În plină epidemie de coronavirus, câteva reguli de igienă pot preveni răspândirea acestui virus extrem de contagios. Dacă nu poți lucra de acasă în această perioadă, atunci ai grijă să ții cont de ele atunci când ești la birou. Autoritățile din Beijing le recomandă angajatorilor să se asigure că toate suprafețele sunt dezinfectate zilnic, mai ales cele din spațiile comune precum liftul, sălile de ședințe sau toaletele, dar dacă în compania ta nu se întâmplă asta sau vrei să fii sigur că ții virusul departe, poți lua câteva măsuri.

 • Nu te urca în lift dacă acesta este ocupat în proporție de 50% – în acest fel, te asiguri că nu stai foarte aproape de persoane care ar putea fi infectate, însă asimptomatice;
 • Dacă ai simptome specifice răcelii, vei sta acasă pentru a nu îți pune în pericol colegii;
 • Dacă un coleg pare să nu se simtă bine, vei discuta cu superiorii tăi și veți lua o împreună cea mai bună decizie – dacă acesta are febră, e bine să sunați la 112;
 • Dezinfectează de mai multe ori pe zi suprafețele cu care intri în contact – tastatura calculatorului, mouse-ul, biroul ori imprimanta;
 • Strănută în interiorul cotului sau într-un șervețel, aruncă imediat șervețelul și dezinfectează-ți mâinile înainte de a atinge orice suprafață;
 • Nu mai stabili întâlniri la birou, în spațiile comune, cu persoane din exterior;
 • Amână ședințele sau organizează-le online, astfel încât să reduci riscul de infectare prin contact cu colegii;
 • Fă un afiș cu reguli de igienă recomandate în perioada epidemiei de coronavirus și lipește-l la vedere, într-un spațiu comun de la locul de muncă;
 • Bineînțeles, cea mai importantă regulă este să te speli pe mâini cu apă și săpun preț de cel puțin 20 de secunde, când ajungi la serviciu, după ce folosești transportul în comun, dar și pe parcursul zilei, ori de câte ori ai ocazia;
 • Nu îți atinge fața pe parcursul zilei, orice ar fi;
 • Păstrează distanța față de ceilalți colegi – dacă este nevoie, poți chiar să muți biroul, astfel încât să mărești distanța față de ceilalți;
 • Dacă lucrurile iau amploare, discută cu angajatorul despre posibilitatea de a lucra temporar de acasă.

Întrebări despre coronavirus pe care angajatorii ar trebui să și le pună în prag de epidemie

Având în vedere că la locul de muncă interacționăm cu un număr mare de persoane, trebuie să fim conștienți de faptul că în timpul petrecut la birou e posibil să fim expuși riscului de infectare.

Angajatorii ar trebui să își adapteze regulile și programul, astfel încât să reducă riscul de transmitere a acestui virus, pe cât posibil.

Iată la ce întrebări ar trebui să își răspundă angajatorii pentru a își da seama dacă sunt sau nu pregătiți corespunzător pentru această epidemie:

 1. Cum ne putem proteja angajații în timpul programului? Reguli pentru prevenirea coronavirusului

Noul coronavirus, care cauzează afecțiunea Covid-19, este foarte contagios, fiind transmis de la o persoană la alta prin intermediul unor mici particule de salivă (adică prin tuse sau strănut). Persoanele pot fi infectate și prin atingerea unor suprafețe contaminate, urmată de atingerea gurii, nasului sau ochilor.

Pentru a își proteja angajații, companiile ar trebui să facă următoarele lucruri:

 • Să recomande statul acasă celor care dezvoltă simptome specifice unei răceli;
 • Să trimită acasă persoanele la care simptomele apar în timpul programului de lucru;
 • Să pună la dispoziția angajaților săpun și dezinfectant cu peste 60% alcool, iar dacă este cazul, și mănuși și măști de protecție;
 • Să recomande renunțarea temporară la strânsul mâinii ori îmbrățișărilor între colegi.
 1. Când ar trebui să obligăm angajații să rămână acasă?

Multe persoane consideră că o simplă răceală nu trebuie să le afecteze calitatea muncii, așa că merg, în continuare, la serviciu, în ciuda simptomelor neplăcute cu care se confruntă. Având în vedere riscurile asociate cu Covid-19, angajatorii trebuie să le impună angajaților să rămână acasă, dacă au simptome ce pot indica prezența noului coronavirus, dacă au intrat în contact cu o persoană care a fost diagnosticată cu acest virus ori dacă au călătorit recent în zone de risc. În cazul carantinei sau autoizolării, angajatul se va întoarce la muncă după ce va primi confirmarea că nu este infectat, adică după ce i se realizează două analize în decursul a 24 de ore care să indice lipsa virusului în organism.

 1. Există posibilitatea ca angajații să lucreze de acasă?

Există unele domenii în care este imposibil ca angajații să își desfășoare activitatea fără să fie prezenți la locul de muncă. Sunt, însă, și situații în care activitatea poate fi desfășurată fie în proporție de 100%, fie parțial, de acasă. În asemenea situații, angajatorul ar trebui să se asigure că a creat cadrul perfect pentru ca lucrurile să decurgă firesc și de acasă, în cazul autoizolării/ carantinei unui angajat.

 1. Trebuie să renunțăm teporar la călătoriile în interes de serviciu?

Răspunsul ar trebui să fie: Da! Mai ales dacă este vorba despre călătorii în zone cu risc, adică în țări în care numărul cazurilor diagnosticate cu Covid-19 crește de la o zi la alta într-un ritm destul de accelerat.

Ideal ar fi, însă, să se sisteze temporar orice tip de călătorie, fie ea în țară sau în afara granițelor. În acest fel, angajații sunt protejați.

 1. Ar trebui anulate sau amânate ședințele, întâlnirile și conferințele programate deja?

Marile companii au renunțat deja la întâlniri care reuneau grupuri mari de oameni, iar asta ar trebui să fie decizia tuturor angajatorilor. În acest fel, se limitează expunerea la infectare cu noul coronavirus a angajaților.

 1. Sunt cei din conducerea companiei instruiți corespunzător?

Persoanele din conducerea companiei ar trebui să fie instruite, astfel încât să facă față situațiilor dificile. Acestea ar trebui să fie instruite atât în ceea ce privește limitarea răspândirii virusului la locul de muncă, cât și în ceea ce privește politica companiei la capitolul concediu medical, izolare și modul în care salariile angajaților sunt afectate de această situație.

Atât angajatorii, cât și angajații, trebuie să conștientizeze pericolul și să facă tot ce le stă în puteri pentru a limita răspândirea noului coronavirus.

Află dacă ești pregătit să faci față pandemiei de coronavirus. Începe quiz-ul.