Psoriazisul este o boală autoimună care afectează pielea accelerând procesul de multiplicare a celulelor cutanate, astfel încât acestea se acumulează la suprafața pielii formând plăci de culoare roșie, acoperite cu scuame.

Această afecțiune este una cronică, pentru care nu există, din păcate, un tratament curativ. Sunt, însă, anumite tratamente și remedii care pot ameliora manifestările bolii.

De ce apare psoriazisul

Nu se cunoaște cauza exactă a psoriazisului, însă oamenii de știință au descoperită că unele gene moștenite pot crește riscul de a dezvolta această problemă.

Concret, în organismul pacientului se întâmplă următoarele lucruri: celulele T ale sistemului imunitar, care în mod normal atacă invadatorii periculoși, cum ar fi virusurile sau bacteriile, încep să se comporte atipic și atacă celulele sănătoase ale pielii. Astfel, sistemul imun declanșează o serie de reacții în lanț: vasele de sânge de la nivelul pielii se dilată, numărul de celulele albe din sânge crește, iar astfel producția de celulele noi este mai rapidă, în consecință se acumulează celulele noi la suprafața pielii și așa apar plăcile scuamoase, specifice psoriazisului.

De cele mai multe ori, însă, un episod de psoriazis este declanșat de anumiți factori precum:

 • Temperaturile foarte scăzute;
 • Consumul excesiv de alcool;
 • Fumatul;
 • Prezența unei alte afecțiuni autoimune;
 • Infecții care slăbesc imunitatea, cum ar fi infecțiile în gât ori ale tractului respirator;
 • Lezuni cutanate – tăieturi, zgârieturi, arsuri solare sau chiar ciupituri/ înțepături de insecte;
 • Stresul excesiv;
 • Anumite tratamente medicamentoase – de pildă, medicamentele pe bază de litiu ori beta-blocantele.

Tipuri de psoriazis și simptome ale acestei afecțiuni

psoriazisul

Foto: Pinterest

Psoriazisul este de mai multe feluri, iar manifestările sale diferă de la un tip la altul. Iată în ce categorii se împarte psoriazisul, dar și care sunt simptomele acestei afecțiuni cutanate:

Psoriazis în plăci (cel mai des întâlnit tip) – se manifestă prin plăci roșii ale pielii, uneori acoperite cu scuame de nuanță argintie. Apar mâncărimi și chiar dureri în zonele afectate, iar în cazuri severe pielea se poate crăpa și pot apărea sângerări. Scalpul este și el afectat, la fel și unghiile, care se pot desprinde de patul unghial.

Psoriazis pustular – este caracterizat de apariția unor pustule roșiatice, mai ales la nivelul palmelor și picioarelor.

Psoriazis gutos – se declanșează adesea în copilărie sau în adolescență și determină apariția unor mici leziuni roșii la nivelul torsului și membrelor. Apare de multe ori în urma unei infecții streptococice.

Psoriazis inversat – acesta se manifestă prin leziuni roșiatice, însă fără scuame sau aspect solzos. De cele mai multe ori afectează pielea din zona axilei, înghinală ori de sub sâni.

Psoriazis eritrodermic – este cea mai agresivă formă de psoriazis și trebuie tratată cât mai timpuriu pentru că evoluează rapid. Acesta determină apariția plăcilor specifice pe zone extinse de piele, cauzând mâncărimi și dureri.

Complicațiile psoriazisului

Dacă suferi de psoriazis, te afli în categoria cu risc crescut de a dezvolta complicații sau alte afecțiuni asociate precum:

 • Probleme oculare precum conjunctivita;
 • Depresie sau alte tulburări cauzate de stima de sine scăzută;
 • Obezitate;
 • Artrita psoriazică;
 • Afecțiuni cardiovasculare;
 • Diabet de tip 2.

Diagnosticare psoriazis

Pentru stabilirea diagnosticului, medicul dermatolog va face anamneza și va examina totodată pielea de pe corp, scalpul, dar și unghiile. Uneori va fi necesară și o biopsie pentru stabilirea exactă a tipului de psoriazis ori pentru eliminarea altor posibile afecțiuni.

Cum se tratează psoriazisul

Psoriazisul este o afecțiune care se manifestă episodic – adică are perioade de acalmie și puseuri de activitate. Rolul tratamentului este de a încetini procesul de multiplicare a celulelor, dar și de a elimina pielea îngroșată, adică acele cruste solzoase specifice bolii.

Tratamentul este stabilit de medicul dermatolog în funcție de severitatea manifestării simptomelor, precum și de istoricul medical al fiecărui pacient.

Tratamentul topic este folosit pentru îmbunătățirea aspectului pielii, precum și pentru stoparea multiplicării necontrolată a celulelor. Acesta poate fi constituit din:

 • Corticosteroide sub formă de creme, unguente, geluri, loțiuni sau șampoane. Acestea conțin în general hidrocortizon și sunt recomandate în special pentru zonele sensibile ale pielii. Este recomandată aplicarea zilnică în timpul unui puseu de activitate a bolii și aplicarea ocazională în perioadele de remisiune. Există și corticosteroide mai puternice, cum sunt cele pe bază de triamcinolon ori clobetasol, însă acestea se recomandă pentru porțiuni mici de piele, în zone mai puține sensibile – coate, genunchi. Tratamentele cutanate cu corticosteroide nu sunt recomandate pe termen lung întrucât pot subția și sensibiliza pielea.
 • Vitamina D sub diferite forme poate fi, de asemenea, folosită pentru încetinirea procesului de înlocuire a celulelor pielii cu unele noi. Deseori este folosită în paralel cu corticosteroidele topice.
 • Retinoizii precum tazarotenul se găsesc sub formă de gel sau cremă și se aplică de două ori pe zi. Aceștia pot însă să crească sensibilitatea la lumină și sunt contraindicați femeilor însărcinate sau care alăptează.
 • Acidul salicilic, mai ales sub formă de șampon sau soluții pentru scalp, este recomandat de multe ori pentru curățarea scalpului.
 • Produsele cu gudron de cărbune sunt și ele eficiente în calmarea iritației și a inflamației de la nivel cutanat.

Fototerapia este, de asemenea, folosită în tratarea cazurilor moderate și severe de psoriazis, fie pe cont propriu, fie în combinație cu alte terapii. Această terapie presupune expunerea pielii la cantități controlate de lumină naturală și artificială, cu scopul reparării. Radiațiile solare pot fi eficiente în ameliorarea psoriazisului, dar și în prevenirea puseurilor de activitate a bolii.

Medicamentele orale sau injectabile fac parte și ele, de multe ori, din schema de tratament pentru psoriazis. Dacă alte metode de tratament nu dau rezultate, medicul va lua în calcul tratamentul medicamentos pe bază de steroizi, retinoizi, metotrexat sau ciclosporină. Uneori poate fi necesară utilizarea medicamentelor biologice inectabile, care alterează sistemul imunitar și astfel împiedică activitatea nefirească a celulelor T. Acestea se folosesc însă cu mare precauție întrucât pot crește riscul de infecții, slăbind sistemul imunitar.

Tratarea psoriazisului necesită răbdare și perseverență așa că trebuie să ai o comunicare bună cu medicul dermatolog pentu a reuși să ții sub control manifestările acestei boli.

Psoriazisul și medicina alternativă

Se recomandă o serie de diete și remedii antiinflamatoare pentru calmarea psoriazisului, însă nu există date științifice care să confirme faptul că sunt eficiente.

Suplimentele cu ulei de pește administrate zilnic în paralel cu fototerapia ar putea ajuta în ameliorarea simptomelor. De asemenea, și uleiul de pește aplicat ca atare poate fi eficient, întrucât înmoaie pielea, o hrănește și reduce aspectul solzos al crustelor.

Pe de altă parte, și uleiurile esențiale pentru reducerea stresului și anxietății sunt recomandate, întrucât stresul este unul dintre factorii declanșatori ori agravanți ai acestei afecțiuni dermatologice.