Nu este ușor să ai relația mult visată, mai ales după ce fluturii din stomac dispar și chimia nu mai e suficientă. Însă terapia poate ajuta cuplul să rămână sudat, în ciuda greutăților pe care partenerii la întâmpină – iată cum știi că ai nevoie de terapie de cuplu, dar și ce îmbunătățiri poate aduce consilierea de specialitate în viața ta!

 

 Ce probleme ar trebui să trimită cuplul la psiholog 

Atunci când trec prin momentele dificile, partenerii nu știu exact cum sa procedeze pentru a rezolva o problemă, iar de multe ori chiar abordarea greșită este cea care duce la despărțire. Trebuie să îți dorești ca relația să meargă, însă uneori dorința nu este suficientă, ci ai nevoie și de mijloacele necesare. Consilierea terapeutică te poate ajuta să îndrepți lucrurile în relație.

Iată câteva situații în care terapia de cuplu este necesară:

 Adulterul

Atunci când unul dintre parteneri este infidel, celălalt își pierde încrederea. Dacă în urma dezbaterii subiectului aceștia ajung la concluzia că vor să mai dea o șansă relației lor, terapia de cuplu poate fi de mare ajutor. Un terapeut poate ajuta partenerul trădat să accepte situația în care se află și să depășească momentul mai ușor, în timp ce pe cel care a înselat îl va ajuta să înțeleagă de ce a făcut-o și cum trebuie să se comporte pe viitor.

 Probleme de comunicare și certuri frecvente

Dacă orice discuție ia forma unei dispute, mai devreme sau mai târziu, înseamnă că partenerii au probleme serioase de comunicare, care trebuie rezolvate. Chiar și cele mai “nevinovate” certuri ascund probleme mai grave, așa că nu trebuie trecute cu vederea. Un terapeut poate ajuta partenerii să se reconecteze și îi va determina să își amintească ce îi unește.

 Probleme de natură sexuală

Dacă unul dintre parteneri sau chiar amândoi acuză nemulțumiri pe plan sexual, terapia de cuplu poate fi de mare ajutor. În unele cupluri, viața sexuală suferă transformari bruște, ce apar de exemplu odată cu nașterea unui copil, în timp ce în alte cupluri lucrurile se modifică în timp, pe nesimțite. Psihologul va identifica o cauză a acestei probleme și va face recomandările necesare pentru depășirea perioadei de criză și pentru reaprinderea flăcării pasiunii între parteneri.

Situațiile dificile care afectează și cuplul: șomaj, o boală gravă, pierderea unui copil

Unele evenimente neplăcute au un impact puternic asupra viații de cuplu. De pilda, pierderea unui copil, șomajul, lipsa banilor sau îmbolnavirea unuia dintre parteneri sunt situații care pot pune rezistența unui cuplu la încercare. Într-o asemenea situație, terapia de cuplu poate face o diferență majoră în viața de cuplu, precum și în particular, pentru fiecare partener.

 

Situațiile de mai sus sunt doar câteva dintre cele care ar trebui să trimită un cuplu la psiholog. Există însă și situația în care partenerii simt că ceva este în neregulă, că relația se deteriorează pe zi ce trece, însă nu găsesc un motiv anume pentru care se întâmplă acest lucru. Psihologul vă poate ajuta să identificați problema și va veni totodată cu soluții care v-ar putea salva relația.

 

 Cum te poate ajuta terapia de cuplu

Terapia de cuplu îți poate salva relația, însă pe de altă parte te poate ajuta să îți dai seama că te afli într-o relație toxică, care vă afectează atât pe tine, cât și pe partener.

Prima lecție pe care ți-o oferă terapia de cuplu constă în conștientizarea faptului că o relație funcționează atunci când ambii parteneri își iau un angajament și fac tot posibilul pentru ca lucrurile să funcționeze. Iubirea și pasiunea ori interesele comune nu sunt suficiente pentru ca relația să funcționeze pe termen lung și să ofere împlinire partenerilor.

Iată cum te poate ajuta terapia de cuplu:

  • Vă va aminti ție și partenerului de ce sunteți împreună. De multe ori, uităm care sunt motivele care ne aduc împreună și atunci avem nevoie de un reminder.
  • Te va ajuta să îți cunoști și accepți partenerul așa cum e, chiar dacă este foarte diferit de tine.
  • Vă va face pe tine și pe partener să înțelegeți că vă comportați într-o relație în funcție de niște tipare învățate din copilăre – de aceea este atât de greu să ne modificăm atitudinea într-o relație.
  • Vă va face să înțelegeți că problemele într-o relație nu apar niciodată numai din vina unuia dintre parteneri.

 

Terapia de cuplu este extrem de populară mai ales peste Ocean. Multe vedete de renume precum Pink ori Kristen Bell au recunoscut că terapia de cuplu este secretul pentru o casnicie de durată. Dă o șansă relației tale – fă o programare la un psiholog specializat în terapia de cuplu.