Pe cât de inofensivă este o răceală, pe atât de neplăcute pot fi simptomele acesteia. Folosește remedii naturiste pentru răceală oferite de natură, pentru a accelera vindecarea.

Odihna, hidratarea și alimentația corectă sunt factori importanți în tratarea unei răceli. Însă există și câteva remedii la îndemână care te pot ajuta pe de-o parte ameliorând simptomele resimțite, iar pe alta grăbind vindecarea.

Remedii naturiste pentru răceală

Miere – proprietățile antimicrobiene ale mierii fac din aceasta un aliat de preț împotriva răcelii. Durerile în gât și tusea sunt ameliorate de miere. Dacă ești răgușit, dizolvă puțină miere într-un pahar cu apă călduță și apoi bea cu înghițituri mici acest amestec.

Poți folosi miere și în ceai, despre care se știe că este recomadat pentru tratarea răcelilor.

Apă salină – ai nasul înfundat? Apa cu sare decongestionează căile nazale, îndepărtând totodată bacteriile și virusurile. Într-un pahar cu apă, dizolvă ¼ linguriță de sare și ¼ linguriță de bicarbonat de sodiu. Folosește o pipetă pentru a îți curăța ambele nări cu acest amestec. Dacă repeți această operațiune de 3-4 ori pe zi, nasul se va desfunda, iar răceala va trece mai repede.

Ceai fierbinte – lichidele calde desfundă nasul, previn deshidratarea și calmează inflamația de la nivelul membranei care căptușește interiorul nasului și gâtului. Poți bea ceai de mușețel, de tei sau orice alt ceai din plante preferi. Nu te limita la o ceașcă pe zi, bea cel puțin 2-3.

Ulei esențial de mentă/ piper – aromaterapia poate fi de mare ajutor în lupta cu răceala. Folosește uleiuri esențiale cu arome puternice, precum cel de mentă sau piper, iar congestia nazală va fi dată uitării imediat.

Ginseng american – ginsengul este un remediu naturist anti-răceală foarte eficient. Îl poți consuma fie ca atare, mâncând bucățele de ginseng curățate, dar și sub formă de ceai, eventual îndulcit cu miere naturală.

Citrice – se știe că lămâile, portocalele, grepfrutul, dar și celelalte citrice, conțin cantități mari de vitamina C. Această vitamină fortifică sistemul imunitar, ajutându-l să facă față mai ușor răcelii. Consumă așadar citrice atunci când ești răcit. Mare atenție însă – dacă ai dureri puternice în gât, evită să consumi aceste fructe pentru că aciditatea lor îți va irita și mai tare gâtul.

Ulei de oregano – acest ulei conține timol și carvracol, două substanțe care au un puternic efect antibacterian. Masează-ți în fiecare seară zona pieptului cu ulei de oregano din belșug și simptomele răcelii vor fi ameliorate. De asemenea, dacă ai migrene, poți masa cu ulei de oregano tâmplele și vei simți o ameliorare instantaneu.

Usturoi – alicina, substanța activă din usturoi, luptă împotriva bacteriilor. De aceea usturoiul poate fi de ajutor în combaterea răcelilor. Mai mult decât atât, unele studii sugerează că usturoiul are chiar abilitatea de a preveni răceala așa că îl poți consuma în mod regulat pentru a te proteja.

Ce alte metode mai poți folosi pentru a te simți mai bine, în ciuda răcelii

În afară de remediile menționate mai sus, poți folosi și tratament medicamentos (decongestionante nazale, antiinflamatoare, antitermice), dar și o serie de trucuri care vor ameliora simptomatologia neplăcută.

Dormi cât de mult poți, chiar și în timpul zilei. Odihna permite sistemului imunitar să lucreze mai intens și să învingă răceala.
Asigură-te că aerul din încăperea în care stai nu este uscat. Folosește un umidificator pentru că aerul uscat îți irită suplimentar mucoasa nazală, accentuând astfel simptomele neplăcute ale răcelii.
Hidratează-te corespunzător, consumând apă, ceaiuri, supe ori sucuri naturale, care combat congestia nazală și totodată previn deshidratarea, mai ales atunci când ai febră.
Tot pentru a preveni deshidratarea, e indicat să eviți consumul de alcool și de cofeina.

Fă-ți băi calde, care îți vor desfunda nasul și te vor face să te simți mai bine. Dacă ai dureri musculare, poți pune sare Epsom în cadă ori chiar bicarbonat de sodiu – aceste ingrediente relaxează musculatura întregului corp. Poți completa și cu câteva picături de ulei esențial, despre care am vorbit deja mai sus.
Ferește-te de frig, îmbracă-te bine și ține mereu la îndemână o păturică pufoasă. Expunerea la temperaturi scăzute lungește răceala, ceea ce înseamnă că vei prelungi starea de disconfort. Ideal ar fi să îți poți lua câteva zile libere, pentru a sta acasă în perioada în care răceala se manifestă mai agresiv.