Respectul de sine reprezintă modul în care te evaluezi, aşa că este important să fii obiectiv şi corect cu tine. Chiar dacă pare ceva simplu de făcut, specialiştii spun că această analiză este un proces complex, iar o greşeală de percepţie poate distruge complet modul în care acţionezi şi te poziţionezi faţă de ceilalţi. Există, însă, câteva metode care te pot ajuta să te apreciezi mai mult.

De ce este important respectul de sine

A avea respect de sine înseamnă a avea încredere în propia persoană, a te comporta onorabil și cu demnitate în orice circumstanțe și, bineînțeles, a te iubi așa cum ești.

Respectul de sine nu trebuie confundat cu stima de sine, aceasta din urmă fiind legată în mod direct de succes și reușite. Concret, dacă totul merge bine, stima de sine este ridicată, însă atunci când întâmpini dificultăți sau ai parte de eșecuri, încrederea în sine poate avea de suferit. Respectul faţă de propria persoană este constant și nu depinde de reușite ori de eșecuri.

Nu confunda acest sentiment cu ego-ul mărit, spun psihologii, explicând faptul că primul face referire la respectul pe care îl ai față de propria persoană, în timp ce ego-ul are legătură cu perspectiva subiectivă a unei persoane asupra sinelui.

Un lucru trebuie reţinut: lipsa aprecierii faţă de propria persoană duce la  dezvoltarea unor relații deficitare cu cei din jur. Numeroase cercetări au arătat că oamenii cu respect de sine scăzut se implică în relații abuzive, considerând că merită rele tratamente din partea prietenilor, rudelor ori partenerilor de viață deoarece nu sunt suficient de buni.

Metode prin care îți poți dezvolta respectul de sine

  1. Acceptă-te și iubește-te așa cum ești! Este greu să îți accepți vulnerablitățile, slăbiciunile și defectele, însă, odată ce vei reuși să faci asta, te vei iubi așa cum ești. Iubirea de sine este primul pas în clădirea respectului față de propria persoană.
  2. Modifică modul în care vorbești despre tine! Avem tendința de a puncta lucrurile negative, atunci când vorbim despre noi, însă cum ar fi dacă am face-o ca şi cum am descrie un prieten drag? Am fi mai toleranți, mai indulgenți, mai concentrați pe lucrurile bune. Alege-ți cu atenție cuvintele și dă dovadă de compasiune, data viitoare când vei spune ce fel de persoană eşti şi vei vedea că te vei simţi mai bine cu tine.
  3. Învață să spui “NU”! Dacă ai tendința de a încerca mereu să le faci pe plac celor din jur și nu prea poți să spui “nu”, este momentul să îţi faci o evaluare. Nu este nimic greşit să îi ajuţi pe ceilalţi, dar dacă asta înseamnă să renunţi la plăcerile tale, vei ajunge nefericit şi cu un respect de sine scăzut. Învaţă să pui limite şi să nu faci nimic din ce nu îţi doreşti. Prețuiește-ți timpul, setează-ți prioritățile și acționează în consecință.
  4. Stai departe de persoanele toxice. Unele relații îţi consumă energia şi  nu îți permit să evoluezi, fiind periculoase şi pentru respectul de sine. Alege cu grijă oamenii din jurul tău şi renunţă la cei care te rănesc sau te fac nefericit.
  5. Nu te abate de la valorile tale, indiferent de ce cred persoanele din jur. Susţine-ţi punctele de vedere şi nu lăsa pe nimeni să îţi spună cum ar tebui să gândeşti. Oamenii care te iubesc, te vor accepta aşa cum eşti, iar dacă nu sunt de acord cu tine, îţi vor da argume€nte în acest sens.
  6. Nu te mulțumi niciodată cu puțin! Dacă partenerul tău nu te tratează bine, dacă te jigneşte sau nu te face fericit, scoate-l din viaţa ta. Dacă la locul de muncă nu te simți apreciat pentru ceea ce faci, schimbă-ți jobul. Gândeşte-te întotdeauna că meriţi tot ce este mai bun şi fă tot ce pot ca să obţii.
  7. Respectă promisiunile pe care ți le faci. Ai mai respecta o persoană care nu își ține cuvântul? Răspunsul este cu siguranţă “nu”, iar acest lucru este valabil și atunci când vine vorba despre promisiunile pe care ți le faci. Respectul față de propria persoană va crește, pe măsură ce îți vei da seama că ești capabil să faci ce îți propui, chiar dacă uneori întâmpini dificultăți.
  8. Învață să îți controlezi emoțiile. Aşa vei deveni o persoană puternică şi vei sta departe de situaţiile care te pot răni sau îi pot îndepărta pe ceilalţi.
  9. Respectă-ți timpul. Organizează-te, astfel încât să ai timp să faci lucruri şi pentru tine. Oricât ai fi de ocupat, ai nevoie de momente de relaxare.
  10. Fructifică oportunitățile pe care viața ți le oferă. Nu trece indiferent pe lângă situaţiile care îţi pot deschide uşi şi te pot ajuta să evoluezi în carieră. Fii atent la tot ce se întâmplă în jurul tău, sigur există undeva o uşă către mai bine.

Ţine cont că ne naştem toţi cu un potenţial uriaş, iar dacă ştii cum să îl foloseşti, ai toate şansele să ajungi departe. Poartă-te ca şi cum tot binele din lume ţi se cuvine şi fă tot ce poţi pentru a-l obţine. Cu un respect de sine ridicat nu ai cum să nu ajungi departe!