Uleiul de măsline este un ingredient-minune în dieta mediteraneeană datorită conținutului bogat de antioxidanți și grăsimi sănătoase. Potrivit experților, acest ulei protejează organismul de îmbătrânirea celulară, iar beneficiile sale vin din faptul că nu trece printr-un proces complex de procesare. Află totul despre uleiul de măsline și efectele sale de la interior spre exterior.

Cum a apărut uleiul de măsline

Măslinii își au originea în zona mediteraneeană și au fost cultivați pentru prima dată acum 6000 de ani. Prin presarea măslinelor, oamenii au observat că pot extrage uleiul și au început să îl folosească atât în preparate gătite, cât și în preparate crude. Hipocrate a fost prima persoană care a înțeleg că uleiul de măsline are și proprietăți de vindecare și a început să îl folosească la tratarea rănilor și a leziunilor de pe piele. Până în Evul Mediu și-a extins proprietățile miraculoase, devenind un remediu și pentru dureri de gât, iar în zilele noastre, este folosit inclusiv în industria cosmetică.

Tipuri de ulei de măsline

Uleiul de măsline are numeroase proprietăți, dar înainte să le afli, trebuie să cunoști tipurile existente pe piață și să îl alegi pe cel mai bun. Potrivit specialiștilor, există 4 tipuri diferite din acest ulei.

1. Uleiul de măsline extravirgin este cel mai bun pentru consumul uman, iar pentru a fi certificat astfel, produsul trebuie să îndeplinească unele condiții:

  • Trebuie să provină din presarea măslinelor proaspete, în primele 24 de ore de la recoltare.
  • Trebuie să fie extras fără folosirea substanțelor chimice sau a căldurii excesive.
  • Nivelul de acizi grași trebuie să fie sub 0.8%.
  • Trebuie să aibă gust și aromă perfecte.

2. Uleiul de măsline virgin provine, de asemenea, prin presarea imediată a măslinelor și are un nivel de acizi grași sub 2%. Este inferior în calitate uleiului de măsline extra virgin, iar intensitatea aromei este mai slabă.

3. Uleiul de măsline rafinat este preparat cu ajutorul unor agenți precum acizii și prin folosirea căldurii. Astfel, uleiul se extrage din pulpa ce rămâne după prima presare a măslinelor, iar rezultatul este un produs mult mai gras și mai acid, cu o aromă săracă și fără antioxidanți.

4. Uleiul din tescovină de măsline conține o cantitate foarte mică de ulei de măsline. Este produs prin încălzirea măslinelor, iar uleiul este extras prin folosirea unui solvent. Produsul rezultat este trecut printr-o nouă procesare, astfel că, la final, nivelul de antiodixanți rămas va fi extrem de mic.

Câte calorii are uleiul de măsline

Uleiul de măsline are cea mai mare cantitate de acizi grași monosaturați dintre toate tipurile de uleiuri. Studiile au arătat că oamenii care consumă aceste grăsimi au un nivel mai mic al colesterolului total și riscuri reduse de a suferi de boli cardiace. În aceste condiții, ai toate motivele să gătești cu ulei de măsline, dar sigur vei dori să știi cu exactitate ce beneficii nutriționale îți aduce. Acest ingredient are, în compoziția sa, și vitaminele K și E, alături de antioxidanții despre care ai aflat deja.

14 grame de ulei de măsline, adică o lingură, conțin:

  • 120 de calorii;
  • 14 g grăsimi sănătoase;
  • 0 carbohidrați;
  • 0 proteine;
  • 0 sodiu.

Beneficiile uleiului de măsline pentru organism

Uleiul de măsline a atras atenția oamenilor de știință, care au efectuat numeroase studii pentru a-i descoperi proprietățile. Dacă vrei să te bucuri de beneficiile acestui produs trebuie să consumi doar ulei extra-virgin.

1. Uleiul de măsline este bogat în grăsimi mono-saturate. Mai exact, 73% dintre grăsimile găsite în acest ulei sunt, de fapt, acid oleic, o substanță ce reduce inflamația și previne mutații în genele responsabile cu apariția cancerului, potrivit cercetătorilor. Dacă nu știai, acizii grași monosaturați sunt foarte rezistenți la temperaturi ridicate, așa că poți folosi acest ulei și la gătit.

2. Uleiul de măsline ține departe și inflamația, una dintre principalele cauze ce duc la apriția bolilor cronice. Antioxidanții sunt cei care luptă cu radicalii liberi și previn apariția procesului inflamator. Unii cercetători susțin că oleocanthalul, unul dintre compușii ce se regăsesc în uleiul de măsline, acționează asemenea ibuprofenului. În plus, și acidul oleic, principalul acid gras din acest produs, reduce nivelul proteinei C reactive, un marker important în inflamație.

3. Uleiul de măsline scade riscul accidentului vascular cerebral. Acest atac apare din cauza unui blocaj ce apare în circulația sângelui sau a unul cheag de sânge care s-a spart. Legătura dintre uleiul de măsline și AVC a fost studiată intens, iar cercetările au arătat că oamenii care consumă acest tip de grăsime au un risc mai mic de a suferi e un astfel de episod.

4. Uleiul de măsline scade riscul apariției bolilor cardiace prin faptul că ține inflamația departe și menține colesterolul în limite normale. În plus, îmbunătățește pereții vaselor de sânge și previne apariția cheagurilor. Specialiștii au observat că oamenii care consumă ulei de măsline au tensiunea arterială în limite normale, așa că nu ezita să îl incluzi în dietă, mai ales dacă ai cazuri de boli cardiace în familie.

5. Uleiul de măsline nu îngrașă, datorită nivelului ridicat de grăsimi sănătoase. Consumat în limite normale, reduce senzația de foame și poftele nesănătoase, astfel că te ajută să menții o greutate normală.

6. Uleiul de măsline protejează și împotriva bolii Alzheimer. Această afecțiune neuro-degenerativă apare în urma depunerii plăgilor de beta-amiloidă în celulele din creier. Un studiu efectuat pe șoareci a arătat că substanțele din ulei de măsline ajută la eliminarea acestor depuneri.

7. Consumul acestui ulei scade și riscul apariției diabetului de tip 2 și a artritei reumatoide.

Uleiul de măsline pentru păr și piele

Uleiul de măsline nu este eficient doar pentru interior, ci face minuni și la exterior. Știm că ai o mulțime de opțiuni frumos ambalate pentru îngrijirea pielii, dar cel mai bun remediu stă la tine în bucărătie. Uleiul de măsline conține cantități importante de vitamina E, un antioxidant ce protejează pielea de iritații și îmbptrânire, potrivit pentru orice tip de piele. Pentru a vedea beneficiile sale, lasă uleiul să acționeze 15 minute pe fața curată, apoi spală-te cu apă călduță.

Dacă lipsa de luminozitate este problema ta, există o mască specială cu ulei de măsline pe care o poți face acasă. Pur și simplu amestecă 1/3 cană de iaurt cu 1/4 cană de miere și 2 linguri de ulei de măsline și lasă ingredientele să acționeze timp de 20 de minute. Clătește-ți fața cu apă călduță. Poți folosi această mască de două ori pe săptămână.

Uleiul de măsline te poate ajuta și să înlături machiajul. Pur și simplu înmoaie discheta în ulei și cărăță fiecare zonă de pe față.

Acest ingredient miraculos te poate ajuta să scapi și de călcâiele crăpate. Pur și simplu masează zona cu ulei de măsline și lasă-l să acționeze în timpul nopții. Nu uita să porți șosete, pentru ca hidratarea să fie mai intensă.

Și părul îți va mulțumi, dacă îl hrănești cu ulei de măsline. Vitamina E previne căderea părului, iar nutrimente precum magneziu, zinc, sulf, calciu și vitamina D îl ajută să crească. Masează-ți scalpul cu ulei de măsline, înainte de spălare, și vei vedea imediat efectele.

Când expiră uleiul de măsline

Uleiul de măsline are o dată de expirare pe care o poți găsi pe ambalaj. Experții susțin, însă, că acest produs mai poate fi folosit încă șase luni după această dată, dacă este depozitat în condiții optime. Trebuie ferit de căldură și lumină, dacă vrei să te bucuri de proprietățile sale, dar și de gust.