Dacă ești deja însărcinată sau ai în plan să faci un copil în viitorul apropiat, mai mult ca sigur știi câteva lucruri elementare, precum faptul că ar trebui să renunți la fumat în timpul celor 9 luni de sarcină sau că este contraindicat consumul de alcool. Am pregătit, însă, pentru tine o listă cu 10 sfaturi mai puțin cunoscute, care te vor pregăti pentru naștere.
Cuprins articol
10 sfaturi pentru o sarcină fără griji
-
Practică sport
Dacă ai senzația că efortul fizic este dăunător în sarcină, te înșeli. De fapt, sportul te ajută să rămâi în formă în timpul sarcinii și totodată să ai o naștere mai ușoară, mai ales dacă naști natural.
Activitățile sportive sunt benefice pentru sănătatea ta fizică, dar și psihică. Te ajută să rămâi în formă, să arăți și să te simți bine. Bineînțeles, nu trebuie să faci excese din acest punct de vedere, însă plimbările în aer liber, yoga, pilates sau înotul sunt activități mai mult decât potrivite pentru femeile însărcinate. O jumătate de oră de sport de intensitate mică sau medie, în fiecare zi, este suficientă pentru a îți pregăti corpul pentru momentul nașterii.
Discută cu medicul care îți monitorizează sarcina cu privire la sporturile pe care le poți practica în sarcină, pentru a te asigura că nu te expui niciunui risc. Și, cel mai important, nu uita să îți asculți corpul – dacă simți tensiune sau chiar durere în timpul anumitor exerciții, oprește-te.
-
Încearcă exercițiile Kegel
Acest tip de exerciții fortifică musculatura din zona pelviană, care are rolul de a oferi suport vezicii urinare, intestinelor și uterului. Dacă faci aceste exerciții corect, nu numai că nașterea naturală va fi mai ușoară, însă și problemele de tipul incontinenței urinare vor fi prevenite pe viitor.
Exercițiile Kegel pot fi făcute cu ușurință oriunde: pe scaunul mașinii, în timp ce ești în trafic, la birou, acasă sau în timp ce stai la coadă la supermarket. Tot ce trebuie să faci este să încordezi foarte tare zona pelviană, ca și cum te-ai abține să nu urinezi. Menține zona tensionată preț de 3 secunde, după care relaxează următoarele 3 secunde. Repetă de 10 ori exercițiul, în fiecare zi.
-
Elimină expunerea la toxine
Băuturile alcoolice, alimentele procesate, țigările, drogurile, substanțele de curățenie agresive, diluanții pentru vopsea și unele medicamente sunt doar câteva exemple de substanțe toxice la care gravida nu ar trebui să se expună. Medicul tău îți poate spune mai multe despre toxinele pe care ar trebui să le eviți pentru a avea o sarcină sănătoasă și o naștere fără complicații.
-
Menține-ți greutatea în parametri sănătoși
Este normal să iei în greutate în cele 9 luni de sarcină – fătul se dezvoltă de la o zi la alta, așa că anormal ar fi să rămâi la aceeași greutate. Însă mare atenție să nu depășești parametri sănătoși, pentru că femeile supraponderale sunt mai expuse riscurilor legate de naștere. Adoptă o alimentație sănătoasă, monitorizează-ți greutatea în permanență și discută cu medicul tău dacă observi că acumulezi prea multe kilograme.
-
Adoptă o alimentație sănătoasă
Pentru binele tău, dar și al fătului, mănâncă mai sănătos, măcar pe timpul sarcinii. Legumele, fructele, carnea slabă, cerealele integrale și uleiurile vegetale nu ar trebui să lipsească din alimentația ta zilnică. Cu cât mănânci mai sănătos, cu atât mai bine va evolua sarcina ta.
-
Ia vitamine prenatale
Medicul tău te va sfătui, mai mult ca sigur, să iei vitamine prenatale imediat ce descoperi sarcina. Acidul folic este esențial pentru buna dezvoltare a fătului, așa că asigură-te că suplimentele alimentare luate în sarcină conțin cel puțin 0,4 mg de acid folic. Mai mult decât atât, dacă sarcina este una planificată, specialiștii sunt de părere că ar fi bine să începi să iei asemenea vitamine înainte de a rămâne însărcinată. Asta pentru că acestea sunt foarte importante încă din primele săptămâni de sarcină – adică, înainte chiar de a descoperi că ești gravidă.
-
Odihnește-te
Odihna este importantă în general, însă mai ales în timpul sarcinii. În ultimul trimestru, somnul profund poate deveni o frumoasă amintire, însă fă eforturi să te odihnești, chiar dacă nu reușești să dormi bine. Stai în pat ori de câte ori te simți epuizată și relaxează-te oricând ai ocazia.
-
Meditează zilnic
Din categoria sfaturi pentru sarcină liniștită și naștere ușoară, acesta este unul foarte prețios. Corpul va fi pregătit pentru naștere, când mintea va fi. Așadar, învață să îți folosești gândurile în avantajul tău, pentru o naștere mai ușoară. În acest sens, poți folosi tehnici precum meditația.
-
Mergi la un curs de inițiere în alăptare
Alăptatul nu este întotdeauna o experiență frumoasă și plăcută de la primele încercări. Unele mame trec prin experiențe destul de neplăcute înainte de a reuși să alăpteze fără probleme. Poți, însă, să te pregătești pentru realitatea alăptării mergând la un curs de inițiere. În acest fel, vei fi pregătită pentru orice situație care ar putea apărea.
-
Folosește exerciții de respirație
Exercițiile de respirație te pot ajuta să te calmezi imediat, așa că e bine să începi să le faci încă din timpul sarcinii. Te vor ajuta mult în timpul nașterii, fie ea naturală sau prin cezariană. Cel mai simplu exercițiu este acesta: ține-ți respirația preț de 4 secunde, inspiră alte 4 secunde, după care expiră timp de 6 secunde. Repetă exercițiul cu calm și vei simți cum relaxarea se instalează în tot corpul.
Dacă ești îngrijorată sau chiar anxioasă cu privire la momentul în care vei naște, nu ar fi rău să discuți cu un teraput. Psihologul te poate ajuta să te bucuri din plin de perioada în care te afli, fără să lași grijile să îți umbrească fericirea. Ține cont de ce sfaturi cu privire la sarcină îți oferă specialiștii. Și discuțiile cu cei dragi, fie că este vorba depre partenerul de viață, despre sora ta, prietena cea mai bună sau chiar mama, îți vor fi benefice. Spune ce ai pe suflet, eliberează-te de emoțiile și gândurile negative și lasă lucrurile să își urmeze cursul firesc.
Comenteaza