Tiroidita autoimună, cunoscută și sub denumirea de tiroidită Hashimoto, este o afecțiune care apare în momentul în care sistemul imunitar atacă celulele glandei tiroide, confundându-le cu agenți invadatori. Află din acest articol tot ce trebuie să știi pentru a identifica această afecțiune, astfel încât să o tratezi cum se cuvine.
Glanda tiroidă este o glandă în formă de fluture, care nu depășește greutatea de 15-20 grame, localizată la nivelul gâtului, în zona mărului lui Adam. Aceasta face parte din sistemul endocrin și are rolul de a produce hormoni care reglează metabolismul.
Boala Hashimoto determină inflamarea cronică a tiroidei, declanșând astfel hipotiroidism. Concret, sistemul imunitar atacă glanda, care în timp își pierde capacitatea de a produce suficienți hormoni tiroidieni. În general, femeile sunt afectate de această afecțiune a glandei tiroide, însă și bărbații și chiar copiii pot avea o asemenea problemă.
Tiroidita autoimună evoluează lent mai ales în primii ani de la declanșare, așa că de multe ori este diagnosticată mai târziu. Simptomele apar când nivelul de hormoni tiroidieni scade atât de mult, încât trădează lentoarea glandei tiroide.
Cuprins articol
Simptome tiroidită autoimună
Semnele și simptomele după care poți recunoaște această afecțiune sunt următoarele:
- oboseală;
- sensibilitate crescută la frig;
- constipație;
- paloarea și uscăciunea pielii;
- umflarea feței, mai ales în zona ochilor (pleoape umflate, pungi sub ochi);
- căderea părului;
- unghii casante;
- creștere inexplicabilă în greutate;
- dureri, crampe și rigiditate musculară;
- dureri articulare;
- sângerări menstruale mai abundente;
- stări depresive;
- probleme de memorie.
Când este cazul să mergi la medic
Dacă observi că apar simptome precum cele descrise mai sus, iar acestea persistă, ba chiar îți afectează calitatea vieții, este cazul să mergi la medic. În urma unui control, medicul îți poate face trimitere pentru analize de sânge, iar astfel tiroidita autoimună poate fi identificată.
Vestea bună este că hormonii care lipsesc pot fi înlocuiți prin tratament medicamentos, iar tiroidita poate fi ținută sub control fără probleme.
Cauzele tiroiditei autoimune
Oamenii de știință nu au reușit încă să identifice motivele pentru care sistemul imunitar atacă în mod necontrolat celulele sănătoase ale glandei tiroide. Există însă câțiva factori care cresc riscul de apariție a acestei boli:
- sexul feminun;
- prezența unei alte afecțiuni autoimune, precum lupus, diabet de tip 1 ori artrita reumatoidă;
- vârsta – în general apare după 30 de ani;
- expunerea la radiații;
- rude de gradul 1 cu afecțiuni autoimune.
Tratamentul tiroiditei autoimune
Tiroidita autoimună se tratează prin administrarea zilnică a unor medicamente care conțin varianta sintetică a hormonilor pe care această glandă nu îi mai produce în cantitățile de care organismul are nevoie. Pacienții diagnosticați cu această boală vor urma acest tratament pe viață, întrucât boala în sine nu poate fi vindecată, ci se tratează numai simptomatic. Aceștia vor fi monitorizați prin analize de sânge făcute periodic și dozele vor fi ajustate în funcție de nevoi.
Dacă urmezi un tratament cu suplimente pe bază de fier, dacă iei medicamente antiacide, suplimente pe bază de calciu ori dacă iei medicamente pentru reducerea colesterolului, este obligatoriu să îți informezi medicul endocrinolog. Asta pentru că medicamentele acestea pot interacționa în mod nedorit cu tratamentul hormonal pentru Tiroidita Hashimoto, iar medicul trebuie să știe ce să prescrie în cazul tău.
Complicațiile tiroiditei autoimune
Lăsată netratată, această afecțiune autoimună poate favoriza apariția unor complicații precum:
- apariția gușei, care nu numai că este inestetică, însă în timp poate cauza disconfort la înghițire sau chiar la respirație;
- afecțiuni cardiace, deoarece tiroidita Hashimoto este asociată cu un nivel mare de colesterol în sânge;
- tulburări psihice, în general depresie sau anxietate;
- nașterea unui copil cu defecte congenitale.
Stil de viață recomandat pacientului cu tiroidită autoimună
Pentru a menține activitatea hormonală a glandei tiroide în parametri, este important să ai și un stil de viață mai sănătos. În primul rând, însă, trebuie să ții cont de recomandarea medicului de a merge la consult endocrinologic în mod regulat, pentru control și analize.
În al doilea rând, este recomandat să acorzi mai multă atenție odihnei, să ai o dietă echilibrată și hrănitoare, să faci mișcare. Dacă întâmpini dificultăți în acceptarea diagnosticului de tiroidită autoimună, mergi la un terapeut care te va ajuta să înțelegi mai bine despre ce este vorba și să accepți mai ușor lucrurile.
Sfaturi pentru o alimentație benefică în cazul tiroiditei autoimune:
- se recomandă limitarea consumului de gluten;
- consumul de zahăr trebuie, de asemenea, restricționat;
- cofeina în exces trebuie evitată, la fel și alcoolul;
- aditivii alimentari reprezintă un pericol pentru glanda tiroidă, dar și pentru întregul organism, așa că trebuie ocoliți și ei;
- intoleranța la lactoză este o problemă pe care mulți pacienți diagnosticați cu Hashimoto o au, de aceea limitarea consumului de produse lactate poate fi recomandată în unele cazuri;
- se recomandă însă alimentele cu potențial antiinflamator precum fructele, legumele, peștele gras și condimentele.
Pont: Aici găsești recomandări de ceaiuri pentru glanda tiroidă.
Comenteaza