Părinții își iubesc necondiționat copii, nu există niciun dubiu în această privință, însă metoda de parenting necondiționat este mai mult de atât – acesta se bazează pe principiul acceptării copilului așa cum este, în ciuda comportamentului sau atitudinii sale. Acest tip de parenting respinge ideea de corectare a comportamentului copilului, fie că vorbim despre atragerea atenției, fie că vorbim despre pedepse.

Ce este parentingul necondiționat

Potrivit psihologilor, adepții parentingului necondiționat par mai degrabă frați sau surori mai mari ai copiilor, nu părinți. Asta pentru că aceștia refuză să își disciplineze copilul prin metodele clasice precum pedepsirea copilului sau stabilirea unor reguli și preferă, mai degrabă, să discute cu copilul ca și cum acesta ar fi un adult, și să îl lase pe cel mic să adopte orice atitudine dorește.
Există avantaje și dezavantaje ale acestui stil de creștere a copilului, ca în cazul oricărui tip de parenting. Important este să se aleagă metoda de parenting în funcție de fiecare copil în parte, de nevoile și temperamentul acestuia.

Principii parenting necondiționat

Iubirea este necondiționată – copiii au nevoie de iubire și atunci când fac ceva bine, dar și atunci când greșesc. De asemenea, copiii trebuie să știe că nu trebuie să facă nimic special pentru a câștiga dragostea părinților. Nu condiționa copilul spunându-i, de exemplu, că dacă își face temele vei petrece timp cu el. El poate deduce că iubirea ta este condiționată de acțiunile sale, ceea ce nu este adevărat.
Spune-i des copilului “Indiferent de lucrurile pe care le faci, te voi iubi întotdeauna”.
Pune relația voastră mai presus de orice – părintele trebuie să înțeleagă că nu trebuie să aibă întotdeauna dreptate. Important este să creeze o conexiune bună cu copilul. Făcând copilul să se simtă înțeles, dar și în siguranță, îl determini de fapt pe acesta să fie sincer și deschis cu tine.
Privește lucrurile prin ochi de copil – fă acest exercițiu de imaginație cât de des poți și vei observa cum îți schimbi perspectiva și îl înțelegi mai bine pe cel mic. Punându-te în locul lui, vei deveni, de fapt, un părinte mai bun.
Păstrează-ți autenticitatea – nu îți ascunde latura umană, cu greșeli cu tot. Nu trebuie să te prezinți în fața copilului altfel decât ești. Arată-ți vulnerabilitățile și copilul te va aprecia mai mult.
Spune da, ori de câte ori poți – copilul nu trebuie să fie refuzat foarte des. Este adevărat, uneori chiar nu ai de ales și trebuie să spui “nu”, însă e important să te străduiești să faci asta cât mai rar.
Încearcă să nu fii foarte rigid – fii cât mai flexibil, renunță la reguli și adaptează-te în funcție de context. Cu cât ești mai relaxat, cu atât copilul devine mai înțelegător.
Dă copilului șansa să ia singur hotărâri – susține independența copilului și învață-l de mic să ia singur decizii. În acest fel, copilul va avea mai multă încredere în el.

Avantajele și dezavantajele parenting necondiționat

Ce avantaje are parentingul necondiționat

• Comunicarea dintre părinte și copil este mai bună întrucât copilul se simte înțeles și știe că nu va fi certat sau pedepsit pentru ce spune
• Copiii stau mai bine la capitolul stimă de sine datorită dovezilor de iubire necondiționată oferite de părinți
• Copiii sunt încurajați să se exprime, de aceea creativitatea și imaginația acestora sunt stimulate
• Conflictele apar rar între părinți și copii

Ce dezavantaje are metoda de parenting necondiționat

• Unele studii sugerează că există risc crescut ca cei mici să dezvolte un comportament riscant pe măsură ce înaintează în vârstă; riscul de consum abuziv de alcool este cel mai mare în cazul copiilor cu părinți foarte permisivi
• Copiii pot avea probleme cu autoritatea din cauza lipsei unor limite și reguli
• Copiii pot dezvolta probleme la capitolul respect față de cei cu care interacționează, iar acest lucru se vede mai ales la școală și, mai târziu, la serviciu
• Există riscul să devină adulți care nu acceptă un refuz, ceea ce poate crea o serie de probleme sociale și emoționale

Indiferent de tipul de parenting ales, e important echilibrul. Exagerările pot fi dăunătoare, de aceea părinții trebuie să fie cât mai ponderați.
Dacă există dubii în ceea ce privește cea mai bună metodă de educare a copilului, un psiholog specializat în parenting poate fi de mare ajutor, ajutând părintele să descopere ce este potrivit pentru copilul său.