ușor superficial în nopțile cu lună întreagă, nivelul de melatonină din creier fiind mai redus decât de obicei.
Luna plină afectează sănătatea mintală – Fals! Se spune că luna care este plină afectează starea de spirit, ba chiar și sănătatea psihică. Concret, potrivit poveștilor din popor, luna plină face oamenii să devină mai agresivi. Niciun studiu făcut recent nu a reușit să găsească măcar o mică legătură între această fază a lunii și predispoziția pentru tulburările psihice sau agresivitate.
Luna plină declanșează crizele epileptice – Fals! Oamenii de știință au deovedit, prin nenumărate studii, că nu există nicio conexiune între luna plină și crizele specifice epilepsiei. Această asociere a apărut pentru că în trecut oamenii considerau crizele epileptice ca fiind semne ale posedării demonice.

Cum afectează luna plină zodiile 

Din punct de vedere astrologic, luna poate influența într-o oarecare măsură zodiile. Iată cum:
Berbec – când este lună plină, nativul din această zodie este mai productiv ca niciodată, reușind să își folosească timpul în mod înțelept.
Taur – creativitatea Taurului este sporită de luna care este plină. În această perioadă a lunii, nativul din această zodie vede frumusețea în toate. Pe de altă parte însă, pot apărea ceva probleme la capitolul comunicare.
Gemeni – pot apărea revelații în această perioadă pentru nativul din această zodie. Totodată, latura vorbăreață a Gemenilor iese la iveală mai mult ca niciodată în perioadele în care luna apare complet rotundă pe cer.
Rac – luna plină scoate la iveală latura necunoscută a Racului. În această perioadă a lunii, Racii devin foarte nostalgici, plângăcioși și apatici. E importantă susținerea celor din jur.
Leu – când este lună plină, Leul ar trebui să evite să ia decizii cu efecte pe termen lung. De asemenea, e important ca nativii din această zodie să acorde mai multă atenție sănătății în perioadele cu lună plină.
Fecioară – cei din zodia Fecioară au nevoie de activități pentru suflet când este lună plină. Cântatul, dansatul, scrisul sau orice altă activitate de acest fel este încurajată în perioada aceasta a lunii.
Balanță – luna plină face Balanța să fie mai atentă la cei pe care îi iubește. În această perioadă, nativii din această zodie sunt mai afectuoși, mai iubitori și mai protectori cu cei dragi.
Scorpion – luna care este plină aduce o stare de bine Scorpionilor, care devin mai zâmbăreți, mai puși pe glume și mai relaxați. Când este lună plină, nativul acesta își amintește că viața e frumoasă, dar și foarte scurtă, așa că nu trebuie irosită.
Săgetător – luna plină stimulează latura intelectuală a Săgetătorului. Mintea devine dornică de cunoaștere și nativul este mai preocupat de dezvoltarea personală decât în alte perioade ale lunii.
Capricorn – când este lună plină, Capricornii pot deveni imprevizibili. Aceștia nu mai au toleranță la greșelile altora ca în alte faze ale lunii, ci devin foarte exigenți.
Vărsător – energia lunii pline aduce Vărsătorului nevoia de echilibru. În această perioadă, intuiția nativilor din Vărsător devine mai ascuțită ca niciodată.
Pești – pentru Pești, când luna este plină, apar oportunități. Dacă se va închide o ușă, luna plină va deschide alta.