Munca la birou vine cu o serie de riscuri pentru sănătate, începând de la obezitate și până la tensiune arterială crescută. Iată ce impact asupra sănătății poate avea un job care implică multe ore petrecute pe scaun.

Când stăm la birou, folosim mult mai puțină energie decât atunci când stăm în picioare ori când ne deplasăm. Dincolo de un consum scăzut de calorii, statul pe scaun pe perioade extinse este asociat de către medici și cu o serie de riscuri pentru sănătate.

Ce probleme de sănătate îți poate cauza munca la birou

1. Oboseala oculară este una dintre cel mai des întâlnite probleme de sănătate cu care se confruntă persoanele care își desfășoară zilnic activitatea la birou. Ecranul computerului, tableta precum și smartphone-ul contribuie la această oboseală oculară, care este și mai prezentă în rândul celor care au obiceiul de a lucra peste program. Simptomele problemelor oculare cu care se confuntă persoanele care lucrează la birou sunt: vedere încețoșată, senzație de nisip în ochi, iritație și inflamație la nivel ocular. Dacă ai asemenea manifestări, mergi la un medic oftalmolog în cel mai scurt timp. Mai mult ca sigur acesta îți va recomanda picături de ochi, repaus și poate chiar și ochelari de vedere.

2. Durerile cronice de spate sunt o altă problemă cu care cei cu job-uri ce implică multă muncă de birou au de-a face. În medie, o persoană care lucrează la birou petrece cel puțin 40 de ore pe săptămână la serviciu, iar în mare parte din acest timp stă pe scaun. În această poziție, presiunea pusă pe mijloc crește cu până la 90%, așa că nu e de mirare că durerile de spate apar în urma celor aproape 8 ore petrecute la serviciu.

3. Obezitatea intră, de asemenea, în discuție, din cauză că sedentarismul încetinește treptat metabolismul, ceea ce însemană că arderile sunt mai greoaie și kilogramele în plus se acumulează mai ușor.

Dacă sedentarismul specific pentru munca la birou este asociat și cu o alimentație nesănătoasă, bogată în alimente procesate și zaharuri, riscul de obezitate devine foarte mare.

4. Venele varicoase apar și ele din cauză că stai prea mult timp pe scaun. Dacă ai această problemă, statul în șezut o va agrava. Pot apărea disconfortul sau durerile, însă din fericire nu este o problemă extrem de gravă. Discută cu medicul tău, dacă te confrunți cu această afecțiune.

5. Și riscurile cardiace sunt mai mari pentru persoanele care petrec multe ore la rând într-un birou, în fața computerului. Creșterea tensiunii arteriale este adesea favorizată de munca de birou, iar aceasta vine cu riscuri cardiace precum infarctul sau accidentul vascular cerebral. Dacă hipertensiunea este asociată și cu obezitate sau colesterol mărit, atunci lucrurile devin și mai complicate.

6. Riscul de diabet este și el mărit de orele în șir petrecute pe scaun, la birou. Acesta nu crește numai din cauză că organismul arde mai puține calorii, ci și pentru că statul în șezut pentru mult timp poate modifica modul în care corpul reacționează la insulină.

7. Tromboza venoasă profundă este o afecțiune serioasă cu care poți avea de-a face dacă stai multe ore pe scaun. Aceasta determină formarea unui cheg la nivelul venelor profunde din membrele inferioare. Situația devine de-a dreptul riscantă dacă un asemenea cheag migrează către plămâni.

8. Anxietatea poate să debuteze ori să se accentueze pe fondul muncii de birou. Această tulburare psihică apare în special la persoanele care lucrează sub presiune și peste program. Dacă ai început să îți faci griji din orice și nu reușești să îți găsești liniștea, poate e momentul să apelezi la ajutorul unui terapeut.

9. Osteoporoza poate fi, de asemenea, favorizată de orele petrecute pe scaun, în fața computerului. Sedentarismul slăbește oasele, iar efectele nedorite se văd în special la femeile care intră la menopauză.

10. Hemoroizii sunt o altă problemă frecventă în rândul celor care au joburi de birou, ce implică multe ore de stat în șezut. Asta pentru că presiunea pusă pe venele de la nivel rectal este crescută atunci când stăm jos, pe scaun.

Cum poți stopa efectele negative la care te expune sedentarismul

Dacă lucrezi la birou și te îngrijorează toate riscurile la care îți expui organismul, iată cum poți combate impactul negativ al statului pe perioade îndelungate pe scaun:

  • Din 30 în 30 de minute, ia-ți o pauză în timpul căreia să te ridici și să mergi puțin pentru a-ți detensiona corpul și pentru a stimula circulația sanguină. Poți folosi această pauză pentru a prepara un ceai, pentru a face câteva genuflexiuni ori pentru a urca și coborî câteva scări.
  • De fiecare dată când iei telefonul în mână pentru a verifica mail-urile primite, notificările de pe social media sau orice altceva, ridică-te în picioare și fă câțiva pași.
  • După pauza de prânz, ieși la o plimbare de cel puțin 15 minute, fie pe strada din fața clădirii în care lucrezi, fie într-un parc apropiat. Nu folosi scuze precum vremea, lipsa timpului sau starea ta de spirit – indiferent de circumstanțe, acest obicei nu trebuie să lipsească din rutina zilnică.
  • Pleacă pe jos de la serviciu, pentru a face mișcare astfel încât să compensezi lipsa acesteia în timpul programului de muncă. Dacă timpul îți permite, poți renunța la mașină sau la mijloacele de transport în comun și dimineața sau măcar poți parca puțin mai departe, astfel încât să îți faci o mică încălzire înainte de a te așeza pe scaun.