De la începutul pandemiei de coronavirus, în martie 2020, au apărut mai multe tulpini ale virusului, însă varianta descoperotă în Marea Britanie la finalul anului a pus toată lumea pe jar. Denumită 202012/01 de oamenii de știință, acest nou virus a dus la apariția unor noi restricții în Anglia, Scoția și Țara Galilor, iar multe țări au interzis toate zborurile către Regatul Unit. Specialiștii susțin că noua tulpină se răspândește mult mai repede decât celelalte variante, iar efectele produse în organismul uman sunt încă necunoscute.

De ce este îngrijorătoare nouă tulpină de coronavirus

Până acum, trei aspecte i-au pus în dificultate pe oamenii de știință:

  • Nouă tulpină înlocuiește rapid celelalte versiuni ale virusului.
  • Are mutațîi ce afectează părți importante ale virusului.
  • O parte dintre aceste mutații cresc abilitatea virusului de a infecta celulele.

Toate aceste constatări îi fac pe specialiști să susțină că noul COVID se răspândește mult mai ușor. Deși sunt necesare mai multe cercetări, autoritățile au luat deja măsuri stricte în mai multe țări din Europa.

“Sunt necesare mai multe cercetări, dar vrem să așteptăm câteva săptămâni sau luni, înainte de a lua măsuri pentru a limita răspândirea virusului? Probabil că nu, în aceste circumstanțe”, a declarat prof. Nick Loman, membru al consorțiului din Marea Britanie Covid-19, Genomics UK, pentru BBC.

Cât de repede se răspândește nouă tulpina de coronavirus

Primul caz de îmbolnăvire cu noua tulpină de coronavirus a apărut în Marea Britanie, în septembrie. În noiembrie, aproximativ un sfert din cazurile din Londra erau cauzate de această variantă. La jumătate lunii decembrie, două-treimi dintre cazuri erau asociate cu noua tulpină.

Rezultatele au fost analizate de matematicieni, cu scopul de a calcula rata de infectare, însă această informație este greu de identificat, în contextul în care comportamentul oamenilor are o pondere extrem de mare în această răspândire.

Premierul Marii Britanii Boris Johnson a declarat că nouă tulpină de coronavirus este cu 70% mai transmisibilă, iar aceste date au fost susținute și de cercetătorii englezi.

În ce țări a apărut nouă tulpină de coronavirus

Nu se știe sursa inițială a apariției acestei tulpini – dacă s-a dezvoltat la un pacient englez ori a fost adusă dintr-o altă țară, însă până acum a fost observată în Irlanda, Danemarca, Australia, USA etc. În total, 45 de țări au identificat, până acum, noua varianta de coronavirus.

În data de 8 ianuarie 2021, și România a confirmat primul caz de COVID-19 cu noua tulpină din Marea Britanie. O femeie de 27 de ani din Giurgiu, care nu a călătorit în străinătate, a ajuns la spital cu forme ușoare și nu a necesitat internare. În prezent, tânăra se află în izolare la domiciliu și este monitorizată de medicul de familie.

Nu este prima dată când avem de-a face o nouă tulpină de coronavirus. De la momentul apariției sale, în Wuhan, China, virusul a trecut prin numeroase transformări.

Ce știu cercetătorii despre mutațiile virusului

Până acum au fost identificate aproximativ 17 modificări importante ale virusului. Cele mai multe schimbări au avut loc în Proteina Spike a acestuia, cheia care descuie ușa către celulele organismului tău. Una dintre mutații, denumită N501Y, alterează cea mai importantă parte a proteinei, care afectează capacitatea de “conectare cu gazda”. Orice schimbare care ușurează pătrunderea virusului în organism îi oferă acestuia un avantaj.

Nouă tulpină de coronavirus este mai periculoasă?

Nu există nicio dovadă că noua tulpină de coronavirus este mai periculoasă, însă sunt necesare mai multe cercetări în acest sens. Chiar dacă simptomele nu sunt mai grave, creșterea numărului de cazuri poate pune o presiune mai mare pe sistemul medical.

Vaccinul acționează împotriva noii tulpini de coronavirus?

În acest moment, cercetătorii susțin că vaccinul acționează împotriva noii tulpini de coronavirus. Acesta stimulează sistemul imunitar să atace diferite părți ale virusului și chiar dacă proteină Spike a suferit mutații, vaccinul va fi eficient.