Ai observat că au apărut puncte roșii pe piele? O asemenea problemă poate avea mai multe cauze, iar medicul dermatolog este în măsură să stabilească de ce au apărut aceste puncte roșii pe pielea ta, dar și cum pot fi tratate.

Cauzele punctelor roșii pe piele

Iritațiile de la nivel cutanat pot avea mai multe cauze, începând de la reacții alergice și până la afecțiuni inflamatorii ale pielii ori boli virale. Iată care sunt cele mai frecvente cauze ale apariției unor asemenea puncte:

Dacă punctele roșii de pe piele au aspectul unor alunițe, atunci vorbim despre un angiom roșu, nu despre o erupție cutanată. Aceste excrescențe sunt formate din vase de sânge de mici dimensiuni – adică din capilare. Apar adesea în jurul vârstei de 30 de ani și nu reprezintă niciun motiv de îngrijorare. Dacă observi că acest angiom are o formă ciudată sau te îngrijorează din vreun anumit motiv, mergi la medicul dermatolog, care este în măsură să îți spună ce trebuie să faci. Dacă te deranjează un asemenea punct roșu din motive estetice, e bine să știi că îl poți îndepărta exact ca pe o aluniță – prin electrocauterizare, operație cu laser ori criochirurgie.

Iritația de la căldură poate fi o altă cauză a punctelor roșii de pe piele. Aceasta apare la unele persoane cu pielea sensibilă, atunci când transpirația excesivă blochează porii. În această situație, punctele roșii au aspectul unor mici bășicuțe, care pot fi chiar umplute cu un lichid transparent. O asemenea iritație este însoțită de prurit sau chiar durere. De cele mai multe ori, punctele roșii pe piele apar atunci când este cald, în zonele în care pielea se freacă – la axilă, în zona înghinală sau între picioare. Vestea bună este că eczema dispare imediat ce pielea se răcorește.

Dermatita de contact este o altă posibilă cauză a acestor puncte. Ea apare ca o reacție alergică în urma expunerii la o substanță alergenică. De cele mai multe ori, apar și mâncărimi, usturimi, precum și cruste la suprafața punctelor roșii după câteva zile. Dacă iritația nu dispare în urma opririi expunerii la agenții iritanți, poate fi nevoie de o cremă antihistaminică.

Varicela sau zona zoster sunt și ele cauze frecvente ale punctelor roșii apărute la nivel cutanat. Varicela este o afecțiune virală des întâlnită în rândul copiilor, care se manifestă prin apariția unei erupții cutanate dureroase. Cu toate că erupția specifică varicelei provoacă mâncărimi, este bine ca pacientul să nu se scarpine pentru că altfel riscă să rămână cu cicatrice. Medicul poate prescrie tratament simptomatic, dar și medicamente antivirale, în cazul pacienților care prezintă risc de complicații.

Zona zoster este cauzată de același virus care provoacă varicela, însă care după varicelă rămâne latent în corp. Când se reactivează, determină apariția unei erupții cutanate care se vindecă în cel mult 10 zile de la sine.

Dermatita atopică cauzează și ea apariția punctelor roșii pe piele și apare în general la bebeluși, care au pielea mai sensibilă. Nu se cunosc cauzele acestei afecțiuni, însă specialiștii sunt convinși că aceasta are o componentă genetică importantă. Pielea devine uscată și se crapă, de aceea e important să o hidratezi cu creme și loțiuni. Medicul poate prescrie și un unguent care să elimine pruritul.

Lichenul plan nu este o afecțiune cutanată des întâlnită, însă se manifestă și el prin apariția unor puncte roșii la nivelul pielii. Pot apărea și simptome precum mâncărimea și uscarea excesivă a pielii. Din păcate încă nu se cunosc cauzele acestei afecțiuni și nu există nici tratament, însă medicii pot recomanda anumite creme pentru ameliorarea simptomelor.

Psoriazisul este o afecțiune autoimună care se manifestă prin apariția unor puncte roșii cu aspect solzos la nivelul pielii. Erupția cutanată este de multe ori însoțită de prurit și chiar și de senzație de arsură. Tratamentul pentru această problemă dermatologică este adesea pe bază de injecții, unguente și fototerapie.

Și iritațiile cauzate de anumite medicamente se manifestă tot prin apariția unor puncte roșii pe piele. Dacă ai o asemenea eczemă și urmezi un tratament medicamentos, ia în considerare posibilitatea ca aceasta să fie cauzată de o reacție adversă la tratament. Indicat este să apelezi la medic într-o asemenea situație.

Legătura dintre puncte roșii pe piele și ficat

Uneori, apariția unor puncte roșii pe piele poate trăda o afecțiune hepatică. Hepatita C poate determina apariția unei urticarii la nivel cutanat. Spre deosebire de o banală iritație, cea care apare pe fondul infecției cu virusul hepatitei C nu dispare în câteva ore sau zile, ci poate persista mai mult timp, iar după vindecare poate lăsa pete maro pe piele. În general, se folosesc antihistaminicele pentru tratarea acestor puncte roșii.

Puncte roșii pe piele cu mâncărime

Pruritul, adică senzația de mâncărime pe care cu greu ne-o putem stăpâni, apare adesea în asociere cu petele roșii de la nivel cutanat. Deshidratarea pielii, reacțiile alergice, dermatita de contact, urticaria, pojarul, psoriazisul ori varicela sunt cele mai frecvente cauze ale apartiției pruritului în asociere cu puncte roșii pe piele.

Mâncărimile pot fi localizate, dar se pot resimți și pe tot corpul. Mergi la medic dacă ai prurit și puncte roșii pe piele fără o cauză evidentă și simptomele nu dispar într-o zi, două.

Există însă și o mulțime de situații în care pielea este acoperită de puncte roșii, fără să apară și pruritul. Iată câteva dintre acestea:

 • Angiomul (n.r. alunițe roșii);
 • Keratoza pilară;
 • Reacții alergice;
 • Urticarie la căldură;
 • Pitiriazis rozat;
 • Intertrigo;
 • Dermatita de contact;
 • Înțepături de insecte.

Întrucât există mai multe cauze ale punctelor roșii apărute pe piele, este recomandat să mergi la medic pentru un consult de specialitate dacă ai o asemenea problemă.

Ce sunt punctele roșii cât un vârf de ac

Punctele roșii foarte mici, cât un vârf de ac, apărute în număr mare la suprafața pielii pot trăda purpura. Această condiție apare când vasele mici de sânge de la nivelul pielii se sparg. De regulă, purpura apare pe piele în urma unor traumatisme fizice precum plânsul îndelungat (punctele roșii apărute în jurul ochilor sau pe obraji sunt cauzate de purpură), vărsăturile sau episoadele acute de tuse.

Purpura arată, în primă, fază precum o iritația, însă o poți identifica simplu prin simpla apăsare a pielii cu degetul. Dacă punctele roșii devin albe când apeși cu degetul pielea, atunci este vorba despre o iritație. Pe de altă parte, însă, dacă presiunea exercitată asupra pielii nu modifică deloc culoarea punctelor roșii cât un vârf de ac, înseamnă că este vorba despre purpura.

Mergi de urgență la medic dacă pe piele îți apar asemenea puncte roșii, iar în paralel experimentezi simptome precum febra mare, problemele respiratorii ori stare de confuzie. Cu toate că nu lasă cicatrice și nu este o afecțiune gravă, purpura poate fi declanșată de condiții periculoase precum afecțiuni renale, pulmonare, hepatice ori cardiace.

Puncte roșii pe față? Ce e de făcut

Punctele roșii pe față sunt, de cele mai multe ori, cauzate de acnee, dermatita de contact, dermatita atopică, angioame, rozaceea, zona zoster, impetigo, rujeolă ori de înțepături de insecte.

Tratamentul pentru acestea se stabilește în funcție de cauze. De pildă, în cazul acneei se va folosi un tratament antiacneic cosmetic în primă fază, apoi dermatologic, dacă primul nu are rezultate. Pe de altă parte, dermatita de contact va fi combătută prin identificarea substanței iritante care a declanșat reacția alergică, iar apoi prin evitarea acesteia. În cazul dermatitei atopice, lucrurile sunt puțin mai complicate, pentru că nu există un tratament specific, însă se pot folosi creme și medicamente pentru ameliorarea simptomelor.

Angioamele apărute pe ten pot fi îndepărtate din rațiuni estetice, mai ales dacă este vorba despre mai multe grupate în aceeași zonă.

Indiferent de cauzele și tratamentul punctelor roșii care au apărut pe față, curățarea pielii în mod regulat, precum și hidratarea acesteia sunt esențiale, dacă îți dorești o piele frumoasă și sănătoasă, fără imperfecțiuni.

Puncte roșii pe piele la bebeluși

Dacă în cazul nostru, al adulților, nu este cazul să ne îngrijorăm, dacă apar puncte roșii pe față, la copii, lucrurile stau puțin diferit, mai ales dacă erupția cutanată este însoțită de febră sau alte simptome.

Când punctele roșii apar pe obrajii bebelușului și temperatura celui mic crește, poate fi vorba despre boala obrajilor pălmuiți. Erupția se poate extinde pe tot corpul și se vindecă, în general, într-o săptămână. Se administrează tratament simptomatic la recomandarea medicului.

Scarlatina este o altă afecțiune care se poate manifesta prin apariția unor puncte roșii pe pielea bebelușului, precum și prin febră, frisoane, cefalee ori manifestări digestive. Aceasta este o boală infecțioasă contagioasă, cauzată de streptococul hemolitic de grup A. Dacă suspectezi că cel mic are scarlanină, apelează de urgență la ajutor medical.

Pojarul și varicela sunt, de asemenea, două boli contagioase ale copilăriei, care se manifestă (și) prin puncte roșii apărute pe piele.

Dacă observi că pe pielea bebelușului au apărut puncte roșii, este necesar să contactezi în cel mai scurt timp medicul pediatru al copilului, pentru a ști cum să procedezi în continuare.

Punctele roșii pe pielea bebelușilor pot avea însă și cauze total inofensive, cum ar fi urticaria la căldură, care trece de la sine odată cu răcirea pielii.

Când sunt periculoase punctele roșii

Punctele roșii pe piele sunt rareori periculoase. Dacă este vorba despre o urticarie sau o reacție alergică, sunt șanse mari să treacă chiar fără tratament. În cazul angiomului, adică a aluniței roșii, nu există riscuri majore, însă dacă vrei să te asiguri că alunița nu își va schimba forma sau natura, o poți îndepărta cu ajutorul medicului dermatolog.

Există însă și situații în care punctele roșii de pe piele pot fi un semn al unei afecțiuni ascunse, cum ar fi hepatita C sau problemele renale ori cardiace. De aceea este important să mergem la medic, dacă pe piele apar asemenea puncte și nu dispar în câteva zile.

Greșeli pe care să le eviți, dacă ai puncte roșii pe piele

Dacă ai puncte roșii, este esențial să eviți următoarele greșeli, pentru că riști fie ca acestea să se înmulțească, fie să rămâi cu semne pe piele:

 • Scărpinarea pielii în zona cu puncte roșii – chiar dacă ai prurit, e bine să te abții, iar pentru a reuși, poți folosi un unguent calmant, care să oprească senzația de mâncărime;
 • Ruperea punctelor roșii este, de asemenea, interzisă, întrucât pot rămâne cicatrice;
 • Aplicarea unor substanțe agresive, care ar putea cauza arsuri la nivelul pielii;
 • Tratarea cu diverse medicamente, fără prescripție medicală.

Tratamentul punctelor roșii pe piele

Tratamentul pentru punctele roșii, care apar pe piele, diferă în funcție de cauza apariției unei asemenea erupții. Dacă este vorba despre o reacție alergică, de pildă, e posibil să nu fie necesar niciun tratament, iar aceasta să dispară imediat ce se oprește expunerea pielii la substanța iritantă.

Pe de altă parte, în cazul problemelor autoimune precum psoriazisul sau lichenul, medicul poate recomanda un tratament simptomatic, care se va face în paralel cu hidratarea corespunzătoare a pielii.

Dacă este vorba despre alunițe roșii, nu este necesar niciun tratament, decât dacă apar manifestări atipice – sângerări, modificarea suspecta a formei, mâncărimi sau dureri. Acestea pot fi îndepărtare și din motive estetice, la fel ca în cazul altor alunițe.

O piele sănătoasă este o piele fără pete, puncte sau erupții cutanate de orice fel. Chiar dacă majoritatea punctelor roșii se vindecă de la sine și dispar în câteva zile, există și situații în care e necesar un consult dermatologic, poate chiar și tratament de specialitate. Nu ignora semnele pe care ți le transmite pielea da.

Ai grijă de pielea ta, curăț-o cu produse cosmetice adecvate, hidrateaz-o cu atenție mai ales pe timpul iernii ori în zilele călduroase de vară și mergi la medic dacă apar probleme. O piele frumoasă te va face să te simți mai bine cu tine și să ai mai multă încredere în tine.