Îți faci sau nu vaccin antigripal? Indiferent de decizia pe care o iei pentru tine și cei apropiați, este bine să te informezi foarte bine, înainte de a acționa. Află tot ce trebuie să știi despre vaccinul antigripal, mai ales în contextul pandemiei de Covid-19.

Ce este gripa?

Cu toate că are simptome comune cu răceala, gripa este o afecțiune mai serioasă a aparatului respirator, având chiar potențial fatal în cazul persoanelor aflate în categoriile de risc. Formele ușoare ale gripei nu reprezintă un motiv de îngrijorare, însă formele grave necesită spializarea pacientului. Copiii și vârstnicii sunt cei mai predispuși la forme grave de gripă, de aceea în cazul acestora se recomandă vaccinarea antigripală.

Simptomele gripei sunt:

 • Febră și/ sau frisoane;
 • Tuse;
 • Durere în gât;
 • Dureri musculare;
 • Congestie nazală;
 • Dureri de cap;
 • Oboseală accentuată;
 • Vărsături și diaree – simptome întâlnite la copii mici și vârstnici.

Gripa este o afecțiune foarte contagioasă, aceasta răspândindu-se, în mod deosebit, prin contactul cu particule de salivă eliberate prin strănut, tuse sau vorbit. Contactul poate fi direct – particulele de salivă aterizând direct la nivelul gurii sau nasului, dar și indirect – prin atingerea suprafețelor contaminate și apoi transportarea virusului către nas, gura sau chiar ochi.

Virusurile gripale, fie ele de tip A sau B, cauzează epidemii sezoniere în zonele cu climat temperat, iar în regiunile tropicale chiar epidemii pe tot parcursul anului.

Ce este vaccinul antigripal?

Potrivit OMS (n.r. Organizația Mondială a Sănătății), vaccinarea anuală este cea mai eficientă metodă pentru protejarea de gripă. Acesta nu numai că reduce riscurile asociate cu această afecțiune, însă totodată reduce și riscul de deces în cazul celor din categoria de risc.

Din cauză că virusurile care provoacă gripa își schimbă forma în permanență, vaccinul pentru gripă este adaptat anual în funcție de tulpinile care circulă.

Vaccinul determină formarea anticorpilor în primele 2 săptămâni de la pătrunderea în organism. Acești anticorpi asigură protecție împotriva infecției cu virusurile care se regăsesc, în cantități controlate, în vaccin.

În general, formula vaccinului sezonier împotriva gripei conține tulpinile a 3-4 virusuri. Virusurile se stabilesc anual în urma unor cercetări făcute de oamenii de știință, care depistează cele mai frecvente tulpini ale sezonului care urmează.

Statul român asigură vaccinul antigripal pentru grupele de risc, adică pentru femeile gravide, bolnavii cronici, vârstnici, dar și pentru cadrele medicale. Vaccinul nu face parte din schema obligatorie de vaccinare, însă poate fi cumpărat din farmacii și făcut de oricine își dorește.

Tipuri de vaccin antigripal

Există mai două tipuri de vaccin împotriva gripei:

 • Vaccinul trivalent – oferă protecție pentru 2 tulpini de virus gripal de tip A, precum și pentru o tulpină de virus gripal B;
 • Vaccinul tetravalent – oferă aceeași protecție ca și cel trivalent, însă cu o tulpină de virus B în plus.

De asemenea, vaccinul poate fi clasificat și în funcție de forma de administrare – pe piață există:

 • Vaccinul antigripal injectabil;
 • Vaccinul antigripal intradermic (cu ac foarte mic);
 • Vaccinul antigripal sub formă de spray nazal – preferat de către copii.

Când se face vaccinul antigripal?

Vaccinul antigripal este considerat sigur și protejează de complicațiile gripei, reducând riscurile asociate cu această boală. Ideal, acesta ar trebui făcut toamna, înainte de începerea sezonului răcelilor și gripelor, însă poate fi făcut și mai târziu.

Vaccinul antigripal și Covid-19

În timpul pandemiei de Covid-19, medicii recomandă vaccinarea împotriva gripei atât a celor din categoriile de risc pentru gripă, cât și a adulților sănătoși, pentru care vaccinarea nu era recomandată în mod deosebit în anii trecuți.

Asta pentru că cele două infecții se pot suprapune – infecția cu Sars-CoV-2 și cea cu virusul gripal, ceea ce înseamnă că pacienții sunt mai expuși riscului de a avea o evoluție nefavorabilă. Așadar, cu toate că vaccinul antigripal nu oferă protecție împotriva noului coronavirus, acesta este recomandat pentru că poate reduce riscul unei duble infecții, precum și pentru a evita slăbirea sistemului imunitar din cauza gripei sezoniere.

Vaccinul împotriva gripei poate fi făcut, în general, oricărui pacient de peste 6 luni, cu mici excepții. Medicul de familie este în măsură să stabilească dacă nu recomandă vaccinul acesta.

Efecte adverse ale vaccin antigripal

Multe persoane evită să își facă acest vaccin din cauză că se tem de posibilele efecte adverse ale acestuia. Însă medicii susțin că reacțiile adverse sunt minore și nu reprezintă un motiv de îngrijorare. În general, apar în primele zile după vaccinare următoarele manifestări:

 • Dureri musculare;
 • Înroșirea și inflamarea zonei injectate;
 • Febră ușoară;
 • Greață;
 • Oboseală.

Reacțiile alergice apar foarte rar în cazul vaccinului antigripal. Acestea se manifestă prin probleme respiratorii, puls accelerat și amețeli și trebuie tratate de medic.

Prețul vaccinului antigripal

În funcție de producător, precum și de tipul de vaccin, prețurile pot varia. Cel mai ieftin vaccin costă puțin peste 20 de lei, însă prețul poate ajunge până la 60 de lei pentru o doză. Consultă-te cu medicul de familie cu privire la vaccinul antigripal cel mai indicat pentru tine.

Cât durează vaccinul antigripal

Protecția oferită de vaccinul antigripal se menține pe parcursul unui singur sezon – cel pentru care a fost conceput vaccinul în cauză. Cu toate că anticorpii rămân în organism, aceștia nu mai sunt de folos în următorul sezon gripal întrucât virusurile gripale se schimbă de la un an la altul.

Pot apărea simptome specifice gripei în ciuda vaccinării?

Răspunsul este da, pot apărea simptome de gripă chiar și la persoanele care au ales să se vaccineze, iat asta se poate întâmpla din mai multe cauze:

 • Pacientul suferă de răceală, care este cauzată de rinovirusuri. Aceasta se manifestă prin simptome similare gripei, însă mult mai puțin intense. Febra, congestia nazală și oboseala pot fi cauzate de răceală;
 • Pacientul poate suferi de Covid-19, care are simptome comune cu gripa, chiar și cu răceala. Un test va dovedi dacă pacientul a fost infectat cu noul coronavirus sau nu;
 • Pacientul a intrat în contact cu virusul gripal în primele 2 săptămâni de la vaccinare, când organismul nu a fost imunizat în totalitate;
 • Virusul gripal cu care a fost infectată persoana vaccinată are o tulpină care nu se regăsește în vaccinul sezonier.

Cum te poți proteja de gripă

Pe lângă vaccinare, care asigură imunizarea organismului împotriva virusurilor gripale, sunt și alte măsuri pe care le poți lua pentru a reduce riscul de îmbolnăvire:

 • Poartă mască în spațiile închise și aglomerate – lucru pe care îl faci deja pentru a te proteja de Covid-19;
 • Evită contactul direct cu persoanele care au simptome specifice infecțiilor respiratorii;
 • Respectă regulile de igienă: spală-ți mâinile ori de câte ori ai ocazia, iar când acest lucru nu este posibil, dezinfectează-le, nu folosi tacâmuri la comun cu alte persoane, dar nici alte obiecte de veselă;
 • Adoptă o alimentație sănătoasă și echilibrată.

Un vaccin antigripal nu numai că oferă protecție împotriva riscurilor asociate cu gripa, însă totodată poate reduce și presiunea pusă pe sistemul medical în sezonul rece, mai ales în contextul pandemiei de Covid-19.