Parosmia post Covid-19 este un simptom despre care nu multă lume știe, însă care afectează un număr mare de pacienți vindecați deja de infecția cu SARS-CoV-2.

Anosmia, adică pierderea completă a mirosului, este unul dintre simptomele cunoscute ale Covid-19, de multe ori fiind chiar semnul care pune pacientul pe gânduri și îl determnă să se testeze. Din informațiile colectate până la acest moment de oamenii de știință, s-a ajuns la concluzia că mirosul, implicit și gustul, ar reveni în câteva zile, cel mult câteva săptămâni de la debutul simptomelor. Sunt și cazuri excepționale, în care mirosul și gustul revin abia la câteva luni după infectare.

Ceea ce se întâmplă, însă, la unii dintre pacienții care și-au pierdut și apoi recuperat mirosul după vindecarea de Covid-19 este apariția unui nou simptom la câteva luni după rezolvarea anosmiei. Este vorba despre alterarea mirosului, respectiv a gustului – această tulburare constă în percepția diferită, alterată, a unor mirosuri și gusturi. Concret, mirosurile sunt resimțite altfel decât ar trebui. Unii pacienți susțin că anumite alimente miros a gunoi, a materii fecale, a sulf sau chiar a… petrol. Simptomul acesta, la fel ca și anosmia, persistă în unele cazuri săptămâni, în altele chiar luni la rând. Ceea ce este cu adevărat îngrijorător este că unele persoane nu mai reușesc să consume o paletă largă de alimente din cauză că resimt mirosuri neplăcute.

Cauze parosmie

În general, parosmia apare în urma unor traumatisme craniere ori a unor tratamente medicamentoase de durată. Sunt însă și situații în care apare ca o consecință a unei infecții virale – iar una dintre aceste infecții este Covid-19.

În cazul Covid-19, parosmia nu este considerată un simptom al afecțiunii, ci mai degrabă un efect pe termen lung al acestei boli, întrucât apare la ceva timp după vindecare.

Oamenii de știință încă studiază efectele pe termen lung ale acestei boli. Potrivit directorului medical Charles Bailey de la Spitalul St. Joseph din California, parosmia apare din cauză că terminațiile nervoase din regiunea nazală, responsabile cu mirosul, au fost afectate de SARS-CoV-2.

Potrivit unui studiu publicat în septembrie 2020, dintr-un număr de 4000 de pacienți care au avut Covid-19, peste 7% au dezvoltat, pe termen lung, parosmie. În cazurile cele mai fericire, parosmia dispare după 2-4 săptămâni, însă sunt și persoane care pot avea această problemă luni la rând, precum și cazuri în care parosmia este permanentă.

Cum se tratează parosmia?

Pe măsură ce terminațiile nervoase de la nivel nazal se regenerează după infecția cu noul coronavirus, pacientul își poate recăpăta complet mirosul. Așadar, așteptarea pare să fie cel mai eficient tratament.

Unii oameni de știință sugerează însă că antrenamentul olfactiv poate accelera procesul de vindecare a parosmiei. Acest antrenament presupune mirosirea zilnică a unor arome foarte puternice, preț de 15 secunde fiecare – printre mirosurile recomandate sunt cel de trandafiri, lămâie, cuișoare, eucalipt sau scorțișoară. Această operațiune trebuie repetată de două ori pe zi, timp de 3-6 luni. În această perioadă, mirosul își poate reveni complet.

Un alt extercițiu eficient constă în mirosirea insistentă a alimentelor/ lucrurilor care au un miros fals neplăcut, în timp ce ne imaginăm mirosul lor real. Așadar, dacă nu poți să bei cafea pentru că simți că are miros de petrol, vei mirosi în fiecare dimineață cafea, în timp ce te vei strădui să îți imaginezi mirosul de cafea pe care îl ai stocat în amintiri.

Parosmia post Covid-19 devine cu adevărat periculoasă atunci când pacientul nu are probleme doar cu anumite mirosuri, ci când nu mai poate mânca, întrucât i se face greață din cauză că percepe alimentele ca fiind urât mirositoare. Se recomandă, în asemenea cazur,i identificarea unor alimente cu miros mai puțin pregnant, care ar putea asigura nevoile nutriționale zilnice până la revenirea la normal a mirosului.

De asemenea, parosmia afectează individul și din punct de vedere psihic. Anxietatea, fobia socială sau depresia pot fi consecințe ale parosmiei la pacienții care au avut Covid-19 și nu numai. De aceea se recomandă terapia, psihologul fiind un sprijin de nădejde în combaterea si prevenirea tulburărilor psihice ce pot apărea pe fondul parosmiei.

Și discuțiile cu cei dragi pe această temă te pot ajuta să faci față mai bine acestui simptom neplăcut post Covid-19. Dacă te simți neînțeles de cei apropiați, caută sprijin în comunitățile online alcătuite din oameni care au această problemă – de pildă, pe Facebook, există o serie de grupuri cu oameni care au suferit de Covid-19 și acum au mirosul alterat. Aceștia își împărtășesc experiențele, fac schimb de recomandări și se ajută reciproc.

Când este cazul să mergi la medic

Dacă toate mirosurile ți se par ciudate, neplăcute, și calitatea vieții îți este afectată de această problemă, este recomandat să mergi la medic cât mai curând. În cazul în care ai fost infectat cu SARS-CoV-2 în ultimele luni, este foarte probabil să fie vorba despre parosmia post Covid-19. Medicul te poate îndruma în vederea recuperării mai rapide a mirosului.