Ai probleme cu somnul și, orice ai face, nu reușești să te odihnești cum ar trebui o noapte întreagă? Iată ce greșeli să eviți să faci dacă ai asemenea probleme!
Cuprins articol
Cauzele tulburărilor de somn
De obicei, atunci când apar probleme cu somnul, pot fi mai multe cauze, printre care și:
- Insomnia;
- apneea în somn;
- sforăitul;
- stresul și anxietatea;
- modificarea bruscă a orarului de somn;
- sindromul picioarelor neliniștite;
- dureri cauzate de diverse afecțiuni;
- anumite medicamente administrate.
Cu toate că, pe termen scurt, aceste probleme cu somnul nu au un un impact major asupra calității vieții, în timp, acestea pot avea consecințe extrem de neplăcute. Epuizarea și senzația de somnolență apărută a doua zi sunt principalele urmări.
10 greșeli pe care le faci când nu poți să dormi
Dacă nu ai o afecțiune care să cauzeze problemele cu somnul, dar nici nu urmezi un tratament medicamentos care are ca reacție adversă insomnia, atunci e posibil să faci ceva greșit. Iată care sunt greșelile care îți pot tulbura somnul:
- Te culci prea devreme sau, dimpotrivă, prea târziu. Insomniile pot apărea când încerci să adormi mai devreme decât de obicei ori când mergi în dormitor cu câteva ore mai târziu. E bine să îți obișnuiești corpul cu un anumit orar de somn, pe care să îl respecți în măsura în care se poate. Ideal ar fi să stai treaz 16 ore pe zi, iar apoi să dormi 8 ore pe noapte. Cu cât vei încerca mai mult să respecți programul impus, cu atât mai ușor vei adormi.
- În zilele libere îți modifici programul de dormit. Dacă în cursul săptămânii dormi de la 23 la 7, iar în weekend stai treaz până la 4 dimineața și dormi apoi până la prânz, să nu te mire dacă ai apoi insomnii. Medicii specialiști în somnologie recomandă să avem același program de dormit în fiecare zi.
- Consumi prea multă cofeină. Cofeina se regăsește atât în cafea, cât și în ceaiul negru, în unele sucuri sau în ciocolată. Așadar, dacă bei 2-3 cești de cafea pe zi, care au deja o cantitate de 400 mg de cofeină, dar mănânci și ciocolată și mai bei și un ceai negru, depășești doza recomandată de cofeină, iar somnul îți va fi afectat. Cofeina stimulează activitatea cerebrală și nu vei reuși să adormi așa ușor, dacă o consumi în exces.
- Consumi alcool înainte de culcare. Poate ai senzația că alcoolul te ajută să adormi mai repede și să te odihnești mai bine, însă te înșeli. Chiar dacă reușești să adormi după ce consumi băuturi alcoolice, somnul îți va fi agitat și te vei trezi mai obosit chiar.
- Te uiți la televizor sau stai cu ochii în telefon înainte de culcare. Mulți dintre noi avem acest obicei nesănătos, însă dacă suferi de tulburări ale somnului, este necesar să renunți la el. Ecranele dispozitivelor digitale emană o lumină albastră care inhibă producția de melatonină – despre care se știe că favorizează somnul. Așadar, somnul îți va fugi, dacă te uiți la televizor, stai la laptop sau te joci pe telefon înainte de a închide ochii.
- Mănânci prea târziu și prea mult. O cină copioasă, dar și alimentele foarte picante, îți pot afecta somnul. Dacă mănânci mult înainte de a merge la culcare, procesul de digestie declanșează eliberarea de insulină, care te împiedică să adormi.
- Practici sport seara, înainte de culcare. Activitatea fizică intensă eliberează hormoni ai stresului în organism, iar aceștia nu te vor lăsa să adormi atât de repede pe cât ți-ai dori.
- Stai în pat deși nu adormi. Cu cât stai mai mult în pat încercând să adormi, cu atât mai frustrantă va fi lipsa de somn. Mai degrabă, mergi în altă cameră și fă-ți de lucru până când te ia somnul. Poți citi o carte, îți poți face un ceai sau poți chiar să încerci o scurtă sesiune de meditație.
- Dormi pe parcursul zilei. Uneori ai nevoie de un pui de somn pentru a-ți reîncărca bateriile. Însă dacă acesta depășește 20 de minute, îți va afecta somnul din timpul nopții. Dacă suferi de insomnii, în niciun caz să nu dormi după amiaza.
- Te uiți constant la ceas. Când te străduiești să adormi și nu reușești orice ai face, cel mai dăunător lucru pe care îl poți face este să te uiți insistent la ceas. Obsesia de a verifica încontinuu cât s-a făcut ceasul nu va face altceva decât să îngreuneze și mai mult procesul de adormit.
Ce poți face pentru a reuși să adormi
Foto: Instagram
Peste 20% din populație suferă de tulburări ale somnului, așa că nu ești singurul în situația aceasta neplăcută. Vestea bună este că un specialist în somnologie te poate ajuta să combați problemele de acest gen.
Între timp, există câteva lucruri pe care le poți face pentru a te odihni mai bine pe timpul nopți. Iată despre ce este vorba:
- Practică meditația seara, înainte de culcare;
- Încheie-ți ziua cu o rugăciune – la fel ca meditația, și rugăciunea te introduce într-o anumită stare de liniște, care favorizează somnul;
- Trage draperiile la dormitor, pentru a te asigura că este întuneric în cameră;
- Setează o temperatură potrivită în încăperea în care dormi – nu e bine nici să fie prea frig, dar nici prea cald;
- Trezește-te dimineața și culcă-te seara la aceeași oră;
- Nu te întinde în pat înainte de ora de culcare – dacă vrei să te uiți la un film, mai degrabăâ rămâi pe canapeaua din sufragerie;
- Fă aromaterapie cu ulei esențial de lavandă ori valeriană – acestea au efecte calmante;
- Bea o ceașcă de ceai de mușețel sau de sunătoare;
- Ia suplimente cu melatonină, însă numai după ce te consulți cu medicul tău.
Stresul din timpul zilei contribuie la apariția acestor probleme cu somnul, așa că e indicat să încerci să te relaxezi atât pe timpul zilei, cât mai ales seara. Deconectează-te de la grijile cotidiene înainte de a merge la culcare.
Dacă, indiferent de măsurile pe care le iei, tot nu reușești să combați insomniile, e cazul să mergi la un medic. Este posibil ca insomniile tale să ascundă unele probleme de sănătate. Nu ar strica nici câteva ședințe de psihoterapie, în timpul cărora un terapeut îți va oferi câteva tehnici de relaxare ce îți vor fi de mare ajutor.
Comenteaza