Dintre toate mineralele prezente în organism, calciul se regăsește în cea mai mare concentrație. În proporție de 99%, este distribuit la nivelul oaselor și dinților, fiind extrem de important pentru buna funcționare a acestora.

Organismul își ia calciu din alimente precum produsele lactate, legumele cu frunze verzi, dar și din alimentele fortificate cu calciu (laptele vegetal, unele sucuri ori cereale). Acesta poate fi, însă, și administrat sub formă de suplimente alimentare, dar se regăsește totodată și în unele medicamente, cum ar fi cele din categoria antiacidelor, prescrise de medic pentru unele afecțiuni gastrice.

Ce rol are calciul în organism

Calciul este esențial pentru buna dezvoltare și funcționare a organismului, iar printre atribuțiile acestuia se numără:

  • Contribuie la formarea și menținerea sănătoasă a oaselor și danturii;
  • Contribuie la mișcarea mușchilor;
  • Ajută impulsurile nervoase să transmită mesaje între creier și alte zone ale corpului;
  • Contribuie la relaxarea și constricția vaselor de sânge;
  • Eliberează o serie de hormoni și enzime necesare organismului;
  • Are un rol în procesul de coagulare a sângelui;
  • Îmbunătățește valorile colesterolului;
  • Reduce tensiunea arterială în special în cazul persoanelor tinere și femeilor însărcinate.

Așadar calciul este indispensabil pentru buna funcționare a organismului, în timp ce deficitul poate cauza o serie de dezechilibre în organism, declanșând astfel probleme de sănătate.

Cea mai des întâlnită problemă asociată cu lipsa de calciu este osteoporoza. Densitatea osoasă atinge un nivel maximum între 25 și 30 de ani, după care începe să scadă odată cu înaintarea în vârstă. Astfel apare osteoporoza, caracterizată de pierderea densității osoase și risc crescut de fracturi – femeile sunt în mod deosebit expuse riscului crescut de osteoporoză, după menopauză. Vestea bună este, însă, că prin asigurarea unui aport optim de calciu, se poate menține densitatea osoasă în parametri sănătoși, astfel încât riscul de osteoporoză scade.

Doza zilnică recomandă de calciu

Pacienții sănătoși au nevoie de un anumit aport de calciu zilnic – iată care este acesta, în funcție de vârstă:

0-6 luni: 200 mg;

7-12 luni – 260 mg;

1-3 ani: 700 mg;

4-8 ani: 1000 mg;

9-13 ani: 1300 mg;

14-18 ani: 1300 mg;

19-50 ani: 1000 mg;

51-70 ani: 1000-1200 mg;

+71 ani: 1200 mg.

Surse alimentare de calciu

Calciul poate fi absorbit cu succes din alimentele consumate zilnic, iar asta înseamnă că dacă avem o dietă echilibrată nu vom avea nevoie de suplimente pe bază de calciu.

Produsele lactate sunt cea mai bună sursă alimentară de calciu, fie că vorbim despre lapte, iaurturi sau brânzeturi. Însă dacă nu consumi asemenea produse nu trebuie să te îngrijorezi – găsești calciu și în alimente fortificate cu calciu precum laptele vegetal cu calciu, sucul de portocale, cerealele ori brânza tofu.

Peștele gras precum somonul, dar și legumele cu frunze verzi precum varza kale conțin calciu în cantități semnificative.

Alte alimente care conțin calciu:

  • Înghețata;
  • Pâinea integrală;
  • Broccoli crud;
  • Semințele de chia;
  • Sardinele.

Suplimentele cu calciu – când se administrează

Suplimentele vor fi luate în calcul numai în caz de deficit, la recomandarea medicului. Acestea vor fi adminstrate întocmai cum prescrie medicul. De cele mai multe ori, ele vor fi administrate în paralel cu vitamina D, care permite absorbția calciului în organism.

Suplimentele cu calciu se regăsesc sub forma de calciu și alți compuși. Există mai multe feluri de calciu sub formă de supliment, însă medicul îți va recomanda cea mai potrivită variantă pentru tine:

  • Carbonatul de calciu – cu o concetrație de peste 40% calciu, acesta este cel mai des întâlnit, fiind foarte convenabil. Se administrează la masă întrucât aciditatea stomacului contribuie la absorbția sa.
  • Lactat de calciu (n.r. calciu lactic) – conține 13% calciu elementar și este contraindicat persoanelor care suferă intoleranță la lactoză.
  • Gluconat de calciu – are o concentrație de 9% calciu elementar.
  • Citrat de calciu – conține 21% calciu elementar și se poate administra atât în timpul mesei, cât și pe stomacul gol.

Administrarea de suplimente pe bază de calciu poate avea o serie de efecte adverse, de aceea se recomandă numai în caz de deficit major, care nu poate fi combătut prin consumul de alimente care conțin calciu. Balonarea, constipația, flatulența dar și problemele renale sunt efecte adverse pe care le poate avea administrarea de suplimente cu calciu, mai ales pe termen lung.

Semnele deficitului de calciu

Lipsa de calciu se poate observa prin analize de sânge, iar manifestările hipocalcemiei sunt:

  • Confuzie și pierdere a memoriei;
  • Spasme și crampe musculare;
  • Furnicături la nivelul membrelor;
  • Fracturi repetate ale oaselor;
  • Depresie și halucinații.

Calciul are o serie de funcții importante în organism, de aceea este atât de important să asigurăm un aport optim prin alimentația sănătoasă și echilibrată.