Pe 30 noiembrie, în fiecare an, creștinii prăznuiesc ziua Sfântului Andrei, care este și ocrotitorul României. De această zi sunt legate însă o serie de tradiții și superstiții, ziua de Sfântul Andrei fiind asociată nu numai cu începutul iernii, ci și cu coborârea spiritelor pe pământ și cu veșnica luptă care să dă între bine și rău.

Protejarea de strigoi cu usturoi și ritualuri

În popor se spune că în Ajun de Sfântul Andrei, adică pe 29 noiembrie, strigoii umblă pe pământ așa că trebuie să ne protejăm. Strigoii sunt spiritele celor care au murit dar nu au trecut în lumea cealaltă și umblă pe pâmânt, negăsindu-și liniștea. Aceștia pot lua viața rudelor, pot provoca boli, dar și alte suferințe, de aceea se folosesc mai multe ritualuri pentru a proteja gospodăria și animalele de strigoi.
Ușile și ferestrele casei se ung cu usturoi, la fel și cele ale grajdurilor, astfel încât spiritele rele să fie ținute la distanță. Animelelor din gospodărie li se dă să bea apă cu agheasmă și mâncare în care se pune puțin busuioc sfințit.
Tot cu scopul de a ține răul la distanță, gospodinele întorc toate paharele și vasele cu gura în jos în noaptea de Sfântul Andrei.

Visarea ursitului în noaptea de Sfântul Andrei

Fetele nemăritate care doresc să își viseze ursitul trebuie să margă la biserică și să ceară preotului un fir de busuioc sfințit. Înainte de culcare, acestea vor așeza busuiocul sub pernă și peste noapte sortitul li se va arăta în vis.
Un alt obicei care promite visarea viitorului soț este acela al preparării turtei “de Indrei”. Fetele tinere frământau o turtă din apă, făină și sare în cantități egale. Înainte de culcare, acestea mâncau toată turta și peste noapte, sortitul avea să vină în vis cu o cană de apă.
În unele zone ală țării, pentru a își visa viitorul soț, fetele tinere țin două lumânări aprinse în mână și se apleacă asupra unei căni pline cu apă, în care a fost pusă o verighetă sfințită. Se spune că la suprafața apei se va contura chipul ursitului.
Dacă o fată nemăritată a pus deja ochii pe un bărbat, aceasta poate face ceva pentru a îl cuceri. Concret, la miezul nopții de Sfântul Andrei, trebuie să întoarcă un ulcior cu gura în jos, iar pe fundul acestuia va arde 3 cărbuni încinși, spunând numele celui iubit.
O tânără fără soț poate, în noaptea de Sfântul Andrei, să afle dacă anul ce vine se va mărita. Aceasta trebuie să facă un colac din aluat dospit, iar la final, în mijlocul acestuia să înfigă un cățel de usturoi. Preț de o săptămână, colacul este lăsat într-un loc călduros, iar dacă usturoiul încolțește, atunci anul următor fata se mărita. Dacă nu, mai are de așteptat.

Grâul încolțit, recolta și prosperitatea familiei

Una dintre cele mai cunoscute și practicate tradiții in Ajunul de Sfântul Andrei este cea a grâului pus la încolțit. În fiecare casă, fiecare membru al familiei își pune grâu la încolțit într-un recipient și are grijă de el până la final de an. Dacă grâul încolțește, înseamnă că urmează un an îmbelșugat, cu recoltă bogată și prosperitate în familie. Membrul familiei care are cel mai bogat și bine dezvoltat grâu va fi cel mai norocos în anul ce urmează.
Pentru ca anul ce vine recolta să fie una bogată, femeile trebuie să împartă grâu fiert, cu zahăr, miere și nucă. Abia după ce au împărțit prin vecini, au voie să mănânce și cei din casă, niciodată înainte.
Tot pentru a atrage prosperitatea se aruncă și boabe de grâu pe coșul casei în ziua de Sfântul Andrei.

Ritualuri care te păzesc de lupi

Se spune că de Sfântul Andrei se adună lupii în haite, pregătindu-se pentru iarna ce începe. De aceea, în popor, ziua aceasta mai este denumită și Ziua lupului.
Pentru a fi protejat de lupi nu trebuie să muncești în această zi sfântă, dar nici să pleci la drum, pentru că altfel lupii te vor ataca. În credința populara, treburile făcute în gospodărie atrag lupii, de aceea de Sfântul Andrei nu se mătură, nu se face curat la animale, nu se piaptănă, nu se dă cu împrumut.