Scapă de balonare rapid cu aceste 3 tehnici eficiente și nu vei mai avea de-a face cu umflarea abdomenului și disconfortul asociat cu acest simptom. Balonarea apare după masă și este în general cauzată de acumularea de gaze în exces la nivel intestinal ori de tranzitul intestinal greoi. 

Balonarea nu numai că este sursa unui disconfort sau chiar a unor dureri, însă creează și impresia de abdomen mărit. Cu toate că poate avea și cauze mai serioase, acest simptom apare în general pe fondul unei diete nesănătoase ori a unor intoleranțe sau sensibilități alimentare. 

Remedii care te scapă de balonare

Vestea bună este că balonarea poate fi combătută imediat ce apare, dacă știi aceste 3 metode:

1. Consumă un diuretic natural imediat după masă

Dacă observi că după masă abdomenul începe să se umfle și apar simptomele neplăcute asociate cu balonarea, poți consuma un diuretic natural care stimulează digestia și totodată elimină apa și gazele care se regăsesc în cantități prea mari în sistemul gastrointestinal.

Există diuretice în farmacii, însă trebuie să știi că ai la îndemână o mulțime de diuretice 100% naturale, pe care ar fi păcat să nu le încerci. Feniculul și lămâia sunt două dintre cele mai eficiente diuretice când vine vorba despre reducerea balonării. Ideal ar fi să consumi feniculul sub formă de ceai, infuzat în apă fierbinte, iar zeama de lămâie cu apă plată.

2. Bea un ceai de rădăcină de păpădie

Un alt remediu care acționează instantaneu împotriva balonării este infuzia de rădăcină de păpădie. Dacă nu ești acasă și nu îți poți prepara după masă un ceai de păpădie, poți folosi și tinctura de păpădie – dizolvă câteva picături într-un pahar cu apă, bea-l după masă și bucură-te de rezultate.

3. Folosește puterea vindecătoare a ghimbirului

Ghimbirul este extrem de benefic pentru întreg sistemul digestiv, fiind eficient atât în combaterea balonării, cât și pentru tratarea stărilor de greață ori a crampelor abdominale. Dacă ești balonat, poți bea un ceai de ghimbir pentru a scăpa de acest simptom, însă la fel de bine poți să bei un shot de ghimbir cu zeamă de lămâie ori poți să ronțăi o bucățică de rădăcină de ghimbir bine curățată. 

Cele 3 remedii prezentate mai sus sunt eficiente în tratarea balonării, însă există și câteva metode prin care poți să previi această problemă – iată care sunt acestea!

Metode de prevenire a balonării

Evită alimentele care favorizează acumularea de gaze și flatulența – este vorba despre alimentele bogate în conținutul de fibre, care produc gaze intestinale. Fasolea, lintea, dar și unele cereale integrale fac parte din această categorie de alimente cu multe fibre. Totodată, și alimentele foarte grase, precum cele de la fast-food, încetinesc digestia și favorizează gazele.

Folosește suplimente cu enzime digestive – dacă ai probleme cu balonarea în fiecare zi, încearcă un supliment cu enzime digestive, pe care să îl administrezi înainte de mesele mai copioase din zi, care știi că îți produc în general balonare. Efectele sunt imediate, adică vei observa că nu mai apare balonarea după masă. 

Administrează probiotice – la fel ca enzimele digestive, și probioticele pot fi administrate sub formă de supliment alimentar și au o mulțime de efecte benefice pentru sistemul gastrointestinal și nu numai. 

Evită și tratează constipația – constipația este adesea asociată cu balonare, așa că este important să tratezi această problemă dacă te confrunți cu ea. Mănâncă alimente bogate în fibre solubile, bea mai multă apă și fă mișcare zilnic, pentru a reuși să combați constipația. 

Încearcă să nu înghiți mult aer – asta înseamnă că trebuie să eviți băuturile carbogazoase, dar și mestecatul gumei ori băutul lichidelor cu paiul. Aceste activități măresc cantitatea de aer înghițită, iar aerul respectiv poate cauza sau accentua balonarea. 

Mănâncă puțin și des, niciodată prea mult la o singură masă – mesele copioase sunt asociate adesea cu senzația de balonare și preaplin. În loc să mănânci de 2-3 ori pe zi, însă cantități mari de alimente la fiecare masă, mai degrabă mănâncă de 5 ori pe zi, dar cantități reduse la fiecare masă. În acest fel, eviți balonarea și totodată reduci și riscul de îngrășare și nu suprasoliciți sistemul digestiv. 

Dacă balonarea nu îți dă pace, chiar dacă folosești remedii care promit că te scapă de balonare, este indicat să mergi la medic pentru un consult de specialitate. Poate fi vorba despre o afecțiune de natură digestivă sau intestinală, care are ca simptom balonarea. Prin diagnosticarea corectă și administrarea unui tratament adecvat, se va vindeca afecțiunea care are acest simptom, ceea ce înseamnă că și balonarea va dispărea.