Ți se întâmplă și ție să ai o stare de tristețe fără un motiv evident? Iată care ar putea fi cauzele, dar și ce poți face să te simți mai bine.

De ce ai o stare de tristețe fără motiv

De cele mai multe ori, tristețea este o stare temporară, care are o cauză concretă cum ar fi o decepție, pierderea unei persoane dragi ori primirea unor vești proaste. De cele mai multe ori, tristețea se manifestă prin plâns, stare de apatie, dar și tulburări de concentrare. Din fericire însă, pe măsură ce timpul trece, tristețea se estompează. Ce te faci însă atunci când ai de-a face cu o stare de tristețe fără să existe un motiv?

Posibile cauze ale tristeții sunt:

1. Depresia

Una dintre principalele cauze ale stării inexplicabile de tristețe poate fi depresia. Dacă tristețea fără un factor declanșator persistă zile la rând, depășind chiar două săptămâni, poți lua în calcul posibilitatea unei depresii. Alte simptome asociate care apar în depresie sunt:

•apatie;

•lipsa poftei de mâncare;

•pierderea interesului față de activități care îți făceau plăcere;

•sentimente de vinovăție sau disperare;

•oboseală;

•tulburări ale somnului;

•pesimism accentuat. 

Dacă suspectezi că suferi de depresie, este indicat să apelezi la ajutorul unui specialist, care te va ajuta să treci mai ușor și mai rapid peste acest episod neplăcut. De asemenea, sportul, alimentația sănătoasă și renunțarea la consumul de alcool și cofeină în exces te vor ajuta să îți revii mai rapid. 

2. Sindromul premenstrual

Fluctuațiile hormonale ce se petrec în organismul femeii înaintea menstruației pot fi, de asemenea, o cauză a stărilor de tristețe greu de explicat. În general, starea de tristețe apare cu o săptămână înaintea menstruației și poate fi însoțită de irascibilitate, nervozitate, anxietate și chiar panică. 

3. Sarcina și/ sau nașterea

Depresia perinatală, care apare fie înainte de naștere, fie postnatal, implică episoade de tristețe fără motiv, însoțite de îngrijorare și anxietate. Depresia nu trebuie ignorată, iar femeia însărcinată sau lăuză, care este adesea tristă trebuie să apeleze la ajutorul unui terapeut pentru a combate aceste stări. 

Cum combați orice stare de tristețe care apare fără motiv

Iată câteva strategii care te vor ajuta să învingi rapid tristețea, fie ea cu sau fără motiv:

  • vorbește cu cineva drag – fie că vorbești despre stările pe care le ai, fie că abordezi alte subiecte, un lucru este cert: te ajută să discuți cu cineva apropiat. Ideal ar fi să ieși la o cafea cu mama, sora sau prietena cea mai apropiată și să te deconectezi puțin de la gândurile pe care le ai, însă dacă timpul nu îți permite, chiar și un telefon de 10-15 minute îți va schimba starea de spirit. De multe ori, din dorința de a nu îngrijora interlocutorul, ne străduim să părem mai veseli decât suntem, după care putem observa că starea chiar ni s-a schimbat în bine. Așadar, “fake it till you make it”!
  • ieși la o plimbare prin natură – o banală plimbare în parc sau scoaterea câinelui în jurul blocului, îți va stimula producția de serotonină și îți va îmbunătăți instantaneu starea de spirit. Cu cât mergi mai mult pe jos, cu atât mai bine pentru tine, deci dacă timpul îți permite, nu te mulțumi cu o plimbare scurtă.
  • fă sport – știm deja că efortul fizic modifică substanțial chimia creierului, stimulând producția de “hormoni ai fericirii”, așa că nu ar strica un antrenament rapid imediat ce observi că apar stările de tristețe. Poți să faci gimnastică acasă, poți merge la sală, la o oră de dans ori poți ieși cu bicicleta la plimbare – orice tip de mișcare faci, efectul benefic rămâne.
  • folosește-ți simțul umorului pentru a vedea lucrurile din altă perspectivă – chiar dacă nu ai chef sa râzi cu gura până la urechi, câteva minute de stand-up Comedy vizualizate pe YouTube ori 2-3 videoclipuri amuzante de pe Tik-Tok vor schimba acest lucru. Este bine să vedem mereu partea plină a paharului. 
  • ascultă muzica ta preferată – încearcă totuși să eviți melodiile triste, care te poartă către stări de melancolie, și fă-ți mai degrabă un playlist cu melodii ritmate, care te îmbie la dans. Îți vor oferi o energie bună, care te va înveseli pe loc. 

Este firesc să avem de-a face, ocazional, cu câte o stare de tristețe fără motiv, deci nu ar trebuie să ne îngrijorăm. Însă dacă starea persistă zile la rând și ne afectează calitatea vieții, este momentul să apelăm la ajutorul unui specialist. 

PS: Poți afla mai multe despre depresie din acest articol.