Riscul de cancer crește pe măsură ce ne expunem mai multor factori nocivi. Cu toate că nu există o cauză exactă a declanșării acestei boli, mai mulți factori contribuie la apariția sa. Adoptând o serie de obiceiuri sănătoase, vei reuși să reduci considerabil riscul de cancer.

Obiceiurile cu care poți să scazi riscul de cancer

 1. Mănâncă sănătos. Dieta nesănătoasă contribuie la declanșarea mai multor tipuri de cancer, în special a celui de colon sau prostată. Dacă vrei să ai o dietă care nu favorizează această boală, redu consumul de alimente procesate, de grăsimi saturate și carne roșie, precum și de dulciuri. Pe de altă parte, e recomandat să mărești consumul de fructe, legume și cereale integrale.
 2. Fă mișcare. Dacă vrei să fii sănătos și să reduci riscul de cancer, e important să ai un stil de viață sănătos și activ, din care sportul nu trebuie să lipsească. Fă-ți un obicei din a face zilnic exerciții fizice.
 3. Menține-ți silueta. E bine să îți intre în obicei să mănânci cu măsură, să nu faci excese calorice, astfel încât să nu ai probleme cu kilogramele în plus. Supraponderalitatea și obezitatea favorizează o serie de afecțiuni, printre care și cancerul. E recomandat să te cântărești în mod regulat, astfel încât să ții greutatea sub control.
 4. Protejează-te de soare. Cancerul de piele este cauzat (și) de expunerea excesivă la radiațiile ultraviolete, așa că e indicat să ai obiceiul de a te proteja în permanență. În acest sens, evită expunerea la soare la orele prânzului, mai ales în sezonul cald, protejează-ți pielea de radiațiile UV cu cremă de protecție solară cu factor 30, poartă pălării și ochelari de soare și renunță să mergi la solar.
 5. Protejează-te de bolile care se transmit prin contact sexual. Virusul hepatitei C (n.r. VHC) se transmite și prin contact sexual neprotejat, iar infecția cu acest virus declanșează hepatita C. Din păcate, infecția îndelungată cu acest virus poate cauza apariția cancerului hepatic. De asemenea, virusul HIV poate favoriza apariția cancerului anal, de ficat sau chiar pulmonar. HPV este un alt virus care se transmite pe cale sexuală și declanșează cancerul cervical – acesta nu poate fi prevenit prin sex protejat, ci prin limitarea numărului de parteneri sexuali și vaccinare împotriva HPV.
 6. Evită expunerea la substanțe toxice, cu potențial cancerigen. O serie de toxine precum benzenul, fibrele de azbest, aminele aromatice ori bifilenii policlorurați (n.r. PCB) cresc riscul de cancer, așa că e bine să te ții la distanță de acestea.
 7. Vaccinează-te. Unele boli care cresc riscul de cancer pot fi prevenite prin vaccinare. Pentru a îți proteja sănătatea, fă-ți vaccinul împotriva hepatitei B, dar și vaccinul HPV. Aceste vaccinuri sunt în mod deosebit recomandate persoanelor care se află în categoriile cu risc crescut. De exemplu, cadrele medicale ori persoanele care au rude apropiate infectate cu virusul C, ar trebui să își facă vaccinul. HPV este un virus cu transmitere sexuală, de care nu te protejează prezervativul, și care în timp poate declanșa instalarea cancerului cervical, dar si a altor tipuri de cancer. Femeile sunt în mod deosebit expuse riscului de infectare cu HPV, chiar dacă au un singur partener sexual, întrucât bărbatul poate fi purtător fără să știe. Se recomandă vaccinul împotriva HPV începând de la vârsta de 11-12 ani.
 8. Consumă alcool în mod responsabil. Asta înseamnă să limitezi consumul la 1 băutură alcoolică pe zi, pentru că alcoolul consumat abuziv crește riscul de cancer al cavității bucale, al esofagului, dar și pe cel de cancer hepatic sau de colon. În cazul femeilor, alcoolul în exces favorizează apariția cancerului la sân.
 9. Protejează-te de expunerea inutilă la radiații. Fă-ți teste și analize imagistice numai când este absolut necear să le faci. Protejează-te de radiațiile UV cât de mult poți. Aceste radiații îți afectează organismul și cresc riscul de cancer. Pe de altă parte, nu îți face griji cu privire la radiațiile emise de cuptorul de microunde, de telefon sau de undele radio întrucât acestea sunt inofensive, nu au nicio legătură cu dezvoltarea celulelor canceroase.
 10. Odihnește-te bine. Nu există nicio legătură confirmată între calitatea somnului și cancer, însă lipsa acestuia poate cauza o serie de dereglări în organism, care la rândul lor pot veni la pachet cu o serie de riscuri, printre care și cel de cancer. 

Pe lângă aceste obiceiuri cu ajutorul cărora poți reduce riscul de cancer, e important să acorzi atenție și controalelor medicale regulate, precum și autoexaminării. Dacă te încadrezi în grupele cu risc crescut pentru anumite tipuri de cancer, nu neglija screeningul anual. Cu cât este depistat mai devreme și tratat mai timpuriu, cu atât șansele de vindecare sunt mai mari.

Societatea Americană de Cancer a făcut un mini-ghid al simptomelor care ar trebui să te trimită la medic pentru că pot trăda unele tipuri de cancer:

 • Modificarea tranzitului intestinal;
 • O leziune care nu se vindecă;
 • Sângerări sau secreții atipice;
 • Dificultăți la înghițire;
 • Modificări la nivelul alunițelor;
 • Apariția unui nodul;
 • Tuse cronică sau răgușeală fără cauză.

Nu te îngrijora dacă ai simptomele de mai sus, pentru că pot fi cauzate și de boli non-maligne. Însă cel mai bine e să investighezi, astfel încât să te asiguri că totul este în regulă.

De asemenea, la fel de importantă ca adoptarea obieceiurilor sănătoase pentru prevenția cancerului este și renunțarea la obiceiurile nesănătoase, care favorizează îmbolnăvirea. Fumatul este un factor cu risc cancerigen crescut, de aceea e bine să renunți la țigări. Cancerul pulmonar, dar și cel la gât, stomac ori pancreas pot fi cauzate, respectiv favorizate de fumul de țigară. Unul din trei cazuri de cancer diagnosticate este asociat cu fumatul. Chiar dacă daunele produse de fumat în organism sunt ireversibile, poți reduce riscul de cancer renunțând la țigări.