Consumul de merișoare are o mulțime de beneficii pentru sănătate – iată cum să consumi aceste fructe pentru a te bucura de propritățile lor vindecătoare!

Merișoarele sunt fructele arbustului denumit merișor, însă cunoscut în popor mai degrabă sub denumirea de “coacăz de munte”. Acesta crește la altitudini mari, de aceea în România îl găsim în Munții Carpați, în special pe pajiști alpine sau în poienițe. Cu toate că fructele sale pot fi consumate și ca atare, în general ele se comercializează sub forma confiată.

Valori nutriționale pentru 100 g merișoare

Calorii: 46;

Apă: peste 87%;

Proteine: 0,4 g;

Carbohidrați: 12,2 g;

Zaharuri: 4 g;

Fibre: 4.6 g;

Grăsimi: 0,1 g.

De asemenea, fructele de merișor conțin concentrații semnificative de vitamina C, mangan, Vitamina E, vitamina K1, dar și cupru.

Beneficiile merișoarelor

Indiferent de forma sub care alegi să le consumi, fructele de merișor au o mulțime de efecte benefice pentru organism – iată care sunt acestea!

Sunt benefice pentru tractul urinar. În tratarea infecțiilor urinare, medicii adesea recomandă folosirea unor suplimente cu extract de merișor. Asta pentru că anumiți antioxidanți care se regăsesc în concentrații mari în merișoare împiedică multiplicarea bacteriană la nivelul tractului urinar. Asta nu înseamnă că tratamentul medicamentos nu mai este necesar, ci că merișoarele pot fi folosite în paralel cu medicamentele prescrise de specialist, pentru accelerarea vindecării, dar și pentru ameliorarea simptomatologiei.

În general, infecțiile urinare apar când bacteria intestinală E. coli se prinde de pereții vezicii, însă antioxidanții din merișoare împiredică atașarea acestei bacterii – asta înseamnă că aceste fructe pot fi folosite și pentru prevenția infecțiilor urinare, nu numai pentru tratarea acestora.

Au un impact pozitiv asupra sistemului cardiovascular. Unele studii sugerează faptul că merișoarele consumate în mod regulat pot reduce riscul de afecțiuni cardiovasculare, în special la persoanele predispuse unor asemenea probleme. Totodată, aceleași studii arată și că suplimentarea consumului de merișoare poate îmbunătăți nivelul de colesterol HDL, cunoscut mai degrabă sub denumirea de “colesterol bun”.

Îmbunătățesc digestia și te pot ajuta să slăbești. Merișoarele sunt alcătuite aproape în proporție de 90% din apă, însă restul de până la 100% este alcătuit din fibre și carbohidrați. Aportul ridicat de fibre din merișoare fac din aceste fructe un aliat pentru digestie, dar și pentru siluetă.

Susțin sistemul imunitar. Fiind bogate în vitamine și antioxidanți, merișoarele pot fortifica sistemul imunitar, reducând riscul de îmbolnăvire.

Cum consumi corect merișoarele

Merișoarele pot fi consumate atât proaspete, cât și congelate, confiate, uscate, sub formă de ceai sau suc ori chiar sub formă gătită, în diverse preparate (sosuri, dulcețuri). Consumate proaspete ori neprocesate termic, acestea oferă cea mai mare concentrație de substanțe nutritive, însă proprietățile terapeutice nu se pierd, dacă sunt consumate sub altă formă.

Iată câteva moduri în care poți consuma merișoare:

 • Deshidratate, sub formă de gustare între mese, alături de mix de nuci și semințe;
 • Pe post de ingredient în smoothieuri;
 • Pe post de ingredient în brioșe, fursecuri sau prăjituri;
 • În salate;
 • În sosuri pentru fripturi.

Rețetă de suc de merișoare

Ingrediente pentru 8 pahare:

 • 2 căni de merișoare (proaspete sau congelate);
 • 2 căni de apă;
 • 1 ½ lingură de zeamă de lămâie;
 • îndulcitor la alegere – miere naturală, sirop de arțar ori îndulcitor cu stevia.

Mod de preparare:

Pune apa și merișoarele în blender și transformă-le într-un lichid. Strecoară sucul din blender, apoi încorporează zeama de lâmâie și îndulcește după gust. Servește sucul de merișoare proaspăt.

Cum prepari ceai de merișoare

ceai_de_merisoare

Foto: Pinterest

În special când suferi de infecții urinare, dar nu numai, poți consuma ceai de merișoare pentru a te bucura de efectele benefice ale acestor fructe.

Ingrediente 14 cești de ceai de merișoare:

 • 12 cești de apă;
 • 350 g merișoare;
 • zeama de la 2 portocale;
 • zeama de la 2 lâmâi;
 • 2 bețe de scorțișoară;
 • zahăr sau miere, după gust.

Mod de preparare:

Într-o cratiță încăpătoare, pune apa și merișoarele la fiert. După ce începe să clocotească, lasă focul mic și fierbe timp de 30 de minute. La final, adaugă restul ingredientelor, acoperă cu un capac și lasă încă o oră. Servește apoi ceaiul.

Cum prepari sirop de merișoare

Pentru a prepara 1 ¼ cană de sirop de merișoare ai nevoie de:

 • 1 cană de apă;
 • 2 căni de merișoare, pisate cu lama cuțitului;
 • 1 cană de zahăr.

Mod de preparare:

Pune apa, zahărul și merișoarele la fiert pe foc mic, într-o crăticioară. Lasă să fiarbă în jur de 25 de minute, până când fructele se înmoaie.

Strecoară siropul, apoi lasă-l la răcit. Transferă-l într-un recipient cu închidere ermetică și ține-l la frigider cel mult 2 săptămâni.