Este benefic să consumăm portocale în orice perioadă a anului, însă mai cu seamă în plin sezon al răcelilor și gripelor. Asta pentru că acestea sunt bogate în vitamina C, despre care știm că este un aliat de preț al sistemului imunitar.

Câte calorii are o portocală

O portocală nici prea mică, dar nici prea mare, vine la pachet cu următoarele:

 • 60 kcal;
 • 0 grăsimi și sodiu;
 • 3 g fibre;
 • 12 g zahăr;
 • 1 g proteine;
 • 14 mcg vitamina A;
 • 70 mg vitamina C;
 • 6% din doza zilnică de calciu recomandată;
 • 237 mg potasiu;
 • 15,4 g carbohidrați.

Beneficiile portocalelor

Portocalele conțin vitamine, minerale și antioxidanți din belșug, de aceea sunt atât de sănătoase. Iată ce beneficii pentru sănătate are consumul regulat de portocale:

 1. Sunt benefice pentru inimă

Afecțiunile cardiovasculare reprezintă principala cauză de moarte prematură. Vestea bună este, însă, că flavonoidele, care au abilitatea de a reduce riscurile cardiovasculare, se regăsesc din belșug în portocale. Studii făcute în domeniu au confirmat faptul că persoanele hipertensive care consumă zilnic suc de portocale experimentează o reducere semnificativă a tensiunii arteriale. Mai mult decât atât, fibrele contribuie la reducerea nivelului de colesterol din sânge, iar acestea se găsesc, de asemenea, în portocale.

 1. Reduc riscul de pietre la rinichi

Portocalele conțin atât acid citric, cât și citrați, de aceea pot împiedica formarea pietrelor la rinichi. Sunt studii în domeniu care confirmă acest efect observat în urma consumului de portocale.

 1. Mențin pielea frumoasă și sănătoasă

Consumul de vitamina C menține aspectul tânăr al pielii, contribuind la producerea de colagen. Colagenul menține fermitatea pielii, accelerează vindecarea rănilor și totodată protejează pielea de efectele nedorite ale radicalilor liberi. Așadar, consumând citrice și vitamina C sub orice altă formă, vei avea tenul frumos și luminos.

 1. Susțin sistemul imunitar

Vitamina C este esențială pentru funcționarea sistemului imunitar, de aceea este adesea recomandată în tratarea răcelilor și gripelor sezoniere. Aceasta poate fi administrată sub formă de supliment alimentar, însă se regăsește în concentrații atât de mari în fructele citrice, încât ar fi păcat să nu le introducem în dieta noastră.

 1. Contribuie la reglarea nivelului de zahăr din sânge

Fibrele dietetice care se regăsesc din belșug în portocale, pot menține scăzut nivelul de zahăr din sânge. De asemenea, portocala este considerată ca fiind un aliment sărac în zaharuri, indicele glicemic al acesteia fiind 40.

 1. Reglează digestia

Cu toate că atunci când le consumi, portocalele sunt acide, imediat ce sunt digerate, ele devin alcaline și susțin digestia. De aceea se recomandă consumul mai ales dacă există probleme de natură digestivă.

Mai mult decât atât, fiind bogate în fibre solubile, dar și insolubile, portocalele combat constipația, dar și sindromul de colon iritabil.

Portocalele sunt gustoase și sănătoase și pot fi un aliat de nădejde în sezonul rece, când organismul are nevoie de mai mult sprijin decât de obicei, pentru a face față virozelor de sezon, precum și condițiilor meteo nefavorabile.

 1. Sunt extrem de hidratante

O portocală medie conține o jumătate de cană de apă. Așadar, consumul acestor fructe poate suplimenta hidratarea oferită corpului prin consumul de apa și alte lichide.

Cum alegi și consumi portocalele, pentru a te bucura din plin de beneficiile acestora

Un alt motiv pentru care să consumi aceste citrice iarna este acesta: portocalale se culeg în sezonul rece întrucât în lunile de iarnă se coc.

La fel ca și alte citrice, acestea sunt mai zemoase și mai gustoase la temperatura camerei, nu când sunt servite direct de la frigider. Așadar, ar fi bine să le depozitezi într-o fructieră, pe masa din bucătărie.

Dacă vrei să storci portocala, ruleaz-o puțin pe o suprafață de lucru, punând ușor presiune cu podul palmei pe aceasta, astfel încât să extragi mai mult suc din ea.

Vitamina C se deteriorează rapid când este expusă la aer sau temperaturi mari, de aceea este indicat să consumi portocalele imediat ce le desfaci, fără să le gătești sau să le lași mult timp deoparte.

Pentru a diversifica dieta, iată câteva moduri în care poți consuma aceste fructe citrice:

 • în salate de fructe, alături de ananas, grepfrut și căpșune;
 • în salate de legume;
 • în dressing-uri pentru salate;
 • sub formă de suc sau smoothie.

Reacții adverse ale consumului de portocale

Portocalele sunt extrem de sănătoase, însă există și situații în care pot apărea efecte adverse în urma consumului. Concret, în cazul pacienților cu refluex gastroesofagian pot apărea simptome precum arsurile sau regurgitarea în urma consumului de portocale sau alte citrice.