Suzeta este recomandată mai ales în primele 6 luni de viață ale copilului, întrucât reduce considerabil riscul de sindrom de moarte subită a nou-născutului. Însă după ce această perioadă trece, cel mic poate renunța fără probleme la acest accesoriu.

Există, bineînțeles, copii care nu sunt obișnuiți deloc cu suzeta, ceea ce nu este greșit. Fiecare bebeluș are propriile preferințe și este bine să ne ghidăm după ele.

Cu cât amâni “înțărcarea” de suzetă mai mult, cu atât mai greu îți va fi, întrucât odată cu împlinirea vârstei de 9 luni, copilul dezvoltă un atașament emoțional față de ea.

Potrivit specialiștilor, copiii sunt, în general, pregătiți emoțional să renunțe la suzetă la vârsta de 2-4 ani. Nu este indicat să amâni mai mult decât atât dezvățarea celui mic de suzetă, pentru că poate favoriza probleme dentare și totodată poate cauza și întârzieri în ceea ce privește dezvoltarea limbajului. Copiii care folosesc suzeta excesiv, după ce trec de vârsta de 4 ani, sunt predispuși să dezvolte probleme de atașament la maturitate.

Unele mămici preferă să aleagă varianta mai rapidă de renunțare la suzetă, prin confiscarea bruscă a acesteia. În această situație, părinții trebuie să fie foarte răbdători și determinați, pentru că cel mic își va arăta nemulțumirea în cel mai zgomotos mod posibil. Pe de altă parte însă, supărarea nu va dura mai mult de 3-4 zile, până când va reuși să uite de ea.

Dacă, pe de altă parte, preferi dezvățarea treptată a celui mic de suzetă, specialiștii susțin că trebuie să depui eforturi susținute în aceasă direcție încă de când bebelușul este foarte mic. Concret, trebuie să îl pregătești mintal pentru ce urmează, amintindu-i, când și când, că va veni o zi în care se va face suficient de mare încât să renunțe la suzetă pentru că nu va mai avea nevoie de ea.

Trucul prin care îți poți determina copilul să renunțe mai ușor la suzetă

Înțeapă suzeta celui mic cu un ac, astfel încât tot aerul să iasă din ea. Lipsa aerului schimbă textura suzetei, ceea ce face utilizarea acesteia mult mai puțin plăcută pentru copil. Așadar, cel mic își va pierde mai rapid interesul pentru accesoriul de care nu vrea să se despartă în ruptul capului.

Pont: Mare atenție să nu faci o gaură prea mare, pe care cel mic o poate lărgi cu dinți, reușind astfel să rupă bucăți din suzetă cu care se poate îneca ușor.

Alte ponturi de folos:

  • Încurajează-l pe cel mic să se atașeze de alt obiect, astfel încât să îi fie mai ușor să renunțe la suzetă. De pildă, poți încerca să îl obișnuiești să doarmă cu o figurină de pluș ori cu o păturică anume, care să îi ofere confortul de care are nevoie pentru a se simți bine.
  • Spune-i povești în care personajul principal renunță la suzetă pentru că a crescut și nu mai are nevoie de ea.
  • Explică-i cum copiii mari trebuie să ofere suzetele lor nou-născuților, așa cum și lui i-a fost oferită suzeta de un copil mai mare. Pregătiți împreună o cutie de cadou în care puneți suzetele și promite-i că le vei da copiilor mai mici de la grădiniță.
  • Promite-i ceva în schimbul suzetei la care renunță – o jucărie la alegere din magazinul preferat sigur îl va convinge.
  • Dacă simți că nimic nu funcționează, poți încerca să înmoi suzeta în zeamă de lămâie, astfel încât copilul să o respingă imediat.
  • Nu pune presiune pe el, mai ales dacă simți că nu este deloc pregătit pentru această schimbare. Mai amână momentul și în acest timp pregătește-l pas cu pas. De multe ori, copiii care nu sunt pregătiți deloc să renunțe la suzetă, dezvoltă prostul obicei de a își suge degetul, iar acesta este mult mai dăunător pentru dentiție decât suzeta.
  • Nu îl compara cu alți copii care poate sunt chiar mai mici decât el și au renunțat la suzetă – acest lucru îl va frustra și nu îl va ajuta deloc.

Fiecare copil este diferit, așa cum fiecare familie este unică. Folosește metodele cele mai potrivite în cazul tău și nu încerca să te încadrezi în reguli și rigori fără sens.