Te întrebi de ce ai avea nevoie de aplicații pentru yoga? Fie că practici yoga de multă vreme, fie că abia în timpul pandemiei ai descoperit cu adevărat această activitate, un lucru este cert: în această perioadă este mai greu ca niciodată să avansezi în practica ta, din cauză că nu se mai țin cursurile în varianta clasică, la studio-ul de yoga, cu un instructor care să te ghideze.

Vestea bună este, însă, că există ustensile care te pot ajuta să avansezi în practica yoga, chiar la tine acasă – este vorba despre aplicațiile pe care le poți descărca în propriul telefon. Iată un top 5 al aplicațiilor pe care să le folosești, dacă practici yoga și simți că îți este greu să rămâi consecvent!

Aplicații pentru yoga, care te vor ajuta în practica zilnică

  1. Yoga For Beginners

Așa cum îi spune și numele, această aplicație este pentru începătorii care abia pătrund în tainele acestei practici. Aplicația pune accent mai degrabă pe ashtanga yoga, adică pe yoga sportivă, nu te aștepta, deci, să te ajute foarte tare pe partea de spiritualitate.

Găsești, însă, succesiuni de asane pentru diferite momente ale zilei, în funcție de timpul pe care îl ai la dispoziție ori de numărul de calorii pe care vrei să îl arzi. Aplicația este gratuită și disponibilă atât pentru Android, cât și pentru iOS.

  1. Yoga Studio

Această aplicație îmbină sesiunile de asane cu cele de meditație, fiind mai complexă decât Yoga For Beginners. Ai acces la peste 130 de video-uri cu asane și meditații cu durate cuprinse între 5 și 60 de minute. Ceea ce este deosebit la această aplicație constă în faptul că îți permite să îți personalizezi fiecare sesiune de yoga, asană cu asană, pas cu pas. Video-urile sunt împărțite în funcție de intensitate, durată sau abilitățile practicantului.

Aplicația este gratuită în format standard, însă există unele extraopțiuni contracost cu ajutorul cărora o poți personaliza.

  1. 5 minute yoga

Dacă încă nu ești practicant yoga și vrei să încerci, pentru început, câteva asane simple pentru detensionarea corpului și pentru relaxare, aplicația 5 minute yoga este potrivită pentru tine. Fiecare asană are instrucțiuni clare, astfel încât începătorii nu vor avea probleme în punerea acestora în practică, fără ajutor din partea unui instructor.

Dacă vrei o aprofundare a practicii, această aplicație nu te va ajuta prea tare, fiind mai degrabă potrivită pentru persoanele care vor să folosească asanele în momentele tensionate, pentru o deconectare rapidă de la grijile cotidiene. Aplicația poate fi descărcată gratuit atât pe dispozitivele cu Android, cât și pe cele cu iOS.

  1. Glo

Cea mai apreciată aplicație de yoga este Glo – este evaluată de peste 15.000 de utilizatori ca fiind de nota 4,9 din 5. Această aplicație nu este gratuită, ci costă 99 RON pe lună, însă îți pune la dispoziție o colecție impresionantă de peste 4000 de cursuri de yoga ținute de instructori de top din întreaga lume. Poți alege, în funcție de preferințe, sesiuni de ashtanga yoga, de vinyasa, de hatha-yoga ori de meditație.

Aplicația este potrivită pentru persoanele care vor să aprofundeze practica yoga, însă în această perioadă a pandemiei nu au posibilitatea de a participa fizic la cursuri de yoga.

  1. Gaia

Te preocupă mai degrabă tehnicile de mindfulness decât asanele foarte complexe și partea fizică? Ei bine, Gaia este o aplicație pe placul tău în acest caz. Gaia îți pune la dispoziție peste 8000 de video-uri și programe care îmbină posturile fizice specifice yoga (n.r. asanele) cu meditația, spiritualitatea și vindecarea.

Utilizarea acestei aplicații te va costa 63 RON pe lună, însă este o investiție bună, întrucât îți va oferi o perspectivă mai autentică asupra acestei practici vechi de mii de ani.

Dacă ai participat deja la cel puțin un curs de yoga sub îndrumarea unui instructor cu experiență, aceste aplicații pentru yoga te pot ajuta să rămâi consecvent în practică. Însă dacă este pentru prima dată când iei contact cu yoga, trebuie să știi că doar folosind aceste aplicații nu vei reuși să înțelegi exact despre ce este vorba. Ideal ar fi totuși să apelezi la ajutorul unui instructor, măcar pentru început. Acesta îți recomandă asanele de care ai nevoie, dar totodată îți poate furniza informațiile de care tu ai nevoie la începutul practicii.

Nu considera yoga doar un antrenament fizic care te ajută să te menții în formă, pentru că este mai mult decât atât. Cu ajutorul meditației, în paralel cu asanele, nu numai că vei reuși să te relaxezi și să te detașezi de problemele banale, de zi cu zi, însă vei reuși să guști și din latura spirituală a practicii.