Viroza respiratorie este una dintre cele mai frecvente boli în timpul sezonului rece. De aceea trebuie să știi ce măsuri trebuie să iei pentru a evita complicațiile și pentru a te vindeca mai rapid.

Cauzele virozei respiratorii

Viroza respiratorie este o afecțiune a căilor superioare respiratorii, cauzată de un virus. Cel mai des întâlnite viroze respiratorii sunt răceala și gripa.

Virozele se transmit foarte ușor, prin contact direct cu o persoană infectată ori chiar pe calea aerului. De aceea este bine să respectăm cu strictețe regulile de igienă în special în sezonul rece – spălarea mâinilor ori acoperirea nasului și gurii în timpul strănutului sunt măsuri care te pot proteja de o asemenea afecțiune respiratorie.

Fiind cauzate de virusuri, acestea trec de la sine, iar tratamentul are rolul de a susține organismul în lupta cu boala și de a ameliora simptomele. Antibioticele nu sunt eficiente în tratarea virozelor decât dacă se suprapun cu o infecție bacteriană – ceea ce se întămplă destul de rar.

Simptomele virozei respiratorii

Indiferent de cauze, virozele respiratorii se manifestă în general prin simptome precum:

 • Strănut;
 • Durere în gât;
 • Congestie nazală;
 • Dureri musculare;
 • Oboseală accentuată;
 • Tuse;
 • Dureri de cap;
 • Febră.

Ce măsuri să iei dacă suferi de o viroză respiratorie

 1. Consumă multe lichide

Prima recomandare a medicilor când vine vorba despre virozele respiratorii este pe cât de simplă, pe atât de eficientă: hidratare. Ceaiurile, supele, apa și orice alte lichide sunt agreate de pacient ar trebui consumate în cantități mai mari decât de obicei. Asta pentru că hidratarea corespunzătoare a corpului grăbește vindecarea și totodată ameliorează și simptomele – reduce febra, ajută în cazul tusei productive, combate senzația de oboseală și accelerează procesul de eliminare a virusului.

 1. Ia tratament simptomatic

Poți administra tratament simptomatic, în funcție de manifestările pe care le are boala în cazul tău. De pildă, dacă ai febră, vei lua antitermice, la fel cum dacă tușești este indicat să administrezi antitusive. Virozele respiratorii se pot trata, ce-i drept, de la sine în câteva zile în majoritatea cazurilor, însă unele simptome neglijate – cum ar fi tusea productivă, pot lua amploare și astfel pot apărea complicații nedorite.

Consultă-te cu medicul de familie și administrează tratamentul recomandat de acesta și nu vor fi probleme.

 1. Adoptă o alimentație bogată în vitamine, minerale și probiotice

Dieta pe care o adoptăm în general, însă mai ales în timpul virozei, ne poate accelera, sau dimpotrivă, ne poate încetini procesul de vindecare.

Medicii nutriționiști recomandă o dietă bogată în alimente sănătoase, care conțin vitamine, minerale și probiotice care susțin activitatea sistemului imunitar în perioadele dificile. De pildă, sucurile naturale de portocale sunt recomandate în timpul virozelor respiratorii pentru că vitamina C care se află din belșug în acestea are abilitatea de a fortifica sistemul imunitar. Vitamina A, D, dar și zincul pot susține, de asemenea, organismul în perioadele în care acesta se luptă cu infecții ale tractului respirator.

 1. Menține o temperatură optimă și un nivel corect al umidității în camera în care stai

Mediul în care stai este, de asemenea, important. Asigură-te că în dormitor este menținută o temperatură constantă – nici prea ridicată, nici prea scăzută. De asemenea, pentru a evita uscarea căilor respiratorii deja afectate de boală, se recomandă menținerea unei umidități optime. Din cauza caloriferelor și a altor aparate cu aer cald pe care le folosim în sezonul rece pentru încălzirea casei, aerul are tendința de a fi prea uscat. De aceea este bine să ai un umidificator în fiecare încăpere. Dacă nu ai un asemenea dispozitiv, e suficient să pui un bol plin cu apă pe calorifer.

 1. Mergi la medic dacă apar complicații

Cu toate că, în general, virozele respiratorii pot fi tratate cu ușurință acasă, uneori este necesar să mergi la medic. Nu neglija agravarea simptomatologiei, febra care nu scade, respirația șuierătoare, durerea în spate, crizele intense de tuse ori alte probleme respiratorii.

Viroza respiratorie nu este o afecțiune îngrijorătoare, care să pună viața pacientului în pericol. Aceasta se tratează cu ușurință, însă este recomandată odihna pentru recuperare mai rapidă.

Dacă ai de-a face cu o răceală ușoară, nici nu va fi nevoie să apelezi la ajutorul medicului. Antitermicele și analgezicele te vor scăpa de febră și dureri, decongestionantele nazale îți vor facilita respirația, în timp ce antitusivele vor combate tusea persistentă.

Pentru a îi feri pe cei apropiați, însă, îți poți lua câteva măsuri de precauție:

 • Evită contactul direct măcar în primele zile de la debutul simptomelor;
 • Nu folosiți aceeași veselă ori aceleași tacâmuri;
 • Strănută și tușește în șervețele pe care le vei arunca imediat la coșul de gunoi;
 • Spălă mâinile ori de câte ori ai ocazia;
 • Dacă spațiul îți permite, stai singur într-o cameră până la vindecarea virozei.