Semințele de dovleac au o mulțime de beneficii, așa că ar trebui să facă parte din dieta ta. Iată 10 dintre aceste beneficii, pe care trebuie să le știi!

Semințele de dovleac – ce beneficii au pentru organism

  1. Fortifică sistemul osos

Semințele de dovleac sunt o sursă bogată de magneziu, care este important pentru formarea și dezvoltarea oaselor. Un nivel crescut de magneziu este asociat cu o densitate osoasă mare, ceea ce înseamnă că scade riscul de osteoporoză. De aceea semințele de dovleac sunt recomanate mai ales femeilor care se află la menopauză, întrucât în această perioadă densitatea osoasă scade și pericolul osteoporozei crește.

  1. Îmbunătățește sănătatea vezicii urinare, dar și pe cea a prostatei

Potrivit mai multor studii făcute în ultimii ani, consumul de semințe de dovleac a fost asociat cu reducerea simptomatologiei specifice hiperplaziei benigne de prostată. Această afecțiune este caracterizată de mărirea prostatei, care la rândul ei afectează urinarea.

Totodată, oamenii de știință suspectează că semințele de dovleac au abilitatea de a ameliora și manifestările vezicii urinare hiperactive. Un studiu  făcut pe un eșantion de 45 de femei și bărbați diagnosticați cu vezică urinară hiperactivă, arată că 10 g de extract de semințe de dovleac consumate zilnic pot îmbunătăți funcția urinară.

  1. Sunt benefice pentru sănătatea inimii

Semințele de dovleac au un conținut ridicat de acizi grași Omega-3 și Omega-6, precum și un aport mare de fibre dietetice. Această combinație este sănătoasă pentru inimă, dar și pentru ficat.

Fibrele care se regăsesc din belșug în aceste semințe reduc nivelul total de colesterol din sânge, scăzând astfel și riscurile cardiace. Mai mult decât atât, semințele de dovleac conțin și steroli, care au de asemenea abilitatea de a reduce colesterolul “LDL”, pe care îl cunoaștem sub denumirea de “colesterol rău”.

  1. Favorizează digestia, dar și scăderea în greutate

Fiind bogate în fibre dietetice, semințele de dovleac îmbunătățesc sănătatea digestivă. Acestea reglează tranzitul intestinal, combătând constipația, dar și diareea.

Totodată, fibrele dietetice mențin senzația de sațietate ore în șir, ceea ce înseamnă că apetitul este suprimat și scăderea în greutate este favorizată.

  1. Tratează insomniile

Semințele dovleacului sunt și o sursă bogată de triptofan, un aminoacid care este transformat de organism în serotonină. Serotonina este hormonul stării de bine, al relaxării, și are abilitatea de a ajuta pacientul care suferă de insomnii să se destindă, astfel încât să îi fie mai ușor să adoarmă.

  1. Pot reduce nivelul de zahăr din sânge

Studiile făcute pe animale arată că semințele de dovleac și derivatele din acestea pot contribui la reducerea nivelului de zahăr din sânge, lucru benefic pentru pacienții care suferă de diabet.

  1. Îmbunătățește calitatea spermei

Un nivel scăzut de zinc afectează calitatea spermei, crescând riscul de infertilitate în rândul bărbaților. Vestea bună este că semințele de dovleac reprezintă o sursă bogată de zinc, așa că pot îmbunătăți calitatea spermei.

  1. Contribuie la reglarea tensiunii arteriale

Sursă bogată de magneziu, semințele de dovleac reglează nivelul tensiunii arteriale, datorită conținutului mare de magneziu. Sunt necesare studii suplimentare care să confirme acest efect al semințelor de dovleac, însă oamenii de știință sunt optimiști în acest sens.

  1. Sunt o sursă bogată de antioxidanți

Antioxidanții pot preveni decanșarea multor boli, prin lupta pe care o duc cu radicalii liberi, despre care știm că afectează celulele. Unde mai pui că antioxidanții pot încetini și apariția semnelor îmbătrânirii pe chip și în corp, tot prin reducerea stresului oxidativ?

  1. Fortifică sistemul imunitar

Aceste semințe conțin și vitamina E în cantități impresionante, nutriment ce fortifică sistemul imunitar și menține sănătatea osoasă.

Valori nutriționale ale semințelor de dovleac

O porție de 30 g de semințe de dovleac vine la pachet cu:

Calorii: 151;

Fibre: 1,7 g;

Carbohidrați: 5 g;

Proteine: 7 g;

Grăsimi: 13 g;

Vitamina K: 18% din DZR (n.r. doza zilnică recomandată);

Fosfor: 33% din DZR;

Mangan: 42% din DZR;

Magneziu: 37% din DZR;

Fier: 23% din DZR;

Zinc: 14% din DZR;

Cupru: 19% din DZR.

Contraindicațiile semințelor de dovleac

Alergia la semințele de dovleac nu este foarte comună, însă există. Dacă știi ca ai alergii la semințe, consumă cu precauție semințele de dovleac.

De asemenea, consumul excesiv de semințe de dovleac poate cauza simptome de intoleranță precum durerile de stomac, problemele gastrice, diaree. Persoanele care suferă de afecțiuni gastrointestinale precum colita ulcerativă ar trebui să consume aceste semințe în cantități limitate. Este posibil ca semințele de dovleac în cantități mari să interacționeze în mod nedorit cu medicamentele diuretice.

Seminte de dovleac seara

Printre alte beneficii, au și efect de somnifer natural, datorită conținutului mare de triptofan. De aceea se recomandă pentru un somn odihnitor, consumul acestora seara, cu câteva ore înainte de culcare.

Semințele de dovleac au o mulțime de beneficii și vestea bună este că pot fi introduse cu ușurință în dieta ta. Acestea pot fi consumate ca atare, dar și integrate în salate, smoothie-uri ori supe cremă, precum și amestecate cu iaurt sau cu terci de ovăz.