Statisticile arată că 4,8% din populația Statelor Unite ale Americii se confruntă cu problema medicală numită transpirație abundentă sau hiperhidroză. Raportat la nivel mondial, specialiștii consideră că aproximativ 3 din 100 de persoane suferă de transpirație excesivă și că jumătate dintre aceștia nu au recunoscut problema în fața medicului lor.

În plus, un studiu realizat tot peste ocean și prezentat în 2017 la întâlnirea anuală a Academiei Americane de Dermatologie, arată că 1 din 5 adolescenți suferă de hiperhidroză. Mai mult de 25% dintre aceștia afirmă chiar că simptomele s-au instalat în jurul vârstei de 10 ani sau mai devreme. Iar 75% dintre adolescenții participanți la studiu au recunoscut că transpirația excesivă îi împiedică să ducă o viață normală și să se integreze în colectivitate.

Transpirația abundentă este, așadar, o problemă medicală, ce trebuie analizată și abordată în consecință.

Cum se manifestă transpirația abundentă

Foarte mulți pacienți care aleg să nu meargă la medic fac acest lucru fiindcă nu pot stabili cu precizie dacă transpiră excesiv sau, de fapt, se înscriu în limitele normale. Răspunsul ar fi, spun specialiștii, că nu contează doar cât de mult transpirăm, ci și când transpirăm. Pacienții cu hiperhidroză transpiră frecvent fără niciun motiv precum efortul fizic, temperatura exterioară ridicată, febra, emoțiile sau anxietatea.

Așadar, ar fi indicat să discuți cu medicul tău dacă transpiri fără motive aparente:

 • Transpiri chiar și când nu faci efort, ci stai, de exemplu, relaxat pe canapea
 • Transpiri și la temperaturi moderate sau scăzute, chiar și atunci când îți este frig
 • Transpiri în lipsa unor schimbări hormonale precum menopauza (bufeuri)

Transpirația abundentă poate să apară atât la nivel local – în zona axilelor, de exemplu, cât și la nivel generalizat, în mai multe zone ale corpului. Statistic, 70% dintre pacienții cu hiperhidroză au manifestări localizate – axile, spate, piept, ceafă sau frunte.

Cauzele transpirației abundente

Hiperhidroza poate fi împărțită, din punctul de vedere al cauzei, în două mari categorii.

Hiperhidroza primară focală este cea care debutează în copilările sau adolescență și nu are o cauză fizică aparentă. Pacienții cu acest tip de transpirație excesivă nu suferă de nicio afecțiune sau dezechilibru ce ar putea favoriza o astfel de manifestare. Sunt astfel diagnosticați pe baza anamnezei și încearcă, pe tot parcursul vieții, să reducă simptomele prin diferite metode indicate de medic.

Pe de altă parte, hiperhidroza generală secundară este, practic, un simptom sau o complicație a unei alte afecțiuni. Pacienții cu acest tip de afecțiune transpiră abundent pe toată suprafața corpului și, extrem de important, transpiră abundent pe parcursul nopții.

Printre afecțiunile sau schimbările din organism ce pot duce la transpirație abundentă se numără:

 • Menopauza și pre-menopauza
 • Sarcina și schimbările hormonale ce apar imediat după naștere
 • Afecțiunile glandei tiroide
 • Diabetul
 • Artrita reumatoidă
 • Alcoolismul și consumul de droguri
 • Bolile infecțioase precum tuberculoza
 • Parkinson
 • Insuficiența cardiacă
 • Accidentul vascular cerebral și infarctul
 • Anumite tipuri de cancer
 • Anxietatea severă și atacurile de panică

Există și situații în care hiperhidroza apare ca urmare a unor tratamente sau schimbări în stilul de viață al pacienților, precum anumite medicamente anti-psihotice, tratamente de reducere a tensiunii arteriale, unele antibiotice și chiar unele suplimente alimentare cu vitamine și minerale.

Din cauza multiplelor cauze posibile, este indicat să te adresezi medicului pentru investigații suplimentare, înainte de a recurge la orice formă de tratament sau remediu. Doar cunoașterea cauzei exacte a transpirației tale excesive te poate ajuta să găsești soluția.

Remedii împotriva transpirației abundente

Soluțiile pentru reducere transpirației abundente depind, așa cum menționam anterior, de cauza apariției hiperhidrozei. Există, însă, și o serie de recomandări generale pentru îmbunătățirea calității vieții persoanelor ce suferă de această afecțiune. Iată câteva dintre ele:

 • Optează pentru îmbrăcăminte din materiale ușoare și naturale, precum bumbacul și mătasea, care nu vor stoca umezeala. O soluție eficientă sunt și produsele destinate sportivilor de performanță, fiindcă materialele respective sunt gândite astfel încât să se usuce foarte ușor și rapid.
 • Folosește săpunuri și geluri de duș antibacteriene, pentru a reduce riscul de a suferi de un miros neplăcut al pielii. Este util să ai mereu cu tine o mică trusă cosmetică cu antiperspirant și un set de șervețele igienizante.
 • Evită alimentele picante, băuturile sau mâncărurile extrem de fierbinți, nu ieși din casă la ore de vârf în zilele caniculare sau, altfel spus, evită acțiunile ce pot agrava și favoriza transpirația abundentă.
 • Discută deschis cu cei din jurul tău fără să te simți jenat. Explică-le mai multe despre afecțiunea de care suferi și astfel îți vei reduce stările de anxietate în prezența prietenilor, familiei sau colegilor de serviciu.

În cazul hiperhidrozei primare focale, ameliorarea se face la nivel local, prin diferite mijloace indicate și recomandate de medic. În funcție de severitate și de disconfortul pacientului, pot fi suficiente antiperspirante speciale sau pot fi necesare intervenții chirurgicale.

Cele mai recomandate soluții pentru acești pacienți sunt:

 • Antiperspirantele cu o capacitate mare de a reduce transpirația, disponibile, în general, în farmacii sub formă de stick, spray sau roll.
 • Medicamentele ce acționează la nivelul glandelor sebacee, reducând activitatea acestora.
 • Injecțiile cu botox în zona axilelor, pentru a reduce răspunsul nervos local și implicit nivelul de transpirație.
 • Iontoforeza, o terapie ce utilizează impulsuri electrice reduse asupra glandelor sebacee.
 • Intervențiile chirurgicale de extirpare a glandelor sebacee.
 • MiraDry, terapie bazată pe energie termică, ce elimină glandele sebacee de la nivelul axilelor.

Nu în ultimul rând, există soluții și pentru pacienții cu hiperhidroză generală secundară, însă în cazul acestora ameliorarea se face mai degrabă la nivelul afecțiunii ce determină transpirația excesivă.

Dacă hiperhidroza este un simptom sau o complicație a unei afecțiuni cronice sau acute, odată ce această afecțiune este ținută sub control și tratată, cel mai probabil că transpirația va reveni la normal, odată cu dispariția altor simptome asociate.