Probioticele sunt microorganisme vii, care se regăsesc atât în alimentele fermentate, cât și sub forma unor suplimente alimentare. Ele contribuie în mod activ la menținerea sănătății sistemului digestiv, combătând și, totodată, prevenind probleme gastrointestinale. Așadar, sunt “bacterii bune”, care reechilibrează flora intestinală.

Cum te ajută probioticele

Tratează și previn diareea, mai ales dacă aceasta este cauzată de administrarea antibioticelor. Antibioticele distrug flora intestinală, declanșând astfel episoade diareice. Pe de altă parte, însă, probioticele reechilibrează această floră, reglând astfel tranzitul intestinal.

Mai mult decât atât, probioticele sunt eficiente și în tratarea diareei de cauză infecțioasă.

Ameliorează bolile inflamatorii gastrointestinale precum boala Crohn sau colita ulcerativă. Aceastea sunt afecțiuni incurabile, care se manifestă episodic. Administrarea probioticelor poate reduce severitatea unui puseu al bolii și poate, totodată, să prelungească fazele de remisiune, adică cele în care boala este latentă.

Sindromul de intestin iritabil poate fi și el ameliorat cu ajutorul tratamentului cu probiotice. Simptome precum balonarea, diareea, flatulența sau chiar constipația pot fi mai puțin deranjante în urma administrării probioticelor.

Pot reduce severitatea eczemelor și alergiilor, în unele cazuri, mai ales la copii. Un studiu a demontrat că simptomele specifice eczemei au fost ameliorate după ce copiilor li s-a administrat lapte cu probiotice, în comparație cu eczema copiilor care au primit lapte obișnuit și nu au suferit nicio modificare.

Trebuie menționat și faptul că probioticele pot reduce răspunsul inflamator declanșat din cauza alergiei sau intoleranței la lactoză.

Îți pot fortifica sistemul imunitar, prin inhibarea multiplicării bacteriilor dăunătoare. Oamenii de știință au descoperit că există o legătură strânsă între flora intestinală și modul în care sistemul imunitar funcționează.

Te ajută să slăbești. Probioticele contribuie la procesul de slăbire în 3 feluri diferite: contribuie la menținerea sațietății, accelerează procesul de ardere a caloriilor și împiedică depozitarea grăsimilor.

Contribuie la menținerea sănătății sistemului urogenital. Ca și intestinul, și vaginul are o floră care trebuie menținută în echlibru. Însă tratamentele cu antibiotice, spermicidele, anticoncepționalele și nu numai pot cauza dezechilibre la nivelul acestei flore, permițând astfel microorganismelor dăunătoare să se multiplice. Tratamentul cu probiotice poate reechilibra microflora vaginală și poate, astfel, să combată sau să prevină probleme precum vaginoza de cauză bacteriană, infecțiile fungice precum candidoza ori chiar infecții ale tractului urinar.

Probioticel și modul de administrare

Probioticele pot fi consumate atât sub formă de alimente fermentate – chefir, iaurt, murături, cât și sub forma unei pilule, adică a unui supliment alimentar.

Consultă-te cu medicul sau cu farmacistul cu privire la tipul de probiotice pe care să le administrezi sub forma suplimentelor dietetice. De asemenea, este important să citești recomandările făcute de producător cu privire la administrarea acestora. În timp ce unele ar trebui administrate pe stomacul gol, în cazul altora este indicat să le iei în timpul mesei.

Alimentele pe care le consumi în timp ce iei probioticele pot favoriza absorbția acestora, optimizând astfel efectele. Printre aceste alimente se numără: laptele degresat, ovăzul, alimentele bogate în zaharuri sau carbohidrații.

În ceea ce privește doza zilnică administrată, studiile arată că este nevoie de minimum 100 de milioane de microorganisme, ideal chiar 1 miliard, ca să ajungă în intestine, astfel încât să existe beneficii pentru sănătate. Mare atenție, așadar, la concentrația de culturi vii din suplimentele pe care le alegi.

Multe dintre culturile vii pot muri în perioada de depozitare, de aceea este bine să respecți recomandările cu privire la locul în care să ții flaconul de suplimente cu probiotice, precum și termenul de valabilitate. Dacă administrezi probioticele după ce se încheie perioada de valabilitate, în mod cert nu vor mai avea niciun efect.

Tipul de probiotice administrate poate fi ales și în funcție de cauza pentru care le iei. De pildă, Lactobacilus și Bifidobacterium sunt benefice indiferent de afecțiune, însă Saccharomyces boulardii este foarte eficient în tratarea diareei cauzată de tratamentul cu antibiotice. Probioticele Escherichia coli Nissle sunt de ajutor în tratarea colitei ulcerative. Medicul tău este în măsură să îți facă recomandările necesare, în funcție de problemele tale de sănătate și rezultatele pe care vrei să le obții.

Posibile efecte adverse ale probioticelor

Probioticele nu cauzează, în general, efecte adverse notabile. Pot apărea, în unele cazuri, simptome precum balonarea sau flatulența, pe fondul administrării unor asemenea suplimente alimentare. Însă după câteva zile, acestea vor dispărea, întrucât flora intestinală se va regla.