Halena sau halitoza, cunoscută mai degrabă în popor sub denumirea de respirație urât mirositoare, este o problemă destul de des întâlnită. Aceasta poate avea mai multe cauze, însă vestea bună este că există o mulțime de remedii – iată 15 cele mai eficiente metode pe care să le încerci dacă ai respitație urât mirositoare!

Consumul anumitor alimente, igiena orală precară, dar și unele probleme de sănătate precum refluxul gastroesofagian, unele infecții sau chiar diabet sunt câteva dintre cauzele care duc la apariția respirației urât mirositoare.

Helicobacter pylori și respirația urât mirositoare

Infecția cu H. Pylori ar putea fi, de asemenea, cauza respirației urât mirositoare. Medicii aveau de multă vreme această bănuială, iar un studiu făcut recent de către oamenii de știință din Iran a confirmat legătura dintre această infecție gastrică și halitoză.

Așadar, dacă ai halenă și uneori resimți disconfort gastric după masă și nu numai, este indicat să mergi la medic și să îți faci un set de analize pentru a verifica dacă nu cumva ai de-a face cu H. pylori.

Tratament naturist și remedii la îndemână împotriva respirației urât mirositoare

Pe lângă spălatul pe dinți și folosirea apei de gură, există, însă, și multe remedii care te vor ajuta să îți menții respirația proaspătă pe tot parcursul zilei – iată care sunt acestea:

  1. Evită alimentele care provoacă respirație urât mirositoare

Unele alimente favorizează această problemă, așa că ar fi bine să le eviți, dacă ai halenă. Acestea sunt: ceapa, usturoiul, alimentele foarte picante. De asemenea, băuturile alcoolice, cafeaua și tutunul determină apariția halenei.

  1. Bea multă apă

Hidratarea adecvată este foarte importantă, în general, însă te poate ajuta să scapi și de probleme precum respirație urât mirositoare. Deshidratarea cavității bucale, mai ales pe fondul consumului de alcool sau cofeină în exces, favorizează halena. Așadar, bea multă apă și respirația ți se va împrospăta treptat.

Dimineața, respirația este mai neplăcută chiar și la persoanele care nu suferă de halenă, iar explicația este aceasta: cavitatea bucală se deshidratează în timpul nopții, când nu consumi apă.

  1. Mestecă pătrunjel

Pătrunjelul este un remediu folosit adesea pentru combaterea halenei. Conținutul ridicat de clorofilă este cel căruia i se datorează efectul odorizant pe care părunjelul îl are. Dacă ai probleme cu respirația, fă-ți un obicei din a mesteca 2-3 fire de pătrunjel proaspăt după fiecare masă.

  1. Bea suc de ananas

Dacă bei un pahar de suc de ananas după masă sau mesteci o felie de ananas proaspăt, nu vei mai avea de-a face cu halena.

  1. Mănâncă iaurt

Iaurtul conține lactobacilus – o bacterie benefică pentru că elimină bacteriile nesănătoase din cavitatea bucală, dar și din intestine. Ucigând bacteriile din gură, iaurtul reduce și respirația urât mirositoare. Fă-ți, așadar, un obicei din a mânca o porție de iaurt pe zi.

  1. Roade un băț de țelină

Țelina este și ea eficientă în combaterea mirosurilor neplăcute din cavitatea orală, așa că este bine să ai mereu la masă și câteva bețe de țelină, pe care să le ronțăi la final. În acest fel, halena nu va mai fi o problemă.

  1. Mănâncă o felie de portocală sau chiar de lămâie

Acidul citric din aceste fructe stimulează producția de salivă, iar saliva în exces va combate, la rândul ei, mirosurile neplăcute.

  1. Bicarbonat de sodiu pentru respirație urât mirositoare

Dizolvă o linguriță de bicarbonat de sodiu într-o ceașcă de apă și clătește-ți gura cu acest amestec ce modifică pH-ul din gură și combate, astfel, respirația urât mirositoare. Dacă ai la îndemână, poți completa apa de gură DIY și cu câteva picături de ulei esențial de mentă, renumit pentru proprietățile sale bacteriene.

  1. Consumă câteva semințe de fenicul la finalul mesei

Semințele de fenicul sunt folosite încă din cele mai vechi timpuri pentru împrospătarea respirației. Acestea conțin uleiuri esențiale intens parfumate. În unele zone din India încă se folosește o apă de gură preparată în casă, cu semințe de fenicul prăjite, la finalul cinei.

  1. Bea un ceai verde

Ceaiul verde este un alt aliat de preț în combaterea neplăcutei halene. Acesta are efect dezinfectant și odorizant totodată, de aceea este recomandat să se consume după mesele copioase care conțin alimente precum usturoiul sau ceapa.

ceai-verde-pentru-respiratie-urat-mirositoare

Foto: Pinterest

  1. Bea ceai de mentă

Și ceaiul de mentă are efecte similare celui verde, împrospătând încă de la primele guri respirația. Acesta poate fi consumat cald, dar și rece, la fel cum poate fi servit după masă sau între mese, la gustările din timpul zilei.

  1. Folosește câteva cuișoarele

Cuișoarele nu numai că îți aromatizează mâncarea, însă acestea îți pot împrospăta în aceeași măsură și respirația. Mai mult decât atât, cuișoarele conțin ingrediente active cu efect antibacterian, care pot împidica formarea plăcii bacteriene. Poți să mănânci cuișoarele, însă le poți suge ca pe bomboane preț de câteva minute.

  1. Clătește gura cu oțet de mere

Dacă vrei să scapi de mirosul rămas după ce consumi ceapă sau usturoi, poți folosi pe post de apă de gură un amestec de apă și oțet de mere, care va neutraliza mirosurile instantaneu.

  1. Folosește ulei esențial de arbore de ceai

Acest ulei combate bacteriile care declanșează halena. Poți încorpora uleiul de arbore de ceai în rutina de îngrijire a danturii în mai multe feluri: pune câteva picături într-o ceașcă cu apă, adaugă ulei de arbore de ceai pe periuța de dinți peste pastă sau dizolvă câteva picături în apa de gură.

  1. Urmează un tratament de specialitate pentru respirație urât mirositoare

De multe ori, respirația urât mirositoare apare din cauza unor probleme precum cariile sau gingivita. Un consult stomatologic te va lămuri cu privire la problemele dentare pe care le ai. Dacă acestea sunt de vină pentru halenă, odată cu tratarea lor, și această problemă va dispărea. 

Pastă de dinți pentru respirație urât mirositoare

Pentru a combate respirația urât mirositoare, folosește o pastă de dinți antibacteriană, dimineața și seara. Un asemenea produs ucide bacteriile care pot fi responsabile pentru mirosul neplăcut al respirației. Nu uita să îți cureți și limba, nu doar dinții, și să folosești ață dentară după fiecare masă.

Spray pentru respirație urât mirositoare

Nu ar fi rău să ai în geantă sau în buzunar un spray de gură pentru combaterea respirației urât mirositoare. În acest fel, îți vei putea împrospăta respirația pe tot parcursul zilei, chiar dacă nu ai cum să te speli pe dinți sau să îți clătești gura.

Poți prepara și tu, acasă, un spray de gură natural din următoarele ingrediente:

  • 3 picături de ulei esențial de mentă;
  • un praf de sare;
  • 4 ml de apă distilată.

Amestecă ingredientele, pune-le într-un recipient mic cu pulverizator și folosește spray-ul la nevoie.