Încă de la nașterea bebelușului, somnul este unul dintre factorii principali care determină dezvoltarea sănătoasă a organismului, din punct de vedere fizic și mintal. Asigurând odihna copilului, asiguri creșterea armonioasă în greutate și înălțime, evoluția proceselor sale cognitive și funcționarea propice a organelor interne.

Fiecare ghid de somn este adaptat pentru a putea fi aplicat acasă, de orice părinte și poate fi completat cu sesiuni de consultanță personalizate. Cele 4 programe disponibile sunt: Pachet Somn Nou Născut, Pachet Somnul Bebelușului, Pachet Somnul Copilului și Pachet Somn Complet. Până pe 31 ianuarie 2021, puteți beneficia de o reducere de 15% folosind codul SleepWell la achiziția unuia dintre pachetele de somn, pentru a testa beneficiile pe care le aduce informarea corectă și completă în rutina familiei voastre.

Pentru a înțelege și mai bine cât de important este somnul la nou-născuți și de ce este utilă colaborarea cu un consultant în somnul copilului pentru stabilirea unei rutine corecte de somn, am rugat-o pe Oana Vlah să ne răspundă la câteva întrebări.

Oana Vlah consultant certificat in somnul copilului

Consultant în somnul copilului, psiholog, mamă și soție, după cum te descrie pagina „Despre mine” pe Somnic de Pitic. Cum se îmbină toate aceste roluri în proiectul tău?

Rolurile în care mă regăsesc în activitate și în viața personală se îmbină armonios și sunt rezultatul multor ani în care am investit în formarea și dezvoltarea mea profesională. Obiectivul meu este să îi ajut pe oameni să capete puterea și cunoașterea pentru a face față provocărilor ce apar pe parcursul vieții de părinte.

Am trecut la rândul meu prin majoritatea provocărilor legate de somnul celui mic și acest lucru mă ajută mereu să înțeleg emoția, temerile și grijile părinților atunci când îi sfătuiesc să înceapă să facă schimbări și efectul acestora în calitatea somnului lor și al bebelușilor lor.

Știm cu toții că somnul este important pentru o viață sănătoasă, însă puțini înțelegem cu adevărat de ce contează atât de mult cât și cât de bine dormim, mai ales în copilărie. Ne poți explica puțin de ce trebuie să acordăm o atenție specială somnului în primii ani de viață ai copilului?

Copilăria este momentul când întreg organismul trece prin schimbări majore, printr-un proces de dezvoltare al creierului și al sistemului imunitar. Întreaga dezvoltare cognitivă este direct influențată de calitatea și cantitatea somnului unui bebeluș.

Odată cu creșterea, reglarea emoțională a celor mici are o componentă mereu dependentă de somn. Văd des copii ce dezvoltă probleme comportamentale din pricina lipsei unui somn adecvat și studiile ne arată că există un procent ridicat de copii diagnosticați cu tulburări de atenție (ex. ADHD), copii care odată ce au parte de somnul de care au nevoie nu mai manifestă nici simptomatologia specifică acestor tulburări.

Somnul din copilărie este un somn încărcat cu beneficii și puteri miraculoase pentru o dezvoltare armonioasă a întregului organism. Contrar miturilor, copiii pot dormi foarte bine în copilaria mică iar somnul acestora este esențial pentru secreția de hormoni de creștere, pentru secreția celulelor natural killers (ce fac parte din sistemul imunitar), pentru regenerarea tuturor țesuturilor și dezvoltarea sinapselor.

Un aspect important de reținut pentru orice părinte este că cei mici nu se pot adapta la programul de somn al adulților în primii 5-6 ani de viață. Ideal este să păstrăm somnul de zi pentru o perioadă adecvată vârstei, iar culcarea de seară la aceste vârste va fi mereu mult mai devreme decat cea a adulților.

Proiectul tău, Somnic de Pitic, ajută numeroși părinți și bebeluși să se bucure de o odihnă adevărată. Am observat că pachetele Somn Ușor sunt împărțite pe grupe de vârstă. De ce este importantă delimitarea aceasta?

Pachetele Somnic de Pitic au fost create ca un ghid, un manual ce conține toate elementele esențiale pentru somnul copiilor cu vârste între 0 și 3 ani. În primii 3 ani de viață somnul bebelușilor trece prin schimbări majore de la o lună la alta. De exemplu, la vârsta de 8 luni bebelușii rămân cu doar 2 somnuri de zi și au nevoie de ajutor în redresarea programului treptat. Atât tranzițiile de somn cât și programul de somn diferă de la o lună la alta. Acesta este considerentul pentru care pachetele sunt împărțite pe categorii de vârstă. În același timp, am creat și un pachet ce conține toate detaliile pentru întreaga grupă de vârstă 0-3 ani.

Pachetele de somn sunt produsul a peste 4 ani de lucru cu familiile și mulți ani de studiu al științei somnului. Le-am creat în acest fel pentru a putea veni în întâmpinarea părinților care își doresc să aibă toată informația într-un loc, care își doresc ca maniera în care fac schimbări în ce privește somnul celor mici să fie una documentată, bazată pe dovezi și studii validate.

Ce oferă pachetele Somn Ușor, și ce soluții vor găsi părinții acolo, pentru a reuși să asigure copilului somnul mult dorit?

În pachetele de somn, părinții vor găsi informații detaliate despre provocările fiecarei vârste în parte, programul de somn ideal și intervalele recomandate de stat treaz. De asemenea, vor găsi și 2 metode blânde prin care îi pot ajuta pe cei mici să deprindă adormirea independentă, precum și detalii despre principalele aspecte care pot sta în calea unui somn sănătos. Vor găsi un ghid special pentru tranzițiile de somn și detalii structurate despre provocări precum trezirea foarte matinală a celor mici, plus multe alte informații legate de schimbările de somn aferente fiecărei vârste și soluții pentru a le rezolva.

Ne poți vorbi despre câteva dintre cele mai comune tulburări de somn la copii?

Cele mai comune tulburări de somn la copii sunt cele comportamentale. Mai exact, acest tip de tulburări vin din faptul că cei mici creează anumite asocieri cu somnul, comportamente care inițial îi ajută să adoarmă ușor dar care în timp pot încurca somnul sănătos. De exemplu, dacă cei mici au nevoie constantă de ajutorul unui adult pentru a iniția somnul, acest lucru va determina aproape întotdeauna treziri de noapte frecvente, plâns greu de consolat, oboseală și un organism plin de cortizol și adrenalină pe parcursul nopții. Ceea ce dorim este să îi ajutăm pe cei mici să devină din ce în ce mai autonomi, pentru a ști ce au de făcut atunci când au trezirile parțiale din somn. În funcție de vârstă, copiii pot avea nevoie de hrană pe timpul nopții sau de ajutor pentru liniștire. Însă după vârsta de 6 – 8 luni aceste elemente aproape dispar natural dacă cei mici știu ce au de făcut pentu a adormi și readormi la loc.

În general, există o diferență între programul de somn stabilit de părinți pentru bebeluș, și cât trebuie să doarmă el, de fapt. Ne poți spune cât este indicat să doarmă un bebeluș sănătos, în funcție de vârsta sa?

De cele mai multe ori există diferențe mari între nevoile de somn ale copiilor și realitatea pe care o trăiesc acasă.

De exemplu, un bebeluș de 6 luni are nevoie de aproximativ 13-14 ore de somn în 24 de ore și de aproximativ 1-2 mese de noapte. Astfel că, dacă dimineața se trezește la 7.00, culcarea de seară ar trebui sa înceapă la 19.00. Somnul de zi al unui bebeluș de 6 luni este format din 3 episoade de somn ce ar trebui să se termine până în ora 16.30 ziua.

Un bebeluș de 12 luni, are nevoie de aproximativ 11 ore de somn de noapte și aproximativ 2 ore 30 minute de somn de zi. Culcarea de seară se întamplă în mod ideal la 19.30 seara.

Este trezitul des al copilului în timpul nopții un semnal de alarmă?

Trezitul pe timpul nopții este un semnal de alarmă doar în cazul în care bebe are mai multe treziri decât este normal pentru vârsta acestuia. De exemplu, dacă avem un bebeluș de 6 luni care în loc să se trezească de 2 ori pentru alăptat sau formulă, se trezește de 6-7 ori, atunci da, acela este un semnal de alarmă că cea/cel mic cu siguranță nu reușește să lege somnul, să intre în somn profund și să mențină somnul pe durata recomandată vârstei. Acest lucru înseamnă că va dormi mai puțin decât are nevoie, va fi mai obosit pe timpul zilei, iar calitatea somnului sau va fi mai scăzută decât a unui copil care reușește să doarmă fără atât de multe treziri.

Cum să ajungem să construim mai ușor o rutină de somn la copii? Cât de importantă este aceasta pentru sănătatea și dezvoltarea lor?

Rutina de somn este tranziția prin care noi îl ajutăm pe bebe să se liniștească înainte de somn. Este momentul în care îl ajutăm prin diferite semnale să înțeleagă că urmează somnul și să se simtă confortabil. Cu cât rutina este mai liniștită și urmează aceleași elemente cu aceeași succesiune, cu atât bebe se va simți mai sigur și mai liniștit în momentul inițierii somnului.

Secreția de melatonină se întâmplă atunci când bebe înțelege corect semnalele premergătoare somnului. Elementul cel mai important al rutinei este lumina difuză (precum lumina lumânării) și energia scăzută a adultului. Repetarea acelorași elemente, în aceeași ordine, este esențială.

Ce sunt asocierile de somn și cum apar ele?

Asocierile de somn reprezintă elementele din mediu sau comportamentele pe care bebe le asociază cu somnul. De exemplu, pentru ca eu, bebe, să pot adormi, am nevoie ca tu să mă legeni, plimbi, hrănești, să îmi dai mereu suzeta, să mă mângâi pe spate, să te țin de mână, să îmi cânți etc. Asocierile de somn apar în primele luni de viață – mai exact după primele 6-8 săptămâni de viață. La început îi ajutăm pe cei mici să inițieze somnul prin diferite tehnici, însă, odată cu vârsta de 4-5 luni, ei sunt perfect capabili să intre în somn cu mult mai puțin ajutor. Dacă noi, adulții, continuăm să oferim foarte mult ajutor la adormire și trezire până tarziu, practic stăm în calea abilității lor de a adormi independent. Și atunci ei devin dependenți de noi și păstrează o anxietate ridicată legată de somn și de treziri, neștiind ce au de făcut în absența prezenței sau ajutorului părinților.

Ceea ce ne dorim este să îi ajutăm pe cei mici să formeze obiceiuri care sunt în controlul acestora, pe care le pot gestiona singuri, atât la culcare cât și la trezirile parțiale.

Acest lucru nu înseamnă că nu suntem lângă ei atunci cand au nevoie, nu înseamnă că îi lăsăm singuri la somn și ei nu mai primesc afecțiunea de care au nevoie. Înseamnă doar că îi ajutăm să formeze niște deprinderi care îi ajută să aibă un somn sănătos, pe o durată recomandată vârstei. Îi ajutăm să se simtă confortabil cu somnul și locul lor de somn.

Fiind un fapt știut că nou-născuții întâmpină adeseori dificultăți în a adormi, părinților li se poate părea dificil să distingă ce este normal și ce ar trebui să îi îngrijoreze în comportamentul copilului. Care sunt indiciile că este nevoie ca părinții să apeleze la un specialist?

Eu cred cu tărie că informația și cunoașterea ne salvează de multe probleme, ne învață să depășim provocări mai ușor. Din păcate, informațiile legate de somnul celor mici sunt lacunare și de multe ori eronate la noi în țară. Îi încurajez pe părinți să se documenteze mereu, iar dacă simt că au trecut de primele luni de viață ale celor mici și în continuare somnul pare să fie o provocare majoră, cu siguranță i-ar ajuta sfaturile și recomandările de la un specialist.

În același timp, cele mai frumoase rezultate pe care le am sunt din categoria prevenției – atunci când părinții apelează la un specialist înainte ca cei mici să dezvolte deja probleme de somn. Atunci când știm ce avem de făcut de la inceput putem merge pe un drum lin împreună cu bebe în privința somnului. Putem astfel să ne bucurăm zi de zi de magia de a fi părinți și de a oferi afecțiune și iubire în familie.

 

Pachetele Somnic de Pitic sunt soluția ideală pentru orice părinte aflat la început de drum, dându-i șansa să aibă oricând aproape sfatul unui specialist care să îi ofere informații utile și soluții practice, ușor de aplicat. Somnic de Pitic