Tusea seacă este un reflex natural, care apare odată cu nevoia de curățare a căilor respiratorii de agenți iritanți. De cele mai multe ori, tusea ocazională nu reprezintă un motiv de îngrijorare, însă dacă aceasta devine persistentă, poate indica o problemă de sănătate mai serioasă și nu ar trebui neglijată.
Tusea seacă, spre deosebire de cea productivă, nu determină eliminarea de mucus. Aceasta apare însoțită de senzația de disconfort la nivelul gâtului, descris, de cele mai multe ori, ca o senzație de gâdilat. Medicii clasifică tusea seacă în două categorii: acută și cronică. Dacă acest simptom persistă mai mult de 8 săptămâni, putem vorbi despre tuse cronică.
Cuprins articol
Cauzele ce provoacă tusea seacă
Există mai multe motive pentru care acest tip de tuse apare, însă cel mai des întâlnit în această perioadă este infecția cu SARS-CoV-2. Mai jos vei găsi principalele cauze pentru tusea seacă, începând cu Covid-19.
Covid-19
Tusea seacă este unul dintre cele mai comune simptome ale infecției cu noul coronavirus. Aceasta apare însoțită de simptome precum: febră, oboseală accentuată, dureri musculare, congestie nazală, durere în gât ori diaree. Nu există încă un tratament care să vindece infecția cu SARS-CoV-2, însă paracetamolul este folosit pentru ameliorarea simptomelor. Pentru tusea seacă medicul poate recomanda siropuri de tuse ori medicamente antitusive. Respectă recomandările medicului de familie și apelează la ajutor medical de urgență dacă apar dificultăți respiratorii în timpul infecției.
Astm
Această afecțiune este caracterizată de îngustarea căilor respiratorii. În general, tusea pacienților cu astm este seacă și apare în paralel cu simptome precum: wheezing (n.r. respirație șuierătoare), dispnee, durere în piept. Pacienții care suferă de astm sunt tratați cu bronhodilatatoare sub formă de spray, mai ales în timpul crizelor de astm.
Răceală sau gripă
Virozele respiratorii pot cauza, de asemenea, tuse seacă. În general, tusea seacă este un simptom care persistă mult timp după o răceală sau gripă. De multe ori dispare abia după 6-8 săptămâni. Siropurile de tuse, lichidele calde și antiinflamatoarele pentru gât pot ameliora tusea de acest fel.
Boala de reflux gastroesofagian
Persoanele care suferă de hiperaciditate la stomac pot avea de-a face cu tuse seacă, însă care apare odată cu simptome precum durere în piept, răgușeală, arsuri gastrice și regurgitarea unor alimente și/ sau băuturi.
Expunerea la agenți iritanți
Fumul de țigară, mirosul soluțiilor de curățare, poluarea, praful și polenul sunt doar câteva exemple de agenți care pot irita căile respiratorii superioare, declanșând tuse seacă. Medicul tău îți poate face recomandările necesare, în funcție de factorii care îți provoacă probleme.
Alte posibile cauze care pot declanșa tusea seacă sunt:
- Cancerul pulmonar;
- Infarctul;
- Tratamentul cu anumite medicamente precum inhiborii ACE.
Cum tratezi tusea seacă
Dacă tusea este ocazională, îți va trece de la sine, fără să fie necesar să faci anumite demersuri în acest sens. Pe de altă parte, însă, tusea seacă acută sau cronică poate avea nevoie de tratament. Chiar dacă nu este îngrijorătoare și nu îți pune sănătatea în pericol, acest tip de tuse poate afecta considerabil calitatea vieții, așa că cel mai bine ar fi să o tratezi cât mai rapid.
Medicul îți poate face recomandări pentru tratarea tusei, în funcție de cauzele și particularitățile acesteia. Pe lângă siropurile de tuse și medicamentele antitusive, există și o mulțime de remedii naturiste la îndemână, care pot ameliora sau chiar trata tusea.
Mierea, de pildă, are proprietăți antiinflamatoare și calmează iritația de la nivelul căilor aeriene superioare, dar și din gât. Poți consuma mierea ca atare, dar și în ceaiuri călduțe.
Gargara cu apă salină este, de asemenea, recomandată pentru ameliorarea tusei. Dizolvă ½ linguriță de sare într-un pahar de 100 ml de apă și fă gargară cu acest amestec preț de 30 de secunde. La final, scuipă apa.
Ceaiul de cimbru, de turmeric, de lemn dulce ori de mentă este, de asemenea, foarte eficient în tratarea tusei.
Uscăciunea aerului poate agrava tusea, așa că nu ar fi rău să te asiguri că aerul din casă nu este prea uscat, mai ales pe timpul iernii, când încălzirea camerelor poate afecta umiditatea aerului. Tot ce trebuie să faci este să pui un recipient cu apă pe caloriferul din camera în care dormi. Un duș sau o baie fierbinte poate calma, de asemenea, tusea, asta pentru că aburii din baie au efect relaxant pentru căile respiratorii superioare.
În cazul în care tusea nu dispare în cel mult 2 luni, indiferent de tratamentele și remediile încercate, este indicat să apelezi la ajutorul unui specialist. Un medic pneumolog îți va face recomandările potrivite.
Comenteaza